Az Emirates-késés és az utasjogok

hirdetés

Ha egy légitársaság gépei műszaki okokból a földön maradnak, az első, amit a légitársaságnak tennie kell, hogy vagy egy másik járatával – erre elsősorban a saját bázis repülőterén nyílik lehetősége – vagy egy másik légitársaság járatával a célállomásra szállítja az utast. (Információink szerint erre törekedett Budapesten az Emirates is, 2015 februárjában.) Olyan is előfordul, hogy a légitársaság tartalék repülőgépet küld az utasok elszállítására, de ez a mai, maximális kihasználtságra törekvő világban nagyon ritka, hiszen a légi cégek arra törekednek, hogy minden gépük repüljön.

Az Európai Unió jogszabályai szerint, ha a késés két óránál hosszabb ideig tart, az az első, hogy a légitársaság ellátást – ételt, italt (vagy ehhez pénzt, utalványt) – biztosít a késést elszenvedő utasoknak. Ha három óránál tovább tart a késés, az utasok már jogosultak a kártalanításra is – ismétli meg az utas jogokra vonatkozó tanácsait dr. Salamon András ügyvéd, címzetes főiskolai docens (képünkön). Ebből a szempontból lényegtelen, hogy az Emirates nem európai tulajdonban van, mivel a kiindulópont egy európai város, Budapest.

Mivel a Budapest–Dubai közötti távolság 4000 km, vagyis több, mint az EU-s jogszabályban a kártalanítás felső határaként szereplő 3000 km, az utasok fejenként 600 euró kártalanításra jogosultak. De ezt maguknak kell igényelniük. A legjobb, ha a légitársaság reptéri pultjánál teszik, ha nem, akkor később a weboldalán, de az irodájukban is be lehet jelenteni az igényt, mely öt év alatt évül el.

Emellett kártérítést is igényelhet az utas, de neki kell bizonyítania a veszteségeit, melybe a nem vagyoni kár is beletartozhat – a magyar bírósági gyakorlat szerint ez is érvényesíthető. Ide tartozik az is, hogy az éjszakán át tartó várakozás esetén szállást is köteles biztosítani a légitársaság. Ha nem teszi, az utas elmehet egy jó minőségű hotelbe, és a számlát benyújthatja. Ha békés rendezésre nincs mód, ezt is érvényesíteni lehet a kártérítési eljárásban, amelynél az elévülési idő két év.

é.m.z.

Legyél az első hozzászóló "Az Emirates-késés és az utasjogok" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*