Búcsúzik Fokker gépeitől a KLM

Búcsúzik a Fokker gépeitől a KLMForrás: KLM

hirdetés

Közel száz évnyi szolgálat után szombaton búcsúzott a holland KLM légitársaság flottájából az utolsó Fokker típusú regionális repülőgép.

A Fokker 70-es típusú gép utolsó útja Londonból Amszterdamba vezetett, ahogy az első, Fokkerrel repült út is 97 évvel ezelőtt 1920. szeptember 30-án.

A KLM tájékoztatása szerint a Fokkerek kivonásáról azért döntöttek, mert az 1996-ban csődbe ment holland cég nem gyárt újabb típusokat, helyüket pedig a KLM flottájában az Embraerek vették át, amelyek 20 százalékkal kevesebb kerozint fogyasztanak. A légitársaság a még megmaradt 7 Fokkert eladja, így szolgálatukat más légitársaságnál még folytathatják.

Búcsúzik a Fokker gépeitől a KLM

Forrás: KLM

Történelme során a KLM összesen 173 darab Fokkert üzemeltetett, az F27-es mellett az F28-as, az 50-es, 70-es és 100-as széria is szolgált a Koninklijke Luchtvaart Maatschappij flottájában.

A Fokker 70-es a 100-as verzió rövidített változata, a repülésrajongók körében különleges kialakítása miatt nagy népszerűségnek örvend. A gép két Rolls Royce hajtóműve a törzsre, és nem a szárnyakra van rögzítve, a csűrőlapok pedig nem a megszokott helyen, a szárnyon kaptak helyet, hanem a függőleges vezérsík tetejére épített, úgynevezett T-farkon.

Legyél az első hozzászóló "Búcsúzik Fokker gépeitől a KLM" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*