Bali is az idegenforgalmi adó bevezetését tervezi

Fotó forrása: Traveller.com.au

Bali szigete a csodás homokos strandjairól, korabeli templomairól és UNESCO Világörökségi Listán szereplő rizsteraszairól volt eddig híres, amik mágnesként vonzották a turistákat. Most a hatóságoknak – néhány más országhoz hasonlóan – fontolóra kell venniük az idegenforgalmi adó bevezetését, hogy az egyre növekvő hulladékmennyiséget kezelni tudják – közölte a Telegraph.

Bali Környezetvédelmi Ügynöksége szerint a sziget naponta 3800 tonna hulladékot termel. A szervezet azt állítja, hogy mindössze 60 százaléka kerül elhelyezésre a hulladéklerakókban, a többi szemét nagy része a strandokon hever, majd a tengerbe jutva veszélyezteti a tengeri élővilágát.

Bali 2017-ben 5,7 millió nemzetközi látogatót fogadott; ugyanebben az évben vészhelyzetet jelentettek be a szigeten felhalmozódó hatalmas mennyiségű szemét miatt, beleértve az egyszer használatos műanyagokat is. A Jakarta Post szerint Bali jelenleg 10 dollár idegenforgalmi adót fontolgat a hulladék megsemmisítésének támogatására. A hatóságok már be is tiltottak néhány egyszer használatos műanyagot, hogy csökkentsék a szemétmennyiséget.

Magától értetődik, hogy  a turistáktól gyűjtött adó segítene a balinéz kultúra megőrzésére szánt programok finanszírozásában.

A turisták meg fogják érteni – mondta Bali kormányzója, Wayan Koster a Jakarta Postnak. „Örömmel fogják fizetni a turisták, mert a környezetünk és a kultúránk megóvásához van erre az intézkedésre szükség.”