Jövőre nyit Isztambul új gigarepülőtere (Fotókkal!)

Jövőre nyit Isztambul új gigarepülőtere!

A tervek szerint jövőre, október 29-én átadják Isztambul európai oldalán a világ leendő legforgalmasabb repülőterének első ütemét – jelentette be Ahmet Arslan török közlekedési miniszter pénteken az Anadolu török állami hírügynökségnek adott interjújában. Az első repülőgép 2018 februárja előtt landol a légikikötőben, még a hivatalos megnyitó előtt.

Amikor legkésőbb 2023-ig a teljes repülőtér elkészül, ez lesz a világ legforgalmasabb légikikötője, nagyjából évi 200 millió utassal. A Dünya török gazdasági napilap adatai alapján a projekt összköltsége 10,2 milliárd euró. Az új komplexum 6 kifutópályán 250 légitársaság repülőgépeit fogadja majd, amelyek révén a világ több mint 350 pontjába juthatnak el innen az utasok, írja a távirati iroda.

Jövőre nyit Isztambul új gigarepülőtere!

Forrás: Grimshaw Architects

A tárcavezető közölte: az épületegyüttes 68 százalékban kész, az építkezésen több mint 30 ezer ember és 3 ezer munkagép dolgozik éjt nappallá téve. A munkálatok 2014 júniusa óta folynak. Ahmet Arslan jelezte: az első repülőgép 2018 februárja előtt landol a légikikötőben, a hivatalos megnyitónál korábban.

Jövőre nyit Isztambul új gigarepülőtere!

Forrás: Grimshaw Architects

A miniszter rámutatott: a jövőben egyre többen lesznek a keleti utasok, és Törökország az ő kiszolgálásukból is profitálni akar.

Jövőre nyit Isztambul új gigarepülőtere!

Forrás: Grimshaw Architects

Isztambulnak most két nemzetközi repülőtere van. A metropolisz európai oldalán található az ország legforgalmasabb légikikötője, az Atatürk repülőtér, amely 2017 első nyolc hónapjában 41,6 millió utast szolgált ki. Az ázsiai oldalon fekvő Sabiha Gökcen repülőtér 20,5 milliós utasforgalmat bonyolított le ugyanebben az időszakban.

Az átadandó harmadik, új repülőtér első része a kapacitáshiányt mérsékli. Az Anadolu információi szerint az új repülőtér átveszi az Atatürk forgalmának túlnyomó többségét. Isztambul új, 2018-ban átadandó repülőterének új terminálja évente mintegy 90 millió utast fog kiszolgálni.

Jövőre nyit Isztambul új gigarepülőtere

Forrás: Grimshaw Architects

2016-ban a világ legforgalmasabb légikikötője, az atlantai Hartfield-Jackson repülőtér az Egyesült Államokban több mint 104 millió utast szolgált ki.

Legyél az első hozzászóló "Jövőre nyit Isztambul új gigarepülőtere (Fotókkal!)" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*