Ezekre figyeljen, mielőtt last minute utat foglal!

Szeptember beköszöntével az utazni vágyók szinte vadásznak az egyes last minute ajánlatokra, hiszen ezekkel jelentős összegeket spórolhatnak meg az utazás során.

Nem szabad azonban ekkor sem mellőzni a körültekintő magatartást, legyen szó akár egy belföldi, akár egy külföldi útról, vagy akár a szálloda kiválasztásáról – figyelmezteti a fogyasztókat a Budapesti Békéltető Testület.

Ha utazási irodától vásárolunk

  • Mielőtt az utazási irodát kiválasztanánk és bármit aláírnánk, meg kell győződnünk arról az egyébként bárki által megtekinthető internetes nyilvántartásban, hogy az iroda legálisan működik-e. Nagyon fontos, hogy csak a nyilvántartásban szereplő bejelentett, és eltiltás alatt nem álló vállalkozással szerződjünk, ellenkező esetben ugyanis nem illeti meg minket a többletvédelem. A tényleges utazási szolgáltatást, és az egyes részprogramokat az utazásszervező köteles összeállítani és nyújtani.
  • Ezzel szemben az utazásközvetítés azt jelenti, hogy az utazási iroda egy másik, utazásszervező cég nevében és annak megbízása alapján köti meg velünk a szerződést. Ha egy utazásközvetítőnél kötöttük meg azt, akkor az utazási szerződésből származó igényét a közvetítőnél is bejelentheti, ügyét pedig már az utazásszervező lesz köteles elintézni.
  • Érdemes egyúttal biztosítást is kötnünk arra az esetre, ha valamilyen váratlan ok (baleset, betegség, stb.) miatt az utazásunk meghiúsulna.
  • Ha nem olyan szobát vagy hotelt kaptunk, mint amilyet ígértek (tehát ha bármilyen fogyasztóvédelmi probléma adódik), erről azonnal értesítenünk kell az utazásszervezőt vagy azt az utazásközvetítőt, akinél a szerződést megkötöttük. Ne felejtsük el dokumentálni a tapasztalt hiányosságokat például fénykép- vagy videofelvétellel, és vetessünk fel jegyzőkönyvet az esetről. Ezek később fontos bizonyítékok, ha a panaszokat nem orvosolták.

Ha önállóan intéztük a szállodát vagy a repülőjegyet

Ne feledjük, hogy ha magunk intéztük különállóan az utazást (repülőjegyet, vonatjegyet, stb.) és külön a szállodát is, és például késik a gép vagy törlik a járatot, akkor a szállodai szoba árát nem kérhetjük vissza utólag a szállodától.
  • Mindig nézzünk utána az interneten, kivel szerződünk, mert az egyes fórumokon és blog bejegyzésekben a más, már pórul járt fogyasztók rendszeresen beszámolnak rossz tapasztalataikról, élményeikről.
  • Ha kuponos oldalról vásárolunk, mindig győződjünk meg arról pontosan, melyik vállalkozás az, amelynek a szolgáltatását kínálják vagy közvetítik számunkra. Ugyanis a későbbiekben, ha probléma lenne, ettől a cégtől – vagy adott esetben a kuponos oldaltól is – várhatjuk a probléma orvoslását. Itt tehát a vita jellege a döntő, így például, ha nem volt szabad szoba az ígért időpontban, akkor egyértelműen a szálloda a felelős, nem pedig a kuponos oldal. Ha viszont nem is kaptunk értesítést a szálloda a foglalásról, úgy a kuponos oldalnál kell írásos panaszt tennünk, a felelősség pedig őt terheli.

Összefoglalva: amennyiben olyan ajánlatra bukkantunk, amit vétek lenne kihagyni, reagáljunk gyorsan, de legyünk körültekintők! Az utazási szerződés aláírása előtt pedig mindenképp olvassuk el az apró betűs részt is, hogy biztosan azt kapjuk a pénzünkért, amire számítunk.

Forrás: hirado.hu