Horvátország szupersztár!

Horvátország: nincs még egy hely, ahová ennyire gyorsan leérhetünk és persze olyan, ahol ilyen fantasztikusan kék tenger, hangulatos falvak, városok várják az utazót. A sztrádának köszönhetően ma már tényleg kényelmesen és gyorsan leérhetünk a horvát tengerpartra, ahol olyan az Adria, mintha kék festéket öntöttek volna a tengerbe. A kristálytiszta vízbe azonban kevés helyen vezet homokos tengerpart, ami különösen a gyermekkel érkezők számára fontos. Ezért különösen a családos utazóknak érdemes már előre tájékozódni arról, hol találhatnak a számukra megfelelő partszakaszt.Ebben kívánuk segíteni néhány tippel. Bővebb információkért pedig érdemes felkeresni a Horvátországgal foglalkozó információs portált a www.horvatorszaginfo.hu -t.

Medulin

Jó tudni, hogy a honfitársaink körében rendkívül népszerű Isztriai-félsziget az ezernyi, hangulatos látnivaló mellett, kevés homokos strandot ígér. Közülük a legismertebb Budapesttől 620 kilométerre fekvő Medulin tengerpartja. De nemcsak azért, mert a Magyarországhoz legközelebbi homokos tengerpartot ígérő, hangulatos településig végig autópályán juthatunk el. Hanem azért is, mert a védett öböl partján fekvő nagyra nőtt település máig megőrizte az egykori halászfalu romantikáját. A partszakasz igazán gyermekbarát, strandja a Bijeca, a több mint egy kilométer hosszú öböl partján fekszik, ahol külön előny, hogy a lassan mélyülő vízben indulhatunk fürdeni, vagy úszni, miközben a kristálytiszta vizű partszakasz búvárkodásra is invitál, a sportosabbaknak a csónakázás, a szárazföldön pedig a gyalog és a keréktúrák ígérnek teljes felüdülést.

Zambratija

Kevésbé ismert, ám szintén homokos szintén homokos partot ígér az Umagtól néhány kilométerre északra található apró Zambratija. A már az ókorban is lakott település különösen a nyugalomra vágyók számára ígér kellemes nyaralást. Homokos strandján a gyermekek és a felnőttek egyaránt jól érezhetik magukat.

Lopar

A magyar turisták körében szintén rendkívül kedvelt Kvarner-öböl legismertebb homokos strandja Loparnál található. Nem véletlenül, hiszen a festői öblök homokos strandjai békét és nyugalmat sugároznak, miközben a gazdag történelmi emlékeket is felsorakoztató települések a fürdés utánra is kellemes programokat ígérnek.

Srebrena

A homokos tengerpartok kedvelői számára igazi paradicsom a Vis szigetének dél-keleti részén, Rukavac-öbölben található Srebrena tiszta, és homok borította tengerpartja is. A Dalmát tengerpart legszebb beach-ei közé sorolt napsütéses partszakasz a privát strandok nyugalmát biztosítja a fürdőzőknek. Akik, a változatosság gyönyörködtet elve alapján, gyakran a közeli Teplusa és Stari Rukavac strandját is felkeresik.

Abbázia (Opatija)

Miközben az egykori császári üdülőváros, Abbázia (Opatija) főúri hangulatáról nevezetes, bármíly meglepő, mégiscsak magában rejt olyan strandokat, amelyek a klasszikus beach élményre vágyókat kényeztetik. Az egyik ilyen, lassan mélyülő vizű, kifejezetten a kisgyerekes családosoknak szóló rész a városi strand végén található, a másik a Kvarner Hotel előtt.

Nini

Végezetül pedig egy igazi különlegesség: a Nini homokos lagúnarendszer. A Vir-sziget délnyugati csücskétől egészen Ninig tartó, közel nyolc kilométer hosszú, döntően klasszikus, finom homokú partszakasz romantikáját emeli, hogy néhány pontja csak csónakkal közelíthető meg a leszakadt homokfalak miatt. Ez biztos garancia arra, hogy még a főszezonban is családias hangulatban sütkérezhetünk a napon. Ráadásul a belső lagúna mindössze 50 cm mély és nappal 35-40 fokosra is felmelegszik, ami különleges élvezetet kínál a gyerekek és a melegebb vizeket szerető felnőttek számára, miközben a partszakasz egyes részein gyógyiszap is található, ami a reumatikus panaszokban szenvedők számára kínál enyhülést.

Bármerre is járunk, ezeken kívül is bármilyen homokos, vagy az Adrián inkább megszokott apró kavicsos tengerparton nyaralunk, biztosak lehetünk abban, hogy Horvátországban nemcsak a strandon, hanem este is jól érezzük magunkat. Egy kellemes vacsora a tenger finomságaiból utána pedig egy kellemes séta a meleg estében, a mediterrán hangulatú településeken, olyan élményforrások, amelyek egy horvátországi nyaralás során teljessé teszik a mindennapokat.

Legyél az első hozzászóló "Horvátország szupersztár!" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*