Ajman, a legapróbb emirátus

hirdetés

Ha az Emirátusokról hallunk, akaratlanul is a mérhetetlen gazdagság és a földből szédületes tempóban kiemelkedő felhőkarcolók jutnak eszünkbe. Mindez igaz Ajman, az Egyesült Arab Emirátusok legkisebb tagja esetében is, ami mindössze 260 négyzetkilométernyi és 250 000 lakosú. És a gazdagság, a többi testvér emirátushoz hasonlóan, nem volt mindig ennyire magától értetődő.

Miután mintegy 3000 éves kultúra nyomait tárták fel a helyi ásatások során, az is egyértelművé vált, hogy a kis hercegség, Ajman időtlen idők óta a hagyományos – korántsem gazdag – arab életvitelt élte. Jellemzően halászattal és gyöngyhalászattal foglalkoztak az itteniek, amiből jól meg is éltek. Ők voltak a környék legjelentősebb hajógyártói is: ezerszámra szelték a Perzsa-öböl habjait az itt készített, hagyományos arab hajók, a dhow-k. Néhányukkal ma is ki lehet hajózni a helyi kikötőkből annak, aki nosztalgikus hajóútra vágyik.

lux3562po-149171-Pool

Az álmos kis hercegség életébe a mintegy 40 éve felfedezett olajkészletek hoztak szédületes változást. Ekkor látták jónak a hercegségek vezetői, hogy egyesítsék erőiket, és 1971-ben megalakult az Egyesült Arab Emírségek: Ajman, Sharjah, Abu-Dzabi, Dubaj, Fujairah, Umm Al-Quwain és Ras Al-Khaimah részvételével, amely azóta egy országként működik, megtartva bizonyos helyi szabályokat, szokásokat az egyes tagoknál.

IMG_5304

Az olajbevételeknek köszönhetően hihetetlen fejlődésen ment át a kereskedelem, az építőipar, az ingatlanpiac, és más területeken is globális szereplővé vált az Emirátusok. Ahol, felismerve az olajkészletek végességét, egyre inkább a turizmusban látják a hosszú távú jólét egyik zálogát. Ezt a gondolatot osztják meghívónknál, az Ajmani Turizmusfejlesztési Hivatalnál is.

SONY DSC

Erről beszélt Yamina Aoucher, az Ajmani Turizmusfejlesztési Hivatal marketing- és fejlesztési osztályának igazgatója is, kifejtve, hogy az apró, ugyanakkor rendkívül fejlett emirátus egyre több utazó számára azért kedvelt úti cél, mert szerény mérete ellenére is sokféle élményt kínál.

– Mintegy 16 kilométernyi partszakasz áll rendelkezésükre – magyarázza –, amelynek púderfinomságú fehér homokja mennyország azoknak, akik pusztán a napot és a tengeri sportokat szeretnék élvezni. De ha beljebb utazunk az emirátusba, Manama és Masfout enklávéit (olyan államterület, amely teljes egészében egy másik állam vagy ország területén belül helyezkedik el – a szerk.) is ajánlom felfedezni. A látnivalók közé tartozik az Ajman Múzeum is, amelynek egy 18. századi erőd ad otthont, és ahol megismerhetjük a hercegség múltját, a korabeli hétköznapokat és mesterségeket is. A turizmus fejlődését Ajmanban a számok is jól mutatják: 2016-ban mintegy 6,5 százalékos növekedés mellett 543 000 turista érkezett, a 2015-ös 510 ezer után. A hoteléjszakák száma is szépen alakult: 836 000-ra nőtt az egy évvel korábbi 789 000-hez képest – teszi hozzá. – Úgy, hogy az Európából – főként Németországból –, az USA-ból és Oroszországból érkező turisták aránya 6 százalékról 9,7 százalékra növekedett.

Szavai szerint a továbblépés érdekében komoly erőfeszítéseket tesznek. Ennek szellemében a világ minden jelentősebb utazási kiállításán – az ITB Berlintől kezdve a Moszkvai Nemzetközi Utazási és Turisztikai Kiállításon (MITT) át, a dubaji Arabian Travel Marketig (ATM) – részt vesznek. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy tavaly is újabb neves szállodamárkák minőségi hoteljei tárták ki kapuikat Ajmanban. A sort a Kempinski Ajman nyitotta, ezt követte az Ajman Saray, az Ajman Palace és a Fairmont Ajman. A két Ramada Hotel is idesorolható, amit hamarosan egy újabb követ. Ezek mindegyike tengerparti kilátással és privát partszakasszal rendelkezik.

– De fontos megemlíteni, hogy nem csak a luxuskategóriát lehet nálunk megtalálni: itt mindenki meglelheti a pénztárcájához legjobban illő szálláshelyet, amelyek közé az apartmanokat és a vendégházakat is érdemes besorolni. Ugyanakkor a turisták és a tour operatorok mellett az üzleti utazókra és a befektetőkre is kiemelt figyelmet fordítunk. Ajman közeljövőbeni fejlesztései közé tartozik az a több mint 570 millió dolláros befektetés, amelynek eredményeként felépül az Ajmani Nemzetközi Repülőtér Al Manamában, Ajman egyik exklávéjában (valamely ország vagy közigazgatási egység, etnikai közösség által lakott, térben elszakított terület – a szerk.), amelynek eredményeként a 2019-es átadásra nagyjából egymillió utasra számítunk évente.

Az apró emírségben a legkorábban épült hotelek közé tartozik a Ramada Hotel-lánc két tagja, amelyek így a turisztikai piac meghatározó szereplőinek számítanak, reális képet festve az elmúlt másfél évtized óriási fejlődéséről.

20161004_161941

AjmanIMG_0340 - Iftikhar Hamdani

 

Iftikhar Hamdani, a Ramada Hotel & Suites Ajman és a Ramada Beach Hotel Ajman klaszter-vezérigazgatója kifejtette: a 2001-ben épült és 2013-ban teljesen felújított Ramada Beach Hotel jelenleg 300 vendég befogadására képes. A legnépszerűbbek a Delux Seaview és – a konferenciák okán is – a másik végletet képviselő egyágyas szobák. Az idő változását jól mutatja, hogy a 83 százalékos foglaltsághoz hozzájárulva, a korábban domináló arab, orosz és német vendégek mellett mára India, valamint a balti és a balkáni államok utazói is egyre nagyobb számban érkeznek. Mindez jó alapot biztosít ahhoz, hogy a legújabb ajmani Ramada Hotel megnyitását szép reményekkel várják. Az új szálloda, a Wyndham Garden a felső középkategóriát képviseli majd, minden szobája tengerre néző és nagyon modern felszereltségű lesz.

A siker fontos eleme a Wyndham kiváló internetes foglalási rendszere, amely tökéletes elérést garantál a világ minden pontjára. Mindemellett persze az ajmani szállodacsoport a világ legnevesebb utazási kiállításain – a londoni WTM-től kezdve a pekingi Bite-ig – is megjelenve biztosítja, hogy mindenki megismerje szolgáltatásaikat.

A számok alapján is jelzett komoly fejlődést a saját szemével is láthatja az utazó. Például akkor, amikor az egyik legjelentősebb beruházás mellett halad el a város északi részén. Al Zorah az a hely, ahol a különleges természeti szépséget, a mangroveerdők nyújtotta egyedi hangulatot kihasználva luxusvilág születik. A kivételes helyszínen a legkülönfélébb vízimadarak, többek között flamingók élik mindennapi életüket hatalmas csoportokban. Az egyébként homokos Arab-félszigetet a mangrovén túl üdítően zöld golfpályákkal tették még zöldebbé, miközben a városnyi településen villák, hotelek, szabadidőparkok születnek. Ezekhez egészen lélegzetelállító látványt biztosít az arab hercegség megannyi történelmi épülete és a felhőkarcolók távoli kontúrja. A fejlődés ütemét jelzi az is, hogy ma már a legmagasabb luxust képviselő Oberoi Beach Hotel Al Zorah is nyitva áll, ami tavaly még csak épülőfélben volt.

20161004_161941

Szintén az új látványosságok közé tartozik a mintegy másfél kilométernyi Marina District, amely végleges formájában jachtklubnak, éttermeknek, üzletsoroknak, sétányoknak és egy kerékpárútnak is otthont fog adni. De jelentős látnivaló az Ajmani Arab Ménes Telep és az Ajman Lovasklub is, amely azt bizonyítja, hogy a hagyományosan híres arab lovaskultúra a high-tech gazdagságban sem vész el.

IMG_5579

A klasszikus látnivalók sorába illeszkedik a Souk, vagyis a bazárnegyed, amely itt két részre osztható: a hagyományos és a modern Soukra. Árudái között járva a mesés Kelet színpompás ruhái, textíliái és nem utolsósorban lélegzetelállító aranyékszer-kínálata mind-mind Ajman emirátusának valódi, mai gazdagságát tükrözi.

Közlekedés

Ha Ajmanba utazunk, jó tudni, hogy a hagyományos légitársaság mellett könnyen és olcsóbban is célba érhetünk a Wizz Airrel. Igaz, így nem Dubaj központi repterén szálltunk le, de majdnem ugyanannyi idő alatt értük el a szállodánkat Ajmanban. A reptéri transzfert a szállodák nagy része biztosítja, ha náluk foglalunk szállást. Ha nem ingyen kapjuk ezt a szolgáltatást a hoteltől az árba foglalva, akkor a reptéri transzferek nagyjából 30-40 dirhamba kerülnek, ehhez jön a mintegy 20 dirhamnyi reptéri illeték (0,5 euró = 2 dirham).

20161002_095849

Ajmanban a közlekedésről alapvetően elmondható, hogy rendkívül jól szervezett és olcsó. Az egyik nagy vonzerő, ha már itt vagyunk, hogy a környező Emirátusokat is könnyen elérhetjük. Fél órán belül átmehetünk Sharjah-ba, mely körülöleli Ajmant, de két órán belül Abu-Dzabiban, vagy egy órán belül Dubajban is lehetünk. Ehhez igénybe vehető bárhol a taxiszolgáltatások bármelyike, de autót is bérelhetünk – nemzetközi jogosítvánnyal, biztosítással. Emellett azonban a hotelek nagy része ingyentranszfert kínál Dubajba.

Vallás

Ahogy az Emirátusokban mindenhol, Ajmanban is az iszlám a hivatalos vallás, amelyet gyakorolnak is a helyiek. Naponta ötször imádkoznak, a legtöbbször mecsetekben: hangszóró figyelmeztet az éppen aktuális imaidőre. A hivatalos pihenőnap a péntek, amikor a legtöbb üzlet zárva van. Az utazók által látogatott helyek általában ilyenkor is nyitva vannak és üzemelnek. A ramadán idején a muszlimok nem fogyasztanak ételt a nap folyamán.

A nemzeti viselet

A helyiek nyilvánosan a nemzeti viseletet hordják. A férfiaknál ez a dishdasha vagy khandura: egy fehér, hosszú ingruha, amelyet a fejen egy fehér vagy piros kockás fejkendő kísér, melyet fekete zsinórral erősítenek fel a fejükre (agal). A nők fekete abayát hordanak, ami egy laza köntösszerű, fátyolos viselet, amely az alatta viselt hétköznapi ruhát fedi. Mindezt egy fejen hordott sállal egészítik ki, amelynek a neve sheyla. Van, aki egy vékony sállal az arcát is eltakarja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vendéglátóink elmondták: korábban mindkét nem ruházata lényegesen színesebb volt, amit a múzeumban is megláthatunk. Ugyanakkor mindkét nem képviselőinél elfogadott az európai viselet is.

Mindenesetre tartózkodjunk a túl rövid ruháktól, a sortok és a trikók viseletétől, mert az egyszerűen nem illő ebben a kultúrában. A szikrázó napsütésben egyébként is sokkal praktikusabb a könnyű, gézből és pamutból készült blúz, ruha és nadrág viselete, amely a végtagokat is takarja.

Szeszler Szilvia

A cikkünk Az Utazó magazin 2017/II. számában jelent meg.

Legyél az első hozzászóló "Ajman, a legapróbb emirátus" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*