Befejezték a Vízhordó-lépcső és a Savoyai-falszakasz restaurálását a budai Várban

 Hatvan évig csak kisebb felújítási munkálatokat, javításokat végeztek a budai Váron, egy esztendővel ezelőtt azonban megkezdődött a teljes falszakasz felmérése, és az első komoly rekonstrukciós munka – számolt be az MNV Zrt. igazgatóságának elnöke.

Halasi Tibor elmondta, hogy a kidolgozott örökségvédelmi stratégia mentén az ország valamennyi régiójában zajlanak a felújítási munkálatok az állami tulajdonú várakban, műemlék épületekben. Ezeknél differenciált megközelítést alkalmaznak: egyes várak ugyanis a feltárást és állagmegóvást követően romokként maradnak meg, máshol a részleges vagy teljes rekonstrukcióra is lehetőség van – tette hozzá.

Nem minden műemlék tehető önfenntartóvá, a cél azonban a megfelelő üzemeltetők megtalálása, természetesen az örökségvédelmi szempontok figyelembevételével – jegyezte meg az MNV elnöke, aki a legnagyobb fejlesztési lehetőséget Regéc, Csesznek és Somló várában látja.
Csóra Aurél műszaki menedzser beszámolója szerint a kiemelt projektként kezelt budai Vár felújítását az összes falszakaszra kiterjedő műszaki állapotfelmérés előzte meg, ennek ismeretében döntöttek arról, hol és milyen beavatkozások szükségesek.

A első lépcsőben a Várkert Bazár fölötti déli kortinafal és a Vízhordó-lépcső, valamint a Savoyai-terasz melletti falszakasz helyreállítását, állagmegóvását végezték el 185, illetve 110 millió forintból – közölte.
Mint a szakember elmondta, a déli kortinafalnál többek között újrafaragták a sérült lépcső- és szegélykőelemeket, továbbá vízköpőket építettek be, ami hosszú távon biztosítja az állékonyság megőrzését. A Savoyai-terasz melletti szakaszon megszüntették a fal jelentős kidőlését, restaurálták a feltárt középkori falakat, valamint gondoskodtak az eddig megoldatlan vízelvezetésről.

Csóra Aurél hozzáfűzte, hogy a következő ütemben a két kortinafal közötti úgynevezett középkerti támfal, a Halászó fiú szobra előtti szakasz, valamint a Savoyai-terasz másik oldalán lévő falrész újulhat meg összesen 550 millió forintos keretből. A szakemberek a hátsó várfalakkal is foglalkoznak, ott jelenleg a tervezési és kutatási munkák zajlanak.

Kiss Gábor Iván műemlékvédelmi vezető menedzser beszámolója szerint az MNV kezelésében országszerte mintegy 800-900 műemlék van, ezek közül csaknem 60 épület rekonstrukciójára idén 1,5 milliárd forintot fordítottak.

A felújítási projektek között az építész megemlítette többek között a vassurányi Schilson-kastélyt, az iszkaszentgyörgyi Amadé-Pappenheim-kastélyt, valamint a soproni Storno- és Tábornok-házat.
Mint elmondta, a somlói várban még folyik a régészeti feltárás, a következő két évben azonban látványos eredmények várhatók a rekonstrukcióban, amelynek alkalmával a falakat is levakolják. Zalaszántó és Tátika várában a középkori állapot nem helyreállítható, itt az állagmegóvás a cél, míg Drégely esetében egyelőre nem világos, meddig épülhetnek kiegészítések, így egyelőre ott is az állagvédelem folyik.

A nagycenki Széchenyi-kastély egyik része szállodaként működik, noha ennek infrastrukturális feltételei nem voltak megoldottak; most azonban az MNV közlekedési utakat és kulturált parkoló alakított ki. A szigetvári várban már befejeződött a rossz állapotú sarokbástyák rekonstrukciója és a készülő belső gyilokjáróknak köszönhetően rövidesen a teljes várfalkorona is körbejárható lesz.
Jól halad a regéci vár helyreállítása is, amelynek során több mint 1000 köbméter kő épül vissza, míg Pécsen kiállítóhellyel ellátott védőépület készül a középkori egyetem romjai fölé, valamint megújul a teljes szomszédos várfalsétány is – számolt be a műemlékvédelmi vezető menedzser.
Kiss Gábor Iván a tervezett projektekről is szólt: az MNV többek között a szászvári vár és a fehérvárcsurgói mosóház rekonstrukciójára nyújtott be pályázatot.

forrás: MTI

Legyél az első hozzászóló "Befejezték a Vízhordó-lépcső és a Savoyai-falszakasz restaurálását a budai Várban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*