Az istenek szigete, Bali

Fotók: pixabay.com

Az egyedülállóan szép tájainak, természeti kincseinek, csodálatos élővilágának, a helyiek lenyűgöző kultúrájának és számtalan rejtett csodájának köszönhetően minden utazni vágyó bakancslistáján szerepel Indonézia legnépszerűbb úti célja, Bali.

Bali Jávától keletre található, a Kis-Szunda-szigetek legnyugatibb tagja, amely otthont ad az indonéz hindu kisebbségnek. A helyiek kultúrája nagyon színes, főként a vallási alapú táncművészetéről, fafaragásáról és festészetéről híres. Számtalan gyönyörű hindu templom található a szigeten. Ezek közül a legkiemelkedőbb a Bratan-tó partján fekvő úszótemplom, amelyet 1663-ban építettek a tó istennője tiszteletére, aki egyben a termékenység istennője is – emiatt számtalan gyermekáldást váró zarándok látogat el ide évről évre. A tavat hegyek ölelik körbe és szinte mindig köd ül a tájra, így azt a látszatot kelti, hogy a templom a vízen úszik.

A Bratan-tó mellett az Uluwatu templomot és a világörökség részét képező Tanah Lot templomot is érdemes felkeresni, hiszen mindkét szentély egy tengerbenyúló sziklafal tetejére épült csaknem ezer éve. A szikláikról napnyugtakor páratlan a kilátás az óceánra, ráadásul ekkor láthatjuk a helyiek által előadott tradicionális táncot, a Kecakot is.

Az ősi vallási helyeken kívül található még néhány olyan falu is Balin, ahol megmaradtak a tradicionális, több száz éves építészeti hagyományok. Ilyen például Penglipuran, amelyet még a XI. században alapítottak, és bambuszból készült épületeivel azóta is igyekszik megtartani hagyományos képét.

Bali szigete mindemellett számtalan természeti kincset is rejt: trópusi erdők, krátertavak, gyorsfolyású folyók, vízesések, kanyonok, rizsföldek, gyümölcsösök, korallzátonyok övezik a hat tagból álló vulkánláncot.

Tengerpartjai igen érdekesek – míg a déli részen lévő strandok mesebeli, hófehér homokkal borítottak, addig az északi és a nyugati partvidék fekete, vulkáni homokos.

Amennyiben Balin tartózkodunk, mindenképpen próbáljuk ki a helyi ételeket is, mivel az indonéz konyha nagyon egyedi és változatos. Az ételek leginkább a kínai és a thai fogásokhoz hasonlíthatók, hiszen a helyiek rengeteg friss gyümölcsöt és zöldséget, valamint sokféle fűszert használnak, igen gazdagon. Emellett többnyire minden ételük alapja a rizs, az egyik specialitásukat, a lawart – amely apróra vágott húst tartalmaz zöldségekkel, kurkumával és számtalan fűszerrel ízesítve – is rizzsel tálalják. A mindig friss tengergyümölcseivel és különböző halakkal is találkozhatunk szinte minden étlapon, frissítő gyanánt pedig  a helyi világos sört, a Bintangot, illetve a frissen készített gyümölcsleveket érdemes kipróbálni. Persze az egzotikus gyümölcsökről se feledkezzünk meg, ugyanis a nedves klímának és a vulkáni talajnak köszönhetően ízletes és friss gyümölcsöket kóstolhatunk: mangót, papayát, a hazaival összehasonlíthatatlan, krémes állagú banánt és duriant, ami egy különleges ízzel és illattal bíró helyi gyümölcs.

Rekecki Orsolya

Legyél az első hozzászóló "Az istenek szigete, Bali" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*