És akkor most menjünk Törökországba?

A puccs-kísérlet és a korábbi robbantások sokakban megingatták a hitet a törökországi utazásokkal kapcsolatban. A kérdés jogosan vetődik fel, hogy most akkor menjünk vagy sem? Egy biztos, ha utazunk, olcsón juthatunk el.

A bizalmat először a június 28-án késő este, az Atatürk reptéren történő robbantás ingatta meg az emberekben. A merénylet során 43 vesztették életüket. Majd nem sokkal később, július 15-én a török katonaság puccs-kísérletet hajtott végre Erdogan miniszterelnök hatalmának megdöntése céljából. Bár a puccsot sikerült hamar levernie a kormányfőnek és táborának, az emberek joggal aggódnak, ha Törökországba kívánnak utazni a nyáron.

Isztambulba való utazás a Konzulátus tanácsa alapján nem javasolt. Ha még is elindulnának, folyamatosan tájékozódjanak a török és a nemzetközi médiából, a városban lévő aktuális helyzetről. A szálláshelyek elhagyása sem ajánlatos, igyekezzenek távol maradni a zsúfolt helyektől és a tömegrendezvényektől. Mindig tartsanak maguknál elegendő pénzt és ne induljanak sehova személyes okmányaik nélkül. A Konzulátus a puccs-kísérlet után arra kérte a Törökországba utazókat és az ott tartózkodókat, regisztrálják magukat a konzuli védelem honlapján, és igyekezzenek minél pontosabban megadni tartózkodási helyüket.

Az isztambuli repterek biztonsági ellenőrzését, a merénylet és a nizzai-terrortámadást követően megszigorították, ezért több órás várakozásra lehet számítani. Akik autóval kívánnak az országba utazni, nagy tömegre számíthatnak a határátkelőhelyeken, csak úgy, mint a reptereken. A bolgár-török határt lezárták. Bulgária felől – Kapitan Andreevo/Kapikule határátkelőhelyen – beléphetnek Törökországba, azonban kifele már nem.

Istanbul

A tengerpartokon, mint például a török Riviérán zavartalanul tölthetik nyaralásukat, bár itt is érdemes odafigyelni és folyamatosan tájékozódni. A szálláshelyek személyzete is figyelmet fordít a Törökországban történő eseményekre és informálja vendégeit, hogy minél nyugodtabban kikapcsolódhassanak.

A charter járatok menetrendje sem változott, továbbra is háromszor indítanak gépeket az országba. A tengerpartok távol vannak a politikai események helyszíneitől, így egyenlőre nincs hatással a turistáknak szervezett programokra.

Mindenképpen megnyugtató az is, hogy a Magyar Kormány Külügyminisztérium utazásra nem javasolt helyek listájára még nem került fel Törökország teljes területe – a konzulátus a szíriai határ menti tartományokat nem javasolja desztinációul: Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Sirnak. Azonban beletartozik a fokozott kockázatot rejtő országok csoportjába, ezért megfelelő körültekintéssel szervezzék nyaralásukat és informálódjanak a célország, jelen esetben Törökország viszonyairól, mind az utazás előtt, mind a kikapcsolódás közben.

Várhatóan a fent említett események befolyással lesznek az árképzésre, így a későbbieknek a török utak kapcsán áresésre számíthatunk.

tukey

Legyél az első hozzászóló "És akkor most menjünk Törökországba?" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*