Biztonságos vezetésre int a „Felfújható Fater”

hirdetés

Driving Skills for Life (DSFL) a Ford ingyenes oktatási programja, mellyel szeretnék felhívni a figyelmet a gondatlan autóvezetésből elkövetett balesetekre, amelyek sokszor halálos kimenetelűek. A Ford egy kutatást végzett, hogy mi állhat mindennek a hátterében.

A Ford DSFL programot 13 évvel ezelőtt indították újtára az Amerikai Egyesült Államokban, és ma már Belgiumban, Dániában, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Romániában, Oroszországban, Spanyolországban, Törökországban és az Egyesült Királyságban folynak gyakorlati képzések. A tréning során nem csak a veszélyhelyzetek felismerésére hívják fel a figyelmet, hanem arra is milyen kockázatai lehetnek, ha ittas vagy kábítószeres befolyásoltság alatt ülünk autóba, esetleg a közösségi médiát böngésszük és vezetés közbeni szelfiket töltünk fel a világhálóra.

ford - Driving Skills for Life4

A Ford legfrissebb felmérése alapján – melyben 6500 európai fiatalt kérdeztek meg – a következő eredmények születtek: 43%-a a megkérdezetteknek váltott már szöveges üzeneteket vezetés közben, 36%-uk telefonált, 13%-uk vezetett már ittasan és 11%-uk nézett már a mobiltelefonján videót, miközben a volán mögött ült és vezetett. A válaszokból az is kiderült, hogy a 6500 fiatalból 1690-en már szenvedtek balesetet, 1300 sofőrt állított már meg rendőr és több mint a fele, azaz 68%-a megkérdezetteknek sokkal lazábban vezet nyáron, ami növeli a halálos balesetek számát. A kutatásban arra is kitértek, van-e különbség a vezetési stílusban, ha mondjuk a barátok ülnek az autóban, vagy a szülők, esetleg egy idősebb rokon. A számok talán nem meglepőek, 57%-ukat biztonságosabb vezetésre ösztönzi egy idősebb rokon jelenléte, 41%-uk pedig rizikósabb helyzeteket is bevállal, ha a haverokkal utazik, hiszen nehogy már nyuszinak gondolják.

ford - driving skills for life

Azonban ilyenkor jusson eszükbe, hogy 2004 és 2013 között az Európai Unióban 62 ezer fiatal autós vesztette életét. Az Európai Közlekedésbiztonsági Megfigyelőközpont szerint ennek a leggyakoribb oka, hogy nem figyelnek eléggé az útra, könnyen elvonja a figyelmüket valami külső tényező, nehezen viselik a stresszt vagy esetleg tiltott szerek hatása alatt vezetnek.

ford - Driving Skills for Life3

Ezért is hozták létre a Driving Skills for Life programot, így 2016 végéig 13 európai ország több, mint 20 ezer autósa tökéletesítheti vezetési tudását, Magyarországon pedig 2017-ben vezetik be. Az óvatosabb vezetésre egy videóval is igyekeznek felhívni a figyelmet. A főszereplője a „Felfújható Fater”, amely akkor jelenik meg a fiatal autós mellett, ha az könnyelműen viselkedik és veszélyhelyzetbe sodorja saját magát, valamint az úton közlekedő társait.

Kicsi odafigyeléssel csökkenthetjük az autóbalesetek számát, így mindenki épségben üdvözölheti otthon a családját.

Legyél az első hozzászóló "Biztonságos vezetésre int a „Felfújható Fater”" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*