Minden, ami liba – újra itt a Kiskunfélegyházi Libafesztivál!

Az idén szeptember 6-án és 7-én rendezik meg a hagyományos Kiskunfélegyházi Libafesztivált: a gasztronómiai rendezvénysorozat kínálatából ezúttal sem hiányozhatnak a már megszokott programok, például a főzőverseny, a néptánctalálkozó, a gyermekprogramok, koncertek sora. Ráadásként Bács-Kiskun megye tizenegy járása nyújt ízelítőt értékeikből, rejtett kincseikből.

Csányi József, Kiskunfélegyháza város polgármestere – az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón emlékeztetett –, hogy minden évben igyekeznek új programelemekkel gazdagítani a komoly hagyományokon nyugvó Kiskunfélegyházi Libafesztivál már megszokott kínálatát, így örömmel fogadták a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kezdeményezését a járások bemutatkozásáról. Mint elmondta, a XXI. Kiskunfélegyházi Libafesztivál programjait már a részben megújult belvárosban, a város főutcáján rendezik meg.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: a Megyenapok keretében a megye mind a tizenegy járása bemutatkozik majd természeti értékeivel, gasztronómiájával, kultúrájával, illetve kézműves termékeivel.

A hangsúly persze szokás szerint a libán lesz. Horváth Sándor, a libafesztivált szponzoráló Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója emlékeztetett: Magyarország a világ legnagyobb hízott liba előállítója, az Integrál Zrt. kiskunfélegyházi telephelye pedig a világ legnagyobb hízott liba feldolgozó üzeme. Hangsúlyozta: a libafesztivál éppen ezért a Kiskunfélegyházán és környékén libatartásból és -hízlalásból élő családok és munkájuk bemutatását is szolgálja, de emellett az általuk teremtett érték előtti tisztelgést is kifejezi.

A hízott liba, a hízott libamáj méltán tekinthető a térség hungarikumának, olyan sajátos magyar terméknek, amely gasztronómiai értéke mellett ötvözi a múlt és jelen termelési ismereteit. Egyben nagymértékben hozzájárul a magyar agrárium nemzetközi szakmai jó hírének fenntartásához – fogalmazott Horváth Sándor.

Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója a programokat sorolva kiemelte:

  • a Ki mit tud sütni-főzni a libából? elnevezésű megmérettetés zsűrijét ezúttal a tévé képernyőjéről is ismert „tetovált séf” Serényi Zsolt és kuktája, a humorista Vajtó László párosa alkotja majd.
  • A Kiskunfélegyházi Libafesztivál keretében rendezik meg a hatodik Kunsági Néptánc Találkozót is. A seregszemlére a helyi, kiskunfélegyházi táncosokhoz tíz együttes érkezik, köztük a vajdasági Nagykikindáról is.
  • A családokat a Makám Zenekar és a Kaláka Együttes gyermekkoncertjei, a Langaléta Garabonciások gólyalábas produkciója, számos bábelőadás és játszóház várja.
  • A szervezők készülnek továbbá baromfi- és kézműves termékek bemutatójával és vásárával, de idén is lesz libasimogató, illetve libafarm látogató is.
  • A gasztronómiai programsorozat kínálatát ezúttal is neves előadók és együttesek színesítik. Színpadra lép: Gájer Bálint és zenekara, a Like a Rolling Stone produkció, az Adri Sisters, illetve a Don Lázi Swingtet zenekar közreműködésével Lázár István trombitás-énekes, valamint a Margaret Island.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott, hogy minden évben igyekeznek új programelemekkel gazdagítani a komoly hagyományokon nyugvó Kiskunfélegyházi Libafesztivál

Vajda Tamás, az Integrál-Group Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: huszonegyedik alkalommal szervezik meg a programsorozathoz kapcsolódva a víziszárnyas-ágazat helyzetéről szóló szakmai konferenciát. Beszélnek majd az antibiotikum felhasználás csökkentésének lehetőségeiről a baromfinevelésben, valamint az állatjóléti támogatások igénylésével kapcsolatos ügyintézésekről is.

A gasztronómia egyik legdrágább és legnemesebb alapanyaga a libamáj. Termelésének és fogyasztásának Magyarországon, és így Kiskunfélegyházán is több száz éves hagyománya van. A növekvő kereslet miatt azonban a kacsaszektor is lendületben van. A tanácskozás egyik előadása a liba- és kacsamáj közötti különbségeket járja körül. A szakmai nap zárásaként pedig Kiskunfélegyházán ülésezik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezetének állattenyésztési és beszállító ipari osztálya – sorolta Vajda

Oláh Edit, a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun megyei igazgatója elmondta: a XXI. Kiskunfélegyházi Libafesztivál keretében a hungarikummozgalom és a kulturális gazdaságfejlesztés kapcsolatáról szakmai konferenciát rendeznek. Mint kiemelte, az értékek feltérképezése és összegyűjtése ugyanis nemcsak a helyi közösséget és az identitást erősíti, hanem kiemelt szerepük van a települések jövőjének alakításában, gazdasági, turisztikai erejük növelésében is. A tanácskozást követően pedig kiállítás nyílik, melynek keretében a megyei értékeken kívül Bács-Kiskun hat hungarikumával és nemzeti értékekkel is találkozhatnak a látogatók.