Házias falatok a mindennapok éttermében

A pesti belváros igen népszerű bulinegyedében egymást érik a szórakozóhelyek, ahová sok fiatal betér egy-egy italra, esetleg pár falatra. A street food térhódítása persze itt is mély nyomott hagyott, vagyis a gyorsan elkészíthető, utcán is elfogyasztható ételeket kínáló vendéglátóhelyek szinte biztos, hogy jó befektetésnek számítanak. Ám mi van akkor, ha valami tartalmasabbra vágyunk? Ha megkívánunk egy jó kis húslevest, esetleg úgy gondoljuk, hogy elmerülnénk a zsidó konyha rejtelmeiben? Ez esetben kétségtelenül tökéletes választás a Macesz Bisztró.

– Az eredetileg Macesz Huszár néven nyitott éttermünk 2015 tavaszán nyerte el új arculatát, nevét és bisztró jellegét, ugyan sok helyen még mindig „Huszárként” emlegetik – meséli Szabó Csaba, a Macesz étteremvezetője. – „A berendezés sokkal letisztultabb, lazább, amely talán a környék hangulatához is jobban passzol. A Macesz Bisztró igazi kis oázis a belvárosi forgatagban – ám teltház esetén itt sem a csönd fogadja a vendégeket. A hangulat azonban ilyenkor a legjobb, nem egyszer volt már rá példa, hogy a szorosan elhelyezett asztalkák szomszédjai beszélgetésbe elegyedtek egymással, majd ismerősként távoztak.”

A bisztró étlapján a hagyományos magyar és zsidó ételek egyaránt fellelhetőek. Az á la carte kínálat pedig nem is olyan rég a degusztációs menüvel gyarapodott, amiből rögtön két opció nehezíti a választást. Még a zsidó tradicionális verzió nevéhez híven inkább a hagyományos zsidó fogásokat sorakoztatja fel, addig a Macesz menü magyar falatokkal keveri azt. Az előbbi igen jó döntés lehet azok számára, akik csak ismerkednek a zsidó konyhával, hiszen megkóstolhatják a könnyed zsidótojást, amit mustárral, borssal, újhagymával kevernek össze; falatozhatnak az igazán formabontó, de rendkívül gusztusos módon elkészített töltött libanyakból; fogyaszthatnak maceszgombóccal gazdagított igen finom húslevest; elmerülhetnek az oly híres sólet ízvilágában; és mindezt megkoronázhatják az egyik legkiválóbb desszerttel, az almás, mákos, diós flódnival. Hogy a paletta teljes legyen, borszelekció áll rendelkezésre a fogásokhoz, így az ízek és aromák tökéletes keveredése garantált.

„Szerencsére azon vendégeink, akik némi félsszel bólintanak rá erre az opcióra, mindig pozitívan csalódnak. Séfünk, Tasnádi Ákos mindent megtesz annak érdekében, hogy a legkiválóbb alapanyagokból a legfinomabb ételek készüljenek el, a vendégek pedig meg is hálálják ezt” – folytatja Szabó Csaba. – „Sok a visszatérő külföldi – és persze helyi – vendégünk, hiszen elhelyezkedésünknek hála igen sok turista tér be hozzánk. Vannak, akik már jártak itt, mások ismerőseiktől hallottak rólunk, esetleg az interneten olvasták az ide tartozó véleményeket. Valljuk be, ennél jobb marketing nem is kell.”

A zsidó konyha jelenléte természetesen magában hozza a kóser elkészítés meglétének kérdését. „Séfjeink nem kóser alapanyagokból és nem kóser módon készítik el ételeinket – erre természetesen mindig előzetesen felhívjuk a vendégeink figyelmét. A konyhánk mérete szab gátat ennek, illetve ezen a módon az árakat is alacsonyabban tudjuk tartani, ami sokkal több embert vonz be hozzánk.”

A zsidó falatok mellett azonban – ahogy már fent említettük – a magyar, valamint több nemzetközi fogás is előfordul. Ilyen például a libacomb, a borjúbécsi, a marhapofa, marhabélszín vagy a bárány és a Wellington szarvas is.

„A tavasszal befejezett felújításnak köszönhetően a tér sokkal egységesebb lett, így az étterem akár 60 fős rendezvények lebonyolítására is tökéletesen alkalmas. A nemrégiben véghezvitt konyhabővítésnek köszönhetően pedig teltház esetén is elkerülhető a fennakadás. Vendégeinknek betérve hozzánk így nincs más dolguk, mint hátradőlni, és élvezni, ahogy végigkísérjük őket ezen a különleges kulináris túrán.”

Miliosz Katalin

Legyél az első hozzászóló "Házias falatok a mindennapok éttermében" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*