Fedezze fel Tatát és környékét!

A hangulatos dunántúli kisváros, Tata nevének hallatán sokunk szemei előtt legelőször az Öreg-tó partján álló vár képe jelenik meg. Ez nem véletlen, hiszen Luxemburgi Zsigmond és Mátyás király egykori kedvelt nyaralókastélya a tájkép meghatározó eleme. Tata és környéke azonban egyre szélesebb körben ismert arról is, hogy a középkori erődítmény mellett a természeti, történelmi és kulturális értékek gazdag tárházával várja látogatóit. Olyan különleges helye ez Magyarországnak, ahol az itt élő emberek által alakított táj és a természeti értékek egymással tökéletes harmóniában léteznek, szerves egységet alkotnak. Az ideérkezők a szabadidejüket hasznosan kitöltő, ugyanakkor a városról és a térségről szerezhető ismereteiket gyarapító programokon vehetnek részt. Az aktív időtöltés, az ökoturisztikai bemutatóhelyek és a városlátogatások iránt érdeklődők egyaránt megtalálhatják maguknak a számukra vonzó szolgáltatásokkal rendelkező helyszíneket.

Akik a pihentető, az egészségmegőrző vagy az újabb és újabb fizikai teljesítményre ösztönző MOZGÁST részesítik előnyben, azok a megteendő táv és nehézségi fok alapján választhatnak a Gerecse Natúrpark, a Vértesi Natúrpark és a Bakonyalja kijelölt és kitáblázott gyalogos, nordic walkingos és kerékpáros túraútvonalai közül. A kerékpáros útvonalak sorában országos szinten is különleges az Által-ér völgyében, Tatabánya és Dunaalmás között megépült, szilárd burkolatú kerékpárút. Egyediségét az adja, hogy bár az 1-es főútvonal mentén, de attól fizikailag és térben is teljesen elkülönülő nyomvonalon, a térség legnagyobb vízfolyásának partján halad. Hazánk egyik legnépszerűbb gyalogos teljesítménytúrája, a Gerecse 50, 1982 óta minden év áprilisában rajtol Tatabányáról. Az elmúlt 37 év alatt több mint 65 ezren teljesítették már a távot. Hasonlóan hosszú múltra tekint vissza a Tatai Minimaraton futóverseny is, amely ugyan a város utcáin és terein, de gyönyörű természeti és történelmi környezetben várja a résztvevőket. Tavaly Dorog környékéről indult útjára a Pilis, a Gerecse és a Bakony legújabb, Hódító Túrák elnevezésű túrasorozata. Az előző két eseménnyel szemben a szervezők ezeket kifejezetten a (kis)gyermekes családok számára ajánlják hétvégi kikapcsolódásként. Idén a programoknak helyszínt adó települések köre kibővült a Magyarország legszebb fekvésű falujának megválasztott Súrral. És amennyiben még valakiben marad elég erő egy újabb kihívás leküzdésére, akkor bátran keresse fel Tatán az Old Lake Kalandparkot, vagy a Tatabánya jelképeként ismertté vált turulszobor alatti sziklákon vezető vasalt utakat (via ferrata). A három különböző nehézségű pályán függeszkedve a lábunk alatt a megyeszékhely és Tata látképében, a háttérben pedig a Vértes hegység és a Bakony vonulataiban gyönyörködhetünk. A térség aktív programjainak központi információs és szervezési helyszíne a tatai Öreg-tó partján álló Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, ahol még különböző sporteszközöket (kerékpár, kajak, kenu, sárkányhajó) is lehet bérelni.

A természeti értékek védelmét és bemutatását egyidejűleg biztosító ÖKO-látnivalók között találjuk Tatán a Fényes tanösvényt, az Öreg-tavi tanösvényt, a Réti-tavi tanösvényt, a Geológus Kertet, az Agostyáni Ökofalut és az Agostyáni Arborétumot.

A térségből a Gerecse Natúrpark tanösvényhálózatához tartoznak még a Turul-parkerdő tanösvényei (Tatabánya), valamint az Által-ér-völgyi (Tata–Vértesszőlős–Tatabánya). Hosszú-völgyi (Kocs), Malom-völgyi (Tardos) tanösvények, illetve az idén kialakított Kőpite körök (Dunaalmás) is. Új létesítményként a napokban adják át a nagyközönségnek a Gerecse Kapuja Látogatóközpontot Tatabányán, amely a Gerecse Natúrpark első ilyen jellegű fogadókapuja lesz.

Több mint egy vár … KIRÁLY!

A városlátogatások, KULTURÁLIS attrakciók iránt érdeklődők számára Tata igazi csemege. A vár, a jelenleg felújításon áteső Esterházy-kastély, az Angolkert vagy éppen a Kálvária-domb és környéke számos ismert és rejtett értéket hordoznak magukban. Az elkövetkezendő évek fejlesztései eredményeként a Kálvária-domb környékének „kapujaként” megújul a Kőfaragó-ház, az Angolkert rehabilitációjának 3. ütemeként pedig a Jenő-malom környéke az egykori tatai malmok történetét modern köntösbe bújtató Malomkertként éled újjá. A különböző látnivalókat tematikus túraútvonalakon sétálva kereshetik fel az érdeklődők. A várossal és a környék településeivel pedig szervezett formában is meg lehet ismerkedni városnéző séták, valamint fél- és egynapos buszos kirándulások keretében. Így megtekinthető többek között Komáromban a monostori erőd, Ácson a Bagolyvár Helytörténeti Gyűjtemény, Bábolnán a Nemzeti Ménesbirtok, Ászáron Jászai Mari szülőháza, Kisbéren a Helytörténeti Múzeum, Császáron a Henryx Western City, Oroszlányban az egymás szomszédságában található Majki Kamalduli Remeteség és az Oroszlányi Bányászati Múzeum, Kocson a Kocsimúzeum, Vértesszőlősön a Régészeti Kiállítóhely, Tatabányán a Szabadtéri Bányászati Múzeum, Dunaszentmiklóson a Tájház, Neszmélyen a Hajóskanzen, Dunaalmáson Vörösmarty Mihály Lillájának (Vajda Julianna) sírja, Almásfüzitőn pedig az Azaum római kori tábor. Új programlehetőségként a tatai vár egykori börtönépületében, valamint az Oroszlányi Bányászati Múzeum aknafűtő berendezésének gépházában egy-egy szabadulójáték várja a kihívásokat kereső látogatókat.

Tata és környéke híres arról, hogy több olyan fesztivállal rendelkezik, melyek helyi és kistérségi vonzerejükön túl országos, sőt nemzetközi hatókörrel bírnak. A rendezvények egytől egyig egyediek, legyen szó történelmi fesztiválról, régi kézműves foglalkozásokat bemutató rendezvényről, borfesztiválról, környezettudatosságot népszerűsítő programsorozatról vagy a természetvédelmet középpontba állító eseményről. Közülük talán legismertebb a 2018-ban már negyedszázados születésnapját ünneplő tatai Víz, Zene, Virág Fesztivál, mely Magyarország 10 legismertebb fesztiváljainak egyike.

Hazánk egyik legkisebb kiterjedésű, de minőségi boraival ismét egyre ismertebb Neszmélyi borvidék vendégváró pincészetei és termelői a HELYI ÍZEK és NEDŰK népszerűsítésének elkötelezettjei. Egy élményekben gazdag nap után szívesen kínálják vendégeiknek boraikat és a hozzájuk párosított borkorcsolyákat, ételeket nemcsak Neszmély településen, hanem például Bajon és Dunaszentmiklóson is. A borok mellett a helyi termékeket előállító termelők, kisüzemek között rangot vívott már ki magának például Tatán az Esőemberekért Egyesület által foglalkoztatott autista emberek bevonásával készülő „Tata Csemegéje” termékcsalád, a dunaalmási „Almáskerti Kézműves Termékek”, a Szomódi Levendulás, valamint a nagyigmándi Húsbolt és az Igmándi Sajtműhely.

A mozgásukban korlátozottak és fogyatékkal élők helyváltoztatását, valamint a különböző programokba egyenlő eséllyel történő bekapcsolódását különböző speciális eszközökkel (adaptív handbike, outrigger, elektromos moped) segítik a szervezők.

A mobileszközöket (okostelefon, tablet) használók a Guide@Hand hangos idegenvezető alkalmazáson belül tudják letölteni a Duna-Gerecse csomagot. Ez számos gyalogos, kerékpáros és gépkocsis túrát ajánl az érdeklődőknek magyar, angol, német és szlovák nyelven. A térség rendkívül gazdag kínálatában történő eligazodást segíti a Duna-Gerecse turisztikai kártya. A kártyához a csatlakozott szálláshelyek valamelyikén eltöltött vendégéjszaka után juthatnak hozzá a vendégek, és több mint száz elfogadóhelyen érvényesíthetik vele a különböző kedvezményeket, közülük több szolgáltatást ingyenesen vehetnek igénybe. A jelenleg Tata, Komárom és Dorog térségének kínálatát összefogó rendszer a jövő év tavaszától tovább terjeszkedik nemcsak Esztergom és térségére, hanem átlépi majd az országhatárt is, és magába foglalja majd az Észak-Komárom és Párkány közötti Dunamente térség szolgáltatóit is.

További információ:


Tata és Környéke Turisztikai Egyesület
Tourinform-iroda
2890 Tata, Ady Endre út 9.
+36 34 586 045
tata@tourinform.hu
www.visittata.com. / www.duna-gerecse.hu / www.card.dunagerecse.hu