A Kékszalag Vitorlásverseny mellett fedezze fel Balatonfüredet

Kékszalag_rajt_-_Balatonfüred,_2016.07.14_(3)

Több nap kell ahhoz, hogy valaki bebarangolja Balatonfüred nevezetességeit. Az északi part fővárosa már a római korban is lakott település, ahol lépten-nyomon a múlt emlékeibe botlik a látogató. Vendégek sokaságát vonzza a városba – belföldről és az országhatáron túlról egyaránt – az Anna-bál, a napokban zajló Kékszalag Vitorlásverseny, a gitárfesztivál. A hal- és borünnep megrendezése régi hagyomány a szőlő és bor városában. A település igényes kulturális, gasztronómiai és sportprogramjaival, történelmi látnivalóival nemzetközi hírű turisztikai központtá vált, és most már ingyenes wifit is biztosít mindenkinek a város parti részén.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

TOP látnivalók

Balatonfüred nem a Balaton, hanem a savanyúvízforrások miatt lett népszerű fürdő. Az első időkben fel sem merült az emberekben, hogy a tóban fürödjenek, ez az ötlet inkább csak a 19. század második felében, főleg utolsó harmadában jelent meg. Addig legfeljebb arról lehetett szó, hogy a tóból kivett vizet megmelegítették, majd kádakba töltötték, hogy a vendégek így fürödhessenek benne a fürdőházban. Amikor Wesselényi a reformkorban átúszott Tihanyba, akkor egyszerűen nem tartották normálisnak. A tó jobbára csak gyönyörű háttérként, természeti élményként és hajókázási lehetőségként kapcsolódott ebben az időben az üdüléshez.

Fountain at Bujtor statue. - Vitorlás Square, Tagore Promenade, Balatonfüred, Veszprém County, Hungary}}{{hu|1=Szökőkút. 2000 utáni alkotás (val.szin). Korábban az un. Galambos ivókút volt itt, kb. 70-es évek végéig. - Magyarország, Veszprém megye, [http://balatonfured.info.hu/ Balatonfüred], Tagore sétány, és a Vitorlástér sarkánál{{Location|46|57|12.32|N|17|53|37.28|E|region:HU}}

A Tagore sétány és a Vitorlás tér sarkánál található szökőkút korábban az ún. Galambos ivókút volt

1866-ban kezdődött a polgári fürdőtelep kiépülése is, ezt megelőzően ugyanis nyaralók, villák építésére – engedély híján – nem volt lehetőség. 1878–1879-ben orvosolták Füred legfájóbb hiányosságát, felépült a minden valamirevaló fürdőhelyen alapvető létesítménynek számító kurszalon, a fürdő társasági életének a központja, ahol ma az Anna-bálokat rendezik.

Átadták a megújult balatonfüredi belváros második ütemét: elkészült a Jókai Mór Emlékmúzeum, a Városi Múzeum és Látogatóközpont, és mostantól látogatható a Vaszary-villa. Füred 1,9 milliárd forintot költött a reformkori belváros rehabilitációjának erre a fázisára.

jokaivilla

A város vezetése 2005-ben Műemlék Jelentőségű besorolást kapó területen hatalmas beruházássorozatba kezdett. Ennek második üteme, a Balaton-part Ékköve II. zárult le most, amelynek költségvetése 1,5 milliárd forintnyi uniós pályázati támogatásból, illetve 400 millió forintos önrészből állt össze.

A Vaszary Ernő fürdőigazgató számára 1911–12-ben épült, Blaha Lujza utcai villa az új Városi Múzeum és Látogatóközpont otthona lett. Az épület teljes rekonstrukción esett át, beépítették a padlásterét, itt a legfelső szinten kaptak helyet a Városi Múzeum irodái. Itt lesz a könyvtár, a kutatószoba, és a mintegy ötven főt befogadó előadóterem is. A Blaha Lujza utca felőli szinten alakították ki az állandó kiállítás helyét, míg az időszaki kiállítások és a Látogatóközpont, mely a Balaton-parti, sajátságos, egyedi füredi programokat szervezi és kínálja az idelátogatóknak, az alsó szintre került.

Befejeződött a Vaszary-kastély rekonstrukciója, amelyben kulturális funkcióra alkalmas tereket alakítottak ki. Régi pompájában várja a látogatókat a Jókai Mór Emlékmúzeum is. A Balaton partján két tematikus utat adtak át: ezek a séták a reformkor jelentős személyiségeivel, valamint írókkal, költőkkel ismertetik meg mindazokat, akik a kellemeset a hasznossal, a sétát a kultúrával kötnék össze. Átadták a megújult a Gyógy teret, a Széchenyi parkot, az India és a Nobel-díjasok ligetét, valamint a Vitorlás tér megújult környezetét is. A beruházások az idevezető utcákat is érintették, amelyek új utcaburkolatot, bútorokat és hangulatos világítást kaptak.

Balatonfured

Szeptemberben időutazásra hív Balatonfüred! A Romantikus Reformkor rendezvényen igazi történelmi kalandban vehetünk részt. Az élő történelemórán minden a reformkorról szól: a zenei és az irodalmi műsorok különböző helyszíneken, sportbemutatók vagy a korabeli szórakozási lehetőségek, mint a tarokk bemutatója. De említhetnénk a 400-nál is több, korhű jelmezbe öltözött résztvevő felvonulását, vagy hogy stílusosak legyünk: korzózását is.

IMG_1352

A megidézett kor történelmi jellegzetességénél, csak Füredre jellemző momentumainál fogva egyedülálló és utánozhatatlan programot és miliőt kínál. Az 1800-as évek hangulatát eleveníti fel a népművészeti és iparművészeti vásár is, csakúgy, mint a város éttermeiben kínált, eredeti receptek szerint elkészített reformkori étkek is. Ez az a program, amiről nem szabad lemaradni: egy felejthetetlen hétvége, amely a 19. század első felének hangulatába repít vissza, mindezt pedig korabeli és korhű helyszínen, Balatonfüred újjáépített reformkori városrészében.

Reformkori városrész

A város kiindulópontja és emblematikus része. Innen eredeztethető a ma is büszkén vállalt, a magyar reformkor pezsgő szellemi életének hagyománya, a fürdővárosi hírnév, Jókai Mór, Széchenyi István, Blaha Lujza, Eötvös József, Rabindranath Tagore és a többi, hozzájuk hasonló szellemi nagyság öröke – ma pedig klasszicista épületeivel, hangulatos parkjaival és zugaival az idelátogató turisták elsődleges célpontja.

Sokan zarándokoltak ide, ki gyógyulni, ki alkotni, ki élhető otthont keresve, vagy éppen hideg fürdőt, ivókúrát venni, netán elmerülni néhány éjszakára a társasági életben. Itt zajlott minden lényeges tevékenység, és kis túlzással ma sincs ez másként.

Balatonfüred,_Szívkórház

Két markáns, hangsúlyos, egymásba futó utca: a Blaha és a Kisfaludy a maguk híres épületeivel és köztereivel. Műemlékek, egykor itt járt alakokról szóló anekdoták, a házakhoz tartozó dicső történelem, na és persze teraszos éttermek, cukrászdák. A ma is működő Tibor fürdő. A Gyógy tér, a megannyi hírességnek gyógyulást adó Szívkórházzal és a téren kissé félrehúzódva álló, legendás vizű Kossuth-forrással. Blaha Lujza és Jókai impozáns villája, Vaszary Kolos egykori hercegprímás rezidenciája, ami ma galéria. A Horváth-ház, az Anna-báloknak helyet adó, már a reformkor idején is kedvelt árkádos szálló és vendéglő, az Anna Grand Hotel. A római Pantheon képére formált Kerek templom. Füredi Panteon, Rózsa kert, Széchenyi park és a Tagore sétány.

Reformkori séták

A város kulturális missziónak tartja a reformkori településrész bemutatását. A Városi Múzeumban működő Látogatóközpont munkatársai sétákat, tematikus utakat szerveznek a Savanyúvíz és környékének megismertetésével. Az idegenvezetést érdekes anekdotákkal, legendákkal és balatonfüredi témájú művek idézeteivel teszik színessé. Csoportoknak bővített borkóstolással, kulturális intézmények látogatásával, reformkori menüvel, irodalmi felolvasással bővített sétaprogramok.

Sétaútvonalak

A Látogatóközpont elől induló séta a Blaha Lujza utcán vezet végig, ahol az épületek történetein túl anekdotákat hallhatnak a „nemzet csalogányának” nevezett színésznőről, Jókai Mórról, a Posta-házról, valamint az első Anna-bálról, s a hozzá fűződő hagyományokról. A Horváth-ház érintésével a séta tovább folytatódik az Anna Grand Hotelhez, mely már a reformkor idején is kedvelt vendéglője volt a művészeknek. Az árkádok alatt megtekinthető a Füredi Panteon. A Gyík-szobornál a színházi életről, a Kossuth-forrásnál Balatonfüred gyógyító vizének legendáiról, valamint az egykori Fürdőház (ma Állami Szívkórház) híres orvosairól és betegeiről hallhatnak érdekes történeteket. Innen az út a Tagore sétányra vezet, ahol olyan híres személyiségek szobrai állnak, mint Deák Ferenc, Széchenyi István, Kisfaludy Sándor, de itt található a Lantos lány szobra, Blaha Lujza Emlékpadja, a Halász és a Révész, valamint a Rózsakert is.

A séták időtartama 60 perc. A sétán bejelentkezés alapján lehet részt venni.

Csoportoknak a hét bármely napján tartanak vezetést. (Előzetes bejelentkezés két nappal a tervezett séta időpontja előtt szükséges!)

Tagore sétány és emlékfapark: Névadója a Nobel-díjas hindu költő, Rabindranath Tagore, aki 1926 őszén a helyi Szívkórházban nyerte vissza egészségét. A sétány elején emlékfája és szobra látható. Az emlékfaparkban híres költők, politikusok, tudósok ültettek fát.

HPIM1247.JPG

Halász-Révész szobor és a hajóállomás: A hajókikötőből április közepétől október közepéig naponta 8.30 és 20.00 között közlekednek a hajók a nagyobb Balaton-parti településekre.

Kerektemplom és Galéria: 1841–46 között épült klasszicista stílusban, a templom alagsorában felújított galéria nyáron képzőművészeti kiállításoknak ad otthont.

Jókai Mór Emlékház: Jókai Mór 1870-ben épült villájában írta a máig talán legnépszerűbb regényét, „Az arany ember”-t és más, a Balatont népszerűsítő novelláit. Az országban egyedülálló íróház bepillantást enged a Jókai család füredi mindennapjaiba, és felidézi társasági életük hangulatát.

Vaszary-villa: A restaurált villa Balatonfüred egyik legjelentősebb épülete lett, ahol a főként képzőművészeti alkotásokat bemutató kiállításokat irodalmi, zenés és előadói estek kísérik. A hányattatott sorsú épület a 2010-re megvalósult restaurálással Balatonfüred egyik legrangosabb és legjelentősebb épülete lett. A főként képzőművészeti alkotásokat bemutató épületegyüttesben a kiállításokat irodalmi, zenés és előadói estek kísérik, sőt egy-egy alkalommal neves közéleti személyiségek, művészek vezetésével haladhatunk végig a villa csodálatosan felújított épületében.

Füredi Panteon: A Balatonfüredhez kötődő híres írók, művészek, tudósok emléktáblái tekinthetők meg.

Kiserdő: A védett értékű Kiserdő 10 hektáros park, amely ideális hely sétára és madárnézésre, de játszótér és aktív sportra alkalmas eszközök is találhatók itt. A pihenni vágyók – elsősorban a gyermekes családok – körében különösen közkedvelt.

Vadaspark: Egész évben – időjárástól függetlenül, térítésmentesen – látogatható a Koloska-völgyben létesített vadaspark, amely a gímszarvasnak, a dámszarvasnak, a muflonnak, az őznek, a fürjnek, a fogolynak, a fácánnak és a tőkés récének ad otthont. A magaslesekről pazar kilátás tárul a látogatók elé.

Blaha Lujza nyaralója: A „nemzet csalogányaként” emlegetett Blaha Lujza nyaralója 1861-ben épült, ma Blaha Lujza Hotel és Étterem.

Horváth-ház: Itt rendezték 1825-ben az első Anna-bált. 1798-ban épült copf stílusban. Ma lakások, üzletek találhatók benne.

Kossuth Lajos savanyúvízforrás, ivócsarnok: A Szívkórház előtti téren található ivócsarnokban a híres balatonfüredi savanyúvizet kóstolhatják meg a vendégek és a gyógyulni vágyók. A csarnok 1800-ban épült klasszicista stílusban, majd 1853-ban átépítették.

Balatonfüred,_Kossuth_Lajos_forrás

Jelentős fejlesztések pályázati pénzekből

Pályázati pénzekből több fontos turisztikai beruházás valósult meg Balatonfüreden. Kiemelt figyelmet fordítottak az uniós források megszerzésekor az útfejlesztésekre. Korábban 250 millió forintos támogatást kaptak az új, a várost elkerülő út megépítésére, valamint a Fürdő utca felújítására. Nem sokkal ezután – ugyancsak uniós támogatással – megújították a reformkori városrészre rávezető Jókai és Huray utcát. 2012-ben a füredi és arácsi városrészt összekötő régi római út, az Arácsi út felújítására nyertek el csaknem 250 millió forintot. A közösségi közlekedés fejlesztésére 400 millió forinthoz jutnak hozzá, s így megszépül az autóbusz-pályaudvar és a vasútállomás és környezetük. A Norvég Alap csaknem 250 milliós támogatásával megszépült az arácsi faluközpont épülete is: a posta épületében kiállítótér létesült, új, a közösségi életnek helyet adó népház jött létre.

A legjelentősebb fejlesztések között kiemelkedő a Balaton-part ékköve II. elnevezésű projekt, amelynek 1,5 milliárdos támogatásával megújult a Jókai Mór Emlékmúzeum, új városi kiállítótér alakult ki, és felújították a Vaszary-villát. Pályáztak a reformkori városrész további fejlesztése érdekében a Kiserdő kulturális-turisztikai korszerűsítésére. Több 200 milliós támogatásból elkészült az Anna korzó, új színháztér, központi játszótér létesült.

A városközpont rehabilitációs programja 630 milliós támogatással valósult meg: ebből megújult egyebek között a zeneiskolának helyet adó Pálóczy-kastély, s jelentősen bővült a zöldterület. Megvalósul a Széchenyi sétány felújításának második üteme. Említést érdemel a város közbiztonságát javító térfigyelő rendszer bővítése. A megvalósuló tervek közül említést érdemel a Kagyló sétány kialakítása.

 

 

 

Legyél az első hozzászóló "A Kékszalag Vitorlásverseny mellett fedezze fel Balatonfüredet" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*