Saját pénzt vezet be az észak-balatoni régió

Veszprém polgármestere, Porga Gyula még tavaly májusban jelentette be, hogy helyi pénz bevezetését tervezik a térségben. A bankjegysor használatához, mely utalványként fog működni, csatlakozott Balatonalmádi, Balatonfüred és Várpalota, és három környékbeli község, Nemesvámos, Litér és Tihany is. 

A közgyűlésen a Balatoni koronát Vagyóczky Károly mutatta be, aki egyébként a Magyarországon forgalomban lévő bankjegyek tervezője is.

Leitold László korábban elmondta, mivel a pénz kibocsátása nálunka Magyar Nemzeti Bank monopóliuma, ezért a balatoni új fizetőeszköz készpénzt helyettesítő utalványként fog üzemelni. A helyi pénz forintfedezetét pedig elhelyezik egy ottani bankban, így az utalvány átváltható lesz forintra.

Az új pénz bevezetésétől azt várják, hogy plusz forrást juttasson a térségnek, illetve hogy likviditást biztosítson a pénzforgalomban levő résztvevők számára. Ugyanakkor az új fizetőeszköz sikerességéhez, a forgalomba hozatalához megfelelő számú céget és önkormányzatot, emellett kellő számú vállalkozásokat is kell találni, melyek fizetőeszközként elfogadják.

Nem Veszprém az első, mely saját pénzt szeretne bevezetni, Sopronban már 2010 áprilisa óta működik az ottani fizetőeszköz, a kékfrank. A soproni elfogadóhelyek egy része 5-15 százalék kedvezményt is ad a vásárlóknak a kékfrank használata esetén. Egy kékfrank utalvány egyenlő egy forinttal, ugyanakkor, ha valaki ismét forintra szeretné váltani, akkor 2 százalék plusz áfa jutalékot kénytelen ráfizetni.

forrás: turizmus.com

 

Legyél az első hozzászóló "Saját pénzt vezet be az észak-balatoni régió" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*