Hat ok, ami miatt Bachok kihagyhatatlan

Akik Malajziában járva szívesen elhagynák a nyüzsgő nagyvárosokat, és felfedeznék a maláj népi hagyományokat, feltétlenül látogassanak el Bachokba, ahol életre szóló élményekben lehet részük.

A Kelantan államban található Bachok egy nyugodt kisváros Malajzia északi csücskében, nem messze a thai határtól. A település hűen tükrözi a vidéki élet báját, a Dél-Kínai-tenger partján magasodó kókuszfái alatt pedig garantált a feltöltődés. Vegyük is sorra, hogy miért érdemes felkeresni a világ ezen szegletét.

Maláj fafaragó kultúra

A néhány évvel ezelőtt elhunyt világhírű maláj fafaragó, Nik Rashiddin Nik Hussein 2010-ben iskolát nyitott a településen, hogy a jövő nemzedékének is átadhassa a helyi fafaragás művészetét. Az intézményben kiállítás is várja a látogatókat, akik a kapun belépve fából készült használati eszközökön keresztül ismerhetik meg a tradicionális malajziai életformát. A kiállított tárgyak kiválóan bemutatják a maláj kultúra kifinomultságát és az ott élő emberek ügyességét, művészi érzékét, illetve a természettel való szoros kapcsolatát.

Templomok

Annak ellenére, hogy Malajzia egy muszlim többségű ország, Bachokban és Kelantan állam északi részén rengeteg a buddhista templom. A thai határ közelsége miatt az ország ezen csücskében sok buddhista él,  akiknek legszentebb helye a 32 méter magas, hófehér Buddha-szobráról és a szivárvány összes színében pompázó kapujáról híres Photikyan Phutthaktham templom.

Páratlan szépségű tengerpart

Bachok tengerpartjának legszebb szakasza a Pantai Irama, azaz a Melody Beach, amelynek a szél és a hullámok zúgása kölcsönöz egyedi hangulatot. A helyiek körében is rendkívül népszerű ez a strand, a környéken élők főként a hétvégéken – amelyek Malajziában péntektől szombatig tartanak – keresik fel előszeretettel a partszakaszt. A Dél-Kínai-tenger ezen része kifejezetten ideális a vízi sportok kipróbálására is, ám november és március között nem ajánlott vízbe menni, hiszen a monszun időszakban óriási hullámok nyaldossák a partokat.

Gasztronómia

Alapvetően megállapítható, hogy a kelantani ételek egészen mások, mint a Malajzia nyugati partján készülő fogások. A régióban rengeteg rizst esznek, főként reggelire. A környékbeliek rizsfesztivált is rendeznek minden évben, amelyre 101 féle rizsételt készítenek. Emellett a frissen grillezett hal is igazi kedvencnek számít, akárcsak a tengeri herkentyűk, amelyeket a helyi halászok frissen kínálnak a piacokon.

XX. századi történelem

A japán hadsereg a II. világháború idején, 1941-ben Bachoknál tört be az akkoriban brit fennhatóság alatt álló Malajziába. A környéken számos emlékhely őrzi az itt harcolt brit indiai hadsereg katonáinak hősi emlékét.

Cserépgyártás

Kelantan állam lakói évszázadok óta kézzel gyártják az úgynevezett singgora-cserepeket, amelyek a tradicionális bachoki faházak tetejét borítják. Ám a singgora-cserepek nemcsak szépek, hanem hasznosak is, hiszen a legnagyobb melegben is néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékletet biztosítanak a ház falain belül.

Boruzs Álmos