Már az orlandói reptéren is felismerik az arcunkat

Az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Hivatala (CBP) a napokban jelentette be, hogy az Orlando Nemzetközi Repülőtéren üzembe helyezte biometrikus arcfelismerő rendszerét.

A floridai nagyváros éves szinten ötmilliós utasforgalmat bonyolító légikikötője ezzel az első olyan repülőtérré vált az Egyesült Államokban, ahol ilyen fejlett technológia ellenőrzi a termináljaiban megfordulókat.

A CBP biztosa, Kevin McAleenan és Phil Brown, az orlandói légi csomópont vezérigazgatója a lépéssel kapcsolatban elmondta: a most telepített biometrikus rendszer alapjaiban fogja megváltoztatni az utasok utazási élményét, hiszen amellett, hogy felgyorsul a repülőtéri be- és kiléptetés folyamata, ezentúl nagyobb biztonságban érezhetik magukat földön és levegőben egyaránt.

A fejlesztés legfontosabb eleme a CBP által létrehozott, hatalmas adatbázison nyugvó háttérrendszer, amely biometrikus módszerekkel, azaz testi jegyek vizsgálatával végzi az azonosítást. A repülőtéren annyi változás észlelhető mindössze, hogy új kamerák jelentek meg a falakon, így az arcfelismerésen alapuló be- és kiléptetési rendszer működése alig észrevehető az utasok számára.

A CBP jelenleg tizenhárom másik amerikai repülőtéren is teszteli az új technológiát, amely ez idáig kiválóan szerepelt, hiszen alig két másodperc alatt elvégzi az azonosítást, ráadásul 99 százalékos pontossággal.

Boruzs Álmos