A Csillaghegyi Árpád Forrásfürdőben várja Önt Budapest legújabb wellnessparadicsoma

A kibővült Csillaghegyi Árpád Forrásfürdőben nyílt meg 2018 őszén Budapest legújabb wellnessparadicsoma, ahol 12 új medence közül választhatunk. A hegyoldalban lépcsőzetesen kialakított fürdőben minden korosztály megtalálja a kedvére való elfoglaltságot.

A sportolni vágyókat és úszásoktatásra jelentkezőket egy 25×33 méteres, két irányban kötelezhető versenymedence és egy 10×12 méteres tanmedence várja.

A versenymedence alkalmas lesz kisszámú nézőközönség befogadása mellett úszóversenyek és vízilabda-mérkőzések lebonyolítására is. Ezen a szinten egy finn és egy infraszauna is helyet kap.

A Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő wellnessrészlegében 3, különböző hőfokú, élményelemekkel ellátott medence várja a pihenni vágyókat. A gyerekparadicsomban különleges sodrófolyosóval ellátott vizes gyermekjátszótér és egy foglalkoztató kuckó teszi teljes körűvé a családbarát szolgáltatásokat. A szaunavilág területe két oldalról is megközelíthető, egyrészt az épület felől, ez a téli használat miatt fontos, másrészt a parkolók felől, önálló megközelítéssel.

A szaunavilágban helyet kap egy aromaszauna, ördögszauna, gőzkamra, nagyméretű panorámás finn szauna, dézsás sófürdő, bioszauna, hideg és meleg vizes merülőmedencével, valamint 36 oC-os ülőmedencével.

A panorámás külső teraszon egy különleges lebegő, 36 oC-os inox élménymedencéből csodálhatjuk a lenyűgöző környezetet. Az épület mellett egy kétpályás, egész évben használható csúszdapark is létesült.

A fürdő másik büszkesége egy Barcsay Jenő által készített mozaik, amely a lebontott újpesti fürdőből került át. A vendégek részére 120 db parkoló áll rendelkezésre.

A fürdő története

A fürdő területének közvetlen környezetét már a rómaiak is hasznosították: a régészeti feltárások ugyan a források római kori használatát egyelőre nem igazolták, de a szomszédságából (Pusztakúti út) egy villagazdaság maradványai, illetve temetkezések is előkerültek. Nevét később az Árpádok korában, a környék népe közt élő rege szerint azért kapta, mert Árpád, a honfoglaló, itt a közelben nyugossza örök álmát.

Dr. Hankó Vilmos és Schafarzik Ferenc műegyetemi tanár szerint vize ugyanaz, mint a budai (Császár, Lukács, Király stb.) fürdők vize, és ezekkel közös vízmedencéből származik. Főként kalcium- és magnézium-hidrogén-karbonátot tartalmaznak e források, melyek télen-nyáron 23 °C-os hőmérséklettel, természetes törésen fakadnak fel. Nagy mennyiségben tartalmaz kovasavat.

Szabó József, a geológia magyar úttörője és nagy hírű professzora már 1858-ban „Pest – Buda környékének földtani leírása” című munkájában megemlíti az itt lévő források felhasználását is. Az akkor feltörő víz egy kis, 1,3 m mély, téglából falazott medencébe gyűlt össze. Az elfolyó víz malmot hajtott. A Csillaghegyi Árpádfürdő Rt. 1919-ben kezdte kifejleszteni mai formájában a fürdőt. A fővárosi fürdőigazgatóság 1951-ben vette át a strandot.

A legészakibb fekvésű, kültéri medencét az étterem kertje és az erdősűrűségű fákkal borított hegyoldal között építették. Ennek a helyén volt a téglából falazott medence, amely a források vizét összegyűjtötte. A régi hullámmedence a bejárattól balra volt található. Ez a medence hullámgép nélkül nyaranta ma is üzemel. A kültéri rész mai formáját 2000-ben nyerte el.