Hat érdekesség Havannáról

Fotók: Pixabay, Wikipedia

A kubai főváros a Karib-térség egyik legragyogóbb pontja, ami az év nagy részében tapasztalható szikrázó napsütés mellett a helyiek páratlan vendégszeretetének és a tradicionális kubai zene ritmusára pulzáló utcáknak is köszönhető. Most pedig lássuk, hogy milyen érdekességeket rejt Havanna a jobbnál jobb rumokon és szivarokon túl.

Brit megszállás

Havanna a hamisítatlan kubai életérzést tükrözi, de az is jól látszik rajta, hogy hosszú időn keresztül spanyol fennhatóság alatt állt. Kevésbé ismert tény, hogy a hétéves háború idején, 1762 júniusában a britek is megszállták. A brit uralom azonban egy évig sem tartott, a spanyolok ugyanis 1763-ban átengedték a briteknek Floridát, és így visszakapták Kubát.

Kalózok

A kubai főváros zajos történelméről híres, ám nemcsak különböző nemzetek próbálták megkaparintani maguknak, hanem kalózok fosztogató hordái is. A város védelmére azonban 1577-ben épült egy erőd, a Castillo de la Real Fuerza, amely számtalan alkalommal megvédte Havannát és kikötőjét a betolakodóktól. A véres harcok helyszíne ma népszerű turistalátványosság.

Oszlopok városa

Ahogy a világ számos városa, Havanna is kapott becenevet. Ám amíg Los Angelest az angyalok városaként, Párizst a fények városaként szokás emlegetni, addig a kubai fővárosra gyakran az oszlopok városaként utalnak. Ezt a becenevet azért kapta, mert belvárosa a gyarmati időkben épült, a korabeli építészek pedig előszeretettel díszítették vastag oszlopokkal az épületeket.

Hőlégballon

Havanna egyik legismertebb lakója a portugál származású Matías Pérez volt, aki a 19. század közepén elhatározta, hogy a város központi parkjából hőlégballonnal emelkedik fel. 1856. június 28-án azonban rendkívül szeles volt az idő, ezért a bátor, de tapasztalatlan Pérezt a felszállás után elsodorta a szél. Senki nem látta többé, a Mexikói-öbölbe zuhant, ugyanakkor a havannaiak napjainkban is emlegetik. Ha valakinek váratlanul nyoma vész, gyakran csak annyit mondanak: „Elszállt, mint Matías Pérez!”

Bacardi ház

A kubai főváros egyik legszebb épülete az art deco stílusban épült Bacardi ház, amely átadásakor, az 1930-as évek elején Havanna legnagyobb épülete volt. A Bacardi ház egykor a Bacardi család rumgyárának központjaként működött, ám a kubai forradalom idején a család a gyárral együtt elmenekült Kubából, és az irodákba állami szervek költöztek.

John Lennon Park

Havannában kevés olyan közterület van, ami ne egy kubai forradalmárról lenne elnevezve. Ezért is különleges a John Lennon Park, amely a népszerű Beatles-tagról, a 20. század egyik legnagyobb hatású zenészéről kapta a nevét. Az ok pedig egészen egyszerű: Fidel Castro rajongott a Beatlesért és Lennonért, akinek szobra is áll a parkban.

Boruzs Álmos