Az ÉS vasárnapi brunch csapdája

A szeptemberi szezonkezdeten az ÉS Bisztró unortodox vasárnapi ebédjére látogattunk el, ahol továbbra sem a máshol megszokott „táncrend” szerint zajlik a brunch szertartása.

A Kempinski Corvinus pár évvel ezelőtt merészet húzott, amikor a nyolcvanas évek német slágersorozata, a Traumschiff, vagyis az Álomhajó elegáns óceánjárójának luxusát idéző lobbiját és éttermét új dizájnjával a XXI. századba repítette. A földszinten igazi városi közösségi teret teremtett a kandallójával is a hangulatos hegyi szállodák melegséget árasztó hallját idéző Living Room; a Promenade kényelmes pamlagain ülőknek kávét, üdítőt, szendvicseket kínáló ÉS Deli valamint a Blue Fox The Bar kialakításával.

A legizgalmasabb lépés azonban a Zsidai Csoport közreműködésével kialakított ÉS Bisztró megszületése volt, ami azóta messze beváltotta eredeti célját, hogy a Fashion Streetként is aposztrofált Deák Ferenc utca felé erőteljesebben nyitva, télen is üzemelő teraszával és trendi belső terével a budapestieket és az arra járó külföldieket is becsalogassa. Talán nem is mindenki tudja, hogy az ÉS valójában egy ötcsillagos luxus szálloda étterme, amely egy különleges koncepcióval nevezett be a vasárnapi ebédek budapesti versenyébe. Mert, ha a jobb helyeken körbenézünk, hamar konstatálhatjuk, hogy mára kialakult az a hazai brunch közönség, akik a fővárosban tartózkodó külföldiekkel együtt gyakran megtöltik vasárnaponként az éttermet. A közönségért azonban így is meg kell küzdeni, hiszen az elvárások egyre kifinomultabbak, miközben a korábban megszokott klasszikus reggelifogásokat – például a rántottát –, mára kiszorították a korábbinál is bővebb, több helyütt szinte a teljes nemzetközi palettát lefedő főételek.

 

A Kempinski ÉS-e azzal tér el a megszokottól, hogy az ételeket nem büféasztalokon, melegített tartókban kínálják a vendégeknek, hanem a legtöbb fogást az asztalnál szolgálják fel. Elsőként gazdag előétel tál érkezik, rajta a különlegesen ízletes libamáj, lazac, valamint házikolbász a leginkább csalogató. Ennek elfogyasztása után valójában már jóllakva távozhatnánk is az ÉS-ből. De még csak ezután következik a klasszikus osztrák fogás, a táfelspitz, amivel már csak azért is biztosra mehetünk, mert a szálloda osztrák executive séfje, Roland Holzer révén az akkurátusan a húslevesben főtt velőscsont és marhaszelet mellé köretként érkezik almaszósz, torma, röszti burgonya és spenót is. (Az egyetlen veszélyforrás, ha az önmagában is kiváló fogásnak számító leves nem elég forró –, amit a személyzet gyorsan orvosol, ha kell.) Egy olyan kultúrában, ahol a tele tál az elégedettség alapja, a mennyiség tekintetében már az eddigiek is minden szempontból hozták a kötelezőt, de ami még ennél is fontosabb, a minőség is a legmagasabb szintet hozza.

Az ÉS csapdája abban rejlik, hogy amíg másutt az ember csak azt a csévinget nyitja ki és abból vesz, amit ő választ, itt már az elején olyan finomságokkal bombázzák meg a vendéget, amelyeket ugyan vétek lenne kihagyni, de így csak akkor lehet a választék végére érni, ha valaki átlép egy-egy igazán ínyenc fogást. Mert a következő fogásokra is nehéz lenne legyinteni: a grillezett királyrák, vagy a fűszeres kéregben érlelt steak önmagáért beszél. Kérhetünk hozzá steakburgonyát, vagy grillezett zöldségköretet, de választhatunk a gazdag salátaválasztékból is. Az egész brunch ceremónia megkoronázásaként pedig jöhet az édességek pultja, a megint csak Bécset idéző almáspitével vaniliaszósszal és a többi nyalánksággal.

Ár: 11 900 Ft személyenként. Az ár tartalmazza az italfogyasztást (pezsgő, bor, üdítő, kávé) és a parkolást a Kempinski mélygarázsában. Az ár nem tartalmazza a 12%-os szervízdíjat. 4 éves korig gyermekeknek a vasárnapi családi ebéd ingyenes, 4 és 12 év közötti gyermekek részére 50%-os kedvezményt biztosítanak. További információ: https://esbisztro.hu/#contact

Érsek M. Z.