Kuala Lumpur tíz csodája

Kuala Lumpurba, Malajzia fő- és egyben legnagyobb városába ezer okból érdemes elmenni. Már csak azért is, mert megismerhetünk egy más kultúrát, megkóstolhatjuk a helyi ételeket, megcsodálhatjuk az építészet remekeit, amelyek a keleti és nyugati stílusok legizgalmasabb elegyét alkotják.

A vonzerők között persze a vásárlást is érdemes megemlíteni, mivel Kuala Lumpurt több helyen a világ négy legjobb vásárlóvárosai közé sorolják. Az év bármely szakában felkereshetjük a várost, hiszen a trópusi esőerdők éghajlatának hőmérséklete alig változik az év során.

Nézzük hát a TOP 10 attrakciót:

10. Kuala Lumpur vasútállomás

A Kuala Lumpur pályaudvar egy különleges tervezésű gyarmati épület, amely a keleti és nyugati, főként a mór és indiai stílust egyaránt ötvözi. Az idelátogatók egyedinek és lenyűgözőnek minősítették a létesítményt. Az állomás 1910-es építése 23000 dollárba került, a Szingapúrba és más délkelet-ázsiai országokba tartó utasokat szolgálta egészen 2001-ig, amikor ezeket a vonalakat egy modernebb pályaudvar váltotta fel. Míg a nagyobb távolságot megtevő járatokat többnyire a Sentral állomásra költöztették, ingajáratok továbbra is közlekednek ezen a pályaudvaron.

9. Thean Hou-templom

A Thean Hou-templom látogatói egy leheletnyi Kínát élvezhetnek Kuala Lumpurban, hiszen ez Délkelet-Ázsia egyik legnagyobb kínai temploma. A malajziai kínai közösség 1989-ben nyitotta meg kapuit a kínai építészet ezen lenyűgöző csodájának. A templomot Thean Hou, a tenger istennője tiszteletére építették. A templom hátterében Kuala Lumpur lélegzetelállító látképe tűnik fel, így a templom tökéletes helyszínül szolgál esküvői fotók készítéséhez. A templomban maga az esküvő is megtartható, évente mintegy 5000 ember köti össze az életét ezen a helyen.

8. Berjaya Times Square

A Berjaya Times Square egy hatalmas komplexum, amely egy bevásárlóközpontot és két ötcsillagos szállodát foglal magába. A 700 ezer négyzetkilométer alapterületű objektum jelenleg a világ ötödik legnagyobb épülete. A bevásárlóközpont több mint 1000 üzletet, 65 étkezdét és számos szórakoztató attrakciót rejt, többek között itt található Ázsia legnagyobb beltéri vidámparkja, a Cosmo’s World, valamint Malajzia első 2D és 3D mozija, amelyek a 10. emeleten találhatóak.

7. Iszlám Művészeti Múzeum

Az Iszlám Művészeti Múzeum Délkelet-Ázsia legnagyobb iszlám művészetnek szentelt múzeuma. Az 1998-ban megnyílt múzeumban több mint 7000 műtárgy található, ékszerektől kezdve a mekkai nagymecset másolatáig. A gyűjtemény nemcsak közel-keleti és maláj alkotásokból áll, hanem Kínából és Indiából is érkeztek remekművek. A múzeum 12 galériából áll, melyek nem földrajzilag, hanem típus szerint különítik el az alkotásokat. A helyi étteremben pedig megismerkedhetünk a közel-keleti konyhával.

6. Menara Kuala Lumpur, azaz a Kuala Lumpur-torony

A közel 335 méter magas torony két célt szolgál. Egyrészt kommunikációs toronyként működik, másrészt a torony egy turisztikai látványossággá is vált. Egy forgó étterem is helyet kapott Kuala Lumpur legnagyobb kilátójában, ahonnan lenyűgöző panoráma tárul az odalátogatók elé. A trivia rajongói számára érdekes tény lehet, hogy a torony alapját 31 órán keresztül öntötték. A kitűnő kondícióval rendelkezők részt vehetnek az évente megrendezésre kerülő toronymászó versenyen, a lustábbak számára pedig természetesen rendelkezésre áll a lift.

5. Kuala Lumpur madárparkja

A KL madárpark a csendes Lake Garden mellett fekszik. Egy olyan ökoturisztikai helyszín, mely több mint 3000 madárnak ad otthont. A madarak négy zónában vannak elkülönítve, hármat ezek közül úgynevezett szabadrepülési zónának hívnak, mivel az állatok szabadon repülhetnek természetes élőhelyükhöz hasonló környezetben. Az üzemeltetői szerint ez a világ legnagyobb szabadrepülési parkja. A látogatók ezekben a szektorokban a madarak között sétálhatnak, mely által különleges élményre tehetnek szert. A ketrecben lévő madarak a negyedik zónában találhatóak.

4. Bukit Bintang

Az utazók vásárlás iránti szeretete miatt Bukit Bintang talán Kuala Lumpur egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. A körzet a város bevásárló- és szórakoztatóközpontja, a turisták aprócska boltokat és bevásárlóközpontokat is találnak, ahol mindenki a saját pénztárcájához igazíthatja vásárlását. A környéken rengeteg étkezési lehetőség van, válogathatunk az egyszerű éttermek, utcai árusok között, de ellátogathatunk arra az utcára, ahol kizárólag kínai ételeket árulnak. A Bukit Bintang egy pezsgő, élettel teli hely a nap bármely szakában, de talán éjszaka nyújtja a legnagyobb élményt, amikor az odalátogató turistáktól nyüzsög.

3. Merdeka tér

A Merdeka tér Kuala Lumpur szíve. Néha Függetlenség tere néven is emlegetik, hiszen itt húzták fel a maláj zászlót 1957-ben, amikor Nagy-Britanniától elnyerték függetlenségüket. A tér többségében füves terület, amelyet a város híres épületei vesznek körbe, mint például a Nemzeti Múzeum vagy a Royal Selangor Club. A téren számos rendezvényt szerveznek, szabadtéri koncertek kerülnek megrendezésre, valamint a maratoni versenyek is itt kezdődnek és érnek véget.

2. Batu-barlangok

Malajziában a Batu-barlangok a hinduk egyik szent helye. Minden évben hinduk százezrei gyűlnek össze a barlangoknál a Thaipusam megünneplésére, amikor különböző nagy tárgyakat, például korsókat visznek, piercingjeikre kampót tesznek, hogy arra egyéb tárgyakat akaszthassanak. Ez egyfajta bűnbánat számukra, ehhez párosul a barlanghoz vezető 272 lépcsőfok megmászása. A lépcsősor tetején néhány kisebb barlang mellett három nagy mészkőbarlang található, amelyekben hindu alkotások és szobrok díszelegnek. A látogatóknak érdemes földimogyorót és banánt magukkal vinni, hiszen valószínűleg több majommal is találkozni fognak.

1. Petronas-ikertornyok

A tériszonyban szenvedőknek ajánlott kétszer is meggondolni, ellátogatnak-e a Petronas-ikertornyokba, de a vakmerőbbek mindenféleképpen élvezni fogják az eléjük táruló látványt. A világ legmagasabb, 170 méteres emeletes hídja köti össze a két tornyot. A tornyok 451 méter magasra emelkednek, egy időben a Petronas-ikertornyok voltak a legmagasabbak a világon. A hét évig épülő tornyok Kuala Lumpur legmeghatározóbb látványosságává váltak, melyet éjjel gyönyörűen kivilágítanak.

Vincze Diána