A világ legjobb strandmedencéi

Égi tó a luxusszálloda tetején

Miközben a világ mostanában alig győz rácsodálkozni Dubai extrém épületeire, Szingapúrnak sem kell a szomszédba menni egy-két különleges ötletért. Csendben, de megdöbbentően új, szállodakoncepcióval valósult meg a világ egyik legzsúfoltabb városában a Marina Bay Sands Hotel komplexum. Mivel Szingapúrban az építési telek méregdrága, magától értetődött egy égi park megépítése. A logika persze nem minden. A puszta látványával is lenyűgöző, a tekintetet mágnesként vonzó építészeti csodában nem elégedett meg a függőleges téglaformával. A tengerparti szállodában 2560 szoba és 120 ezer négyzetméternyi konferenciaterem található, de van itt egy múzeum, hat étterem, egy bevásárlóközpont, két színházterem és a kihívásokat kedvelőknek egy hatalmas kaszinó. Mivel hasonlóan felszerelt szállodából nagy a választék a világban, az egyediség érdekében a szálloda tetejére az épület három tornyát összekötő, 340 méter hosszú égi teraszt építettek: a SkyParkban egyszerre 3900 ember szórakozhat, nagyjából annyian, mint egy nagyobb luxus-óceánjárón. És miközben másutt égi mecsettel és edzőteremmel büszkélkednek, a Marina Bay Sands feszített víztükrű, nyitott uszodával feszít a 300 méteres magasságban. Az infinity névre keresztelt, 3 olimpiai medence méretű, amőba alakú égi tó a világ legnagyobb konzolokon álló úszómedencéje. Északi részére csak a legbátrabbak merészkedjenek, ez ugyanis 67 méterrel túllóg az épület szélénél. A világhírnév megszerzése persze nem volt olcsó mulatság: befektetők 4,9 milliárd eurót áldoztak az elegancia oltárán, ami a Marina Bay Sands Hotelt a világ legdrágább szállodájává teszi, megelőzve az Abu Dhabiban lévő The Emirates Palace-t.

Cápákkal úszva Las Vegasban

Las Vegasban a világ sok különlegessége megtalálható kicsinyített változatban, ezért nem meglepő, ha a fürdők világából is akad egy igazi kuriózum. A Golden Nugget Hotel talán a leghátborzongatóbb fürdőhelyet építtette meg. Az aranyszínben pompázó, szökőkútszerű medencében egy külön tengervizes akvárium kapott helyet középen, amelyben cápák úszkálnak. A hatalmas, kilenc méter magasról induló csúszda ezen keresztül kanyarog, végigvezetve utasát a tengeri élőlények között. A vastag, törhetetlen biztonsági üveg ellenére ragadozókkal egy medencében időzni meglehetősen izgalmas és félelmetes is egyben: az adrenalinszint azonnali emelkedése miatt csak igazi ínyenceknek ajánlott! Azonban a fantasztikus látvány, a csobogó víz, a fények és a remek koktélok igen erősen hatnak az érzékekre, így aki nem riad vissza a kalandoktól, felejthetetlen órákat lubickolhat át. A hétszázötvenhétezer literes, húszmillió dollárból felhúzott tengeri tartályból homoki tigriscápák, barna cápák, feketefarkú cápák, rozsdás dajkacápák, valamint zebracápák lesik a kíváncsiskodókat, néhány amerikai tüskésrája társaságában.

Ókori hangulat Párizsban

Ha előkelő luxusra vágyunk, érdemes meglátogatnunk a párizsi Ritz Hotel medencéjét. A római mintára készült teremben minden az eleganciáról és a fényűzésről szól. A márvánnyal, mozaikokkal, freskókkal, illetve oszlopokkal körülvett fürdőhelyen kizárólag a világ elitjével találkozhatunk, ha vagyunk annyira szerencsések, hogy bejutunk ebbe a pazar palotába. A személyzet a legfinomabb, előmelegített törülközőkkel gondoskodik a vendégek kényelméről, a szolid, aranyszínű fényár, a szobrok és a hatalmas, kettős lépcsősor pedig kiemeli az építmény méltóságát. A látvány lélegzetelállító, bár talán inkább a konzervatívabb utazók számára ajánlott. Noha a Ritz Hotel mindig is világhírnévnek örvendett, Pamela Churchill Harriman amerikai nagykövetasszony 1997-es tragikus úszóbalesete után a medence is csaknem olyan felkapott látványossággá vált, mint maga a szálloda.

A chilei Guinness-rekorder

Nem is tudnánk átpillantani a világ legnagyobb medencéje fölött: a Chilében épült ezerháromszáz méter hosszú fürdőben még vitorlázni is lehet! A páratlan építészeti alkotáson tíz évig dolgoztak, elkészültekor azonnal a világ legújabb csodájaként kezdték emlegetni. Úszómester legyen a talpán, aki a San Alfonso del Mar üdülőközpontban felügyel: a Guinness Rekordok könyvének nyilvántartása szerint a medencét összesen háromszázmillió liter vízzel lehet megtölteni, legmélyebb pontja pedig harmincöt méter. Méretei legalább hatezer átlagos pancsolónak felelnek meg, ennek köszönhetően úgy úszhatunk le egy kilométert, hogy egyszer sem kell irányt váltanunk. A fürdőzők anélkül élvezhetik az óceánt, hogy bármiféle veszély fenyegetné őket, ráadásul a víz hőmérséklete miatt sem kell aggódniuk. Noha medencéről beszélünk, igazából egy emberi kéz alkotta, sós vizű lagúnáról van szó, mely Algarrobo közelében épült. A projekt azért született meg, mert bár Chile déli partvidéke a Csendes-óceánnal önmagában elég hívogató, fürdőzésre, kikapcsolódásra azonban a víz nem igazán alkalmas. A San Alfonso del Mar üdülőközpont mögött álló Crystal Lagoons-csoport úgy okoskodott, hogy egy privát óceán jelentősen növelné a beruházás értékét. A szakemberek különösen az új, szabadalmaztatott tisztítórendszertől képedtek el: az átlagos fertőtlenítőeljárásokat alapul véve ekkora vízfelület esetén harminckétezer liter klór kellene hetente a tisztán tartáshoz, a valóságban ennél jóval kevesebb vegyszert használnak fel. Ha netán rossz az idő, áttempózhatunk a klimatizált, fedett strandra is. A türkizkék víz olyan tiszta, hogy a medence alja minden szögből látható.

Zene a víz alatt

A Forbes Traveler magazin nem oly rég összeszedte a világ tíz legjobb szállodai medencéjét, megszólaltatva egy szakértőt is, aki állítja, hogy az uszoda és a luxus fogalma óhatatlanul összekapcsolódik a fejekben. Szerinte arról sem szabad megfeledkezni, hogy a medence a legtöbb ember fejében régi gyermekkori vágyként is megjelenik. A magazin összeállításában az első a harmincnyolc emeletes, makaói Crown Towers Hotel uszodája, mely a szálloda fitneszcentrumával egy helyen, a tizenhatodik emeleten kapott helyet. A huszonöt méteres medencéből csodálatos panoráma nyílik a szálloda előtti öbölre, a tökéletes szórakozás jegyében pedig a vendégeket víz alatti zene is szórakoztatja. Peter Remédios tervező alkotásában, amely Taipa szigetén található, a Macau-félszigettől két kilométerre, csak a leggazdagabbak válthatják valóra gyermekkori álmaikat…

Világsztárok Itáliája

A kültéri szállodai medencék közül az egyik legszebb kilátással minden bizonnyal a ravellói Hotel Caruso rendelkezik. Az olaszországi Amalfi városa fölé, egy sziklára épült a szálloda és maga a medence is; benne úszkálva úgy érezhetjük, könnyedén a semmibe zuhanunk, vagy éppen a fellegekbe emelkedünk. Pancsolás közben a szemünk előtt válik eggyé a láthatáron az azúrkék tenger és az itáliai égbolt. A nagy kékség bűvöletében a fűtött víz kellemesen meleg, a látvány pazar, talán ezért is kedvelt üdülőhelye ez a legnagyobb világsztároknak. A Hotel Caruso aranykönyvében olyan hírességek aláírásai olvashatók, mint Greta Garbo, Humphrey Bogart és Jackie Kennedy, akik maguk is megmártóztak a háromszázhatvanhat méter magasan épített medencében.

Lakosztály medencével St. Luciában

Biztosan sokan emlékeznek az Ördög ügyvédje című filmre, mikor Al Pacino kivitte irodaházának erkélyére Keanu Reevest, aki az épület tetejéről lefelé csorgó víz látványától nyomban elszédült. Hasonló élményben lehet része annak, aki eltölt pár napot St. Luciában. A Jade Mountainben a szálloda mind a huszonnégy lakosztályához külön medence tartozik, a méret a szoba nagyságának függvénye. Mindegyiket egyedileg tisztított és fertőtlenített vízzel töltik fel, éjszaka üvegszálas világítás emeli hangulatot. Az összes medence egy jóval nagyobb, természetes vízfelületre néz, a Karib-tengerre, valamint a világörökséghez tartozó Piton ikerhegyekre. A szálloda minden egyes pontja a természettel való harmóniára törekszik; a padlózat trópusi erdei fából készült, a kivágott egyedek helyére állítólag újakat ültettek. A hotelre jellemző, hogy a belső tereket a kő, a víz és az élő növények határozzák meg, a „háromfalas” szobák pedig lélegzetelállító látványt nyújtanak. Az ezerkétszázötven dollárért kivehető lakosztályok esetében a rádió és a televízió nem tartozik az alapfelszereltségbe, sőt, a vendégeket arra is megkérik, hogy ne használják mobiltelefonjaikat.

Dallasban a levegőből

Nem mindennapi látvány a dallasi Joule Hotel tetőmedencéje, melyben úszkálva olyan érzése lehet az embernek, mintha nem lennének rá érvényesek a gravitáció törvényei. A forró nyári hónapokban csábító lehet a tető síkjából a város főutcája fölé nyúló medence, mely valóban egyedülálló élményt nyújt. Az Egyesült Államok egyik legmerészebb építészeti megoldása ez a függő tartály, amely a sétálóutca felett tíz emelet magasságban egyensúlyoz egy vastag acélgerendán, melyet a fürdőzők – és persze a bámészkodók – reményei szerint elég erősre munkáltak meg a feladathoz. Az eredeti épületet az 1920-as években húzták fel, majd megtoldották egy tízemeletes toronnyal. A medence éjjel ultramarinkék világítással gyönyörködtet, és látni engedi az úszókat a lentiek számára is, hiszen külső fala üvegből van. A szálloda és a medence kényelmét már éjszakánként kétszázötven dollárért igénybe vehetjük.

Legyél az első hozzászóló "A világ legjobb strandmedencéi" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*