A cseresznyevirágzás csodája

Japánban könnyű megmondani mikor jött el a tavasz, mert ezt azonnal jelzi az évszak hivatalos jelképe a környezetét rózsaszínbe, vagy éppen fehérbe öltöztető, májusig tartó cseresznyevirágzás.

Hanami és Skaura. Ez az a két kulcsszó határozza meg a tavaszt Japánban. A szigetországi cseresznyevirágzás, pontosabban a cseresznyevirágzás-nézés neve a Hanami, míg a dús virágú, fehérben, vagy rózsaszínben pompázó japáncseresznye neve a Sakura, amit japán nemzeti jelképének, a nemzeti identitás részének is tekintenek. Az akár tíz méteresre is megnövő, széles koronájú, számtalan nemesített változatban fellelhető fának nemcsak az a különlegessége, hogy a rózsafélék családjába tartozik, hanem az is, hogy nincs termése.

De a Japánok és a világ szépre érzékeny többi híveit ez egy cseppet sem zavarja, amit az is jelez, hogy a cseresznye virága Japán nemzeti virága, számtalan zenei és képzőművészeti, illetve  irodalmi mű ihletője. A színskála pedig nem ragad le a hófehérnél és a rózsaszínnél: a nemesítéseknek is köszönhetően emellett a sárgászöldtől kezdve jó pár színben felfedezhetjük még.

A világ változását nemcsak az jelzi, hogy az apró virágok a szó szoros értelmében sokszínűek lettek, hanem az is, hogy az egykoron kifejezetten a gazdagok időtöltésének számító cseresznyevirág-nézés. ma már mindenki örömére szolgál. Olyannyira, hogy szigetország szerte Hanami fesztiválok, baráti piknikek – akár énekkel, tánccal – is szerveződnek a cseresznyevirágzás örömére. A legjobb Hanami élmény a Tokiótól kissé északnyugatra fekvő Mjógi-hegy lábánál ígérkezik, ahol a több, mint tizenötezer cseresznyefával büszkélkedő Cseresznyefalva, a „Sakura-no-Sato” várja a tavasz hírnökeinek csodálóit.

Az egyetlen kérdőjel az, hogy az időjárástól függően hol, mikor csodálhatjuk meg a cseresznyevirágzást – ami természetesen leginkább a turisták szempontjából nem mindegy. Nem véletlen, hogy a Japán Meteorológiai Intézet minden évben már jó előre előrejelzéseket készít arról, hogy hol, mikor várható a cseresznyevirágzás és azután, hogy és hány százalékban nyílt már ki a cseresznyevirág.

Igaz a cseresznyefa virágzás idén már javában zajlik Japánban, de még az sem maradt le, aki személyesen szeretné átélni a tavasz ünnepét Japánban, mert amint az az alábbi videó előrejelzésből kiderül, mivel a pár napig tartó cseresznyevirágzás az időjárás függvényében régiónként máskor kezdődik, a Hanami egészen májusig eltart.

Legyél az első hozzászóló "A cseresznyevirágzás csodája" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*