Nottingham, a legendák földje

Bár az utánozhatatlan hangulatú Nottingham többször is fontos szerepet játszott Anglia történelmében, hírét elsősorban Robin Hoodnak és ellenségének, a gonosz nottinghami bírónak köszönheti. A történelmi múlt föld alatti járatok, középkori kastélyok és elátkozott kocsmák formájában együtt él a modern mindennapok Michelin-csillagos éttermeivel és fashion butikjaival. A fejlődő városi környezet ellenére a környék lenyűgözően zöld, elsősorban a sherwoodi erdő hatalmas tölgyesének és fenyvesének köszönhetően.

 

Nottingham történelme jóval Robin Hood és a sherwoodi erdő legendája előtti időkre, i. sz. 600-ig vezethető vissza. Számos lenyűgöző emlék maradt meg legendás múltjából, mint például a titokzatos, föld alatti járatokkal átszőtt, sziklára épült nottinghami vár, melynek Ducal Mansionként ismert része 1674-ből származik. Az egykoron a nottinghami bíró lakhelyéül szolgáló vár falában még mindig láthatóak az eredeti épület 11. századi kövei. Az épület napjainkban múzeumként funkcionál.

A vár közelében található a lebilincselő, bár kissé rémisztő Galleries of Justice is, mely 15. századi tárgyalótermeket és börtöncellákat foglal magába. A Galleries of Justice több funkciót látott el, bíróság, börtön és egyben ítélet-végrehajtó helyként is szolgált. Udvarán még ma is megtekinthető a bitó, amelyre a bűnösöket – és időnként tévedésből az ártatlanokat is – felakasztották. A folyosók falán a hajdani elítéltek fotói szolgálnak ma is elrettentő példaként.

Nottingham puha homokkövön fekszik, a talaj könnyen bányászható, és ennek köszönhetően temérdek barlang és valóságos járathálózat épült ki a város alatt. A várból a föld alatt könnyedén megközelíthető a Ye Olde Trip to Jerusalem pub, amelyet Anglia legrégibb kocsmájaként tartanak számon. Hát igen, Nottinghamben még az élénk éjszakai élet is történelmi gyökerekkel rendelkezik! A Ye Olde Trip to Jerusalem fehérre meszelt falai és fekete fakeretei megerősíteni látszanak, hogy már 1189-ben itt állt a fogadó, amely a keresztes háborúba induló lovagok utolsó európai találkozóhelyeként szolgált.

A híres-hírhedt kardforgató és íjász, Robin Hood legendája a mindennapok része Nottinghamben. Szobra a város közepén áll, üzletek, pubok viselik a nevét, és persze mindenütt kaphatók a Robin Hood-szuvenírek. A sherwoodi erdőben egy „igazi”, főállású Robin Hood vezeti az ezeréves tölgyhöz a látogatókat, amely alatt – állítólag – a középkor feudális uraival szembeszálló, törvényen kívüli szegénylegények tanácskoztak. Robin Hood történetét számos regényíró és filmrendező dolgozta fel, azt azonban kevesen tudják, hogy a BBC a Robin Hood-sorozatát Magyarországon forgatta.

Nottinghamben a szabadidő kellemes eltöltéséhez nemcsak a sherwoodi erdei park áll rendelkezésre, hanem számos más lehetőség is. A 10 000 ember befogadására alkalmas Nottingham Arénában koncertek, különböző felnőtt- és gyermek-előadások látogathatók, és gyakran lépnek fel híres nemzetközi előadók is. Az aréna a Nemzeti Jégközponthoz csatlakozik, amely a komoly műkorcsolyamúlttal rendelkező város hatalmas jégpályája – a valaha volt legmagasabb pontozást elérő jégtáncospár, Jayne Torwill és Christopher Dean is nottinghamiek. Említésre méltó a város színháza, a Theatre Royal is, hiszen itt mutatták be először az Egérfogót 1952-ben – ez az előadás a világ legtovább futó színházi előadása lett. A város főtere is kihagyhatatlan!

Ahogyan ez egy kozmopolita várostól elvárható, Nottinghamben fellelhető a nemzetközi és hazai konyhákat képviselő éttermek széles skálája, a Michelin-csillagos Sat Bainstől a város multikulturális atmoszféráját tükröző indiai Memsaabig. Kihagyhatatlan a Bramley almás pite, amelynek a southwelli savanyú alma adja a jellegzetes ízét.

Ugyancsak a southwelli almákat használják fel egy kicsit pikánsabb különlegesség, az úgynevezett nottinghami sült liba készítéséhez. Ebben az ételben a libát vajjal és fekete borssal dörzsölik be, majd almával, zsályával és zsemlemorzsával töltik meg, az ínyencek legnagyobb örömére.

Nottingham könnyen elérhető Magyarországról, hiszen repülőterét, East Midlandset a Jet2.com légitársaság közvetlen járata köti össze Budapesttel.