Ízek és hangulatok – top 5 gasztroélmény a Ráckevei-Duna-ág és környékén

Borok, pálinkák és családias, hangulatos kis éttermek – a főváros és a Duna által körülölelt Csepel-szigeten a vízi birodalom melletti számtalan látnivaló és attrakció mi mással egészíthetné ki az utazó élményeit, mint egy pohár finom (és nem utolsósorban díjnyertes) borral, vagy pálinkával és a „ház specialitásával”.

A borkedvelő utazóközönségnek bizonyára nem kell bemutatni a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészetet. A családi vállalkozás mintegy 70 hektárnyi területen gazdálkodik a szigetszentmártoni dűlőkön, de 2011-től a Balaton-felvidéken termett nemes fajtákkal is gazdagodott az amúgy is széles borkínálat. Minőségi fajtaösszetételben a rajnai rizling, olaszrizling, szürkebarát, ezerjó, cserszegi fűszeres, nektár, kékfrankos, pinot noir és a cabernet sauvignon a meghatározó.

Az 1800 hektoliteres pincészetben a megtermelt szőlőmennyiség mindössze 20-30%-át dolgozzák fel, a fennmaradó szőlőmennyiséget értékesítik. Az ültetvény mérete és fajtáinak sokszínűsége lehetőséget ad a feldolgozásra kerülő szőlő válogatására a legjobb minőség elérése érdekében.

Női borászként első alkalommal Gálné Dignisz Éva méltán érdemelte ki 2013-ban az „Év Borásza” címet.

Ráckeve környékén találjuk a kézműves borairól neves Erdős Pincészetet is. Erdős Bálint és családja 15 hektárnyi területen műveli a szőlőt, szép boraival gazdagítja az alföldi borok igényes kínálatát.

Borkóstolásra mindkét pincészetben van lehetőség előzetes egyeztetést követően.

A gyümölcspárlatok kedvelői látogassanak el a szintén Ráckevén található Kevevára Pálinkaházba, ahol a helyben termett, legismertebb alapanyagokból készült pálinkákon kívül az igazi kuriózumnak számító kökénypálinkát is megkóstolhatják. A pálinkaház története az 1900-as évek elejére nyúlik vissza, az épületet és a környezetet a háborúk és történelem viharai nem kímélték. Borászat, majd édesipari tevékenység is folyt a területen. Mai formájában a pálinkaház 2015 óta végzi tevékenységét. A ház és a „galádok” történetével a kóstoló alkalmával ismerkedhetnek meg.

Egy Horgásztanya hol máshol helyezkedhetne is el, mint a vízpart közelében a Keszeg soron! Családias környezete, a Kis-Duna közelsége, kiváló minőségű és mennyiségű ételei jó hangulatú vacsorák és ebédek méltó helyszíne. A Petre család által működtetett étterem vasárnaponként svédasztalos ebéddel várja vendégeit. A foglalás ajánlott!

A „Nagy-Dunánál”, a Szigetújfalu–Ercsi kompátkelő szigetújfalui oldalán található egyedi hangulatú Pajta Pub egyszerű, de annál finomabb ételei, kellemes környezete és kedves vendéglátói tavasztól őszig mindennap várják vendégeiket.

A Dunára néző teraszán elfogyasztott finom sült hal, vagy az „Éva mama specialitásaként” emlegetett „krumplirakás” koronázhatja meg az élményekben gazdag napot.

 

Legyél az első hozzászóló "Ízek és hangulatok – top 5 gasztroélmény a Ráckevei-Duna-ág és környékén" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*