SeaOrbiter

 Első ránézésre a félig víz alatti, függőlegesen lebegő építmény úgy néz ki, mint egy éppen süllyedő hajó, vagy egy hatalmas úszó bója, azonban a SeaOrbiter ezek közül egyik sem, az óriás vízi monstrum egy luxus-felszereltségű úszó óceánkutató központ, mely jövőre már a nyílt víz hullámait fogja szelni.

A furcsa külsejű hajó terve, közel 12 évig feküdt Jacques Rougerie francia építész tervezőasztalán, hogy most végre megvalósulhasson. Az 52,7 millió dollárba (kb. 12 milliárd Ft) kerülő projektet Rougerie-n kívül a híres óceánkutató, Jacques Piccard és Jean-Loup űrhajós vezetik.


.

Az 51 méter magas, 10 szintes és 16 fős személyzetnek otthont adó úszó laboratóriumot a modern, környezettudatos, alternatív energiaforrásokat használó tengerjárónak tervezték, így alapvetőleg az óceán áramlataival sodródik, ugyanakkor két hajócsavar segítségével képes önálló helyváltoztatásra is. A meghajtásáról a Nap, a szél és a hullámok által termelt energia gondoskodik, melyet akkumulátorokban tárolnak, emellett a biztonság kedvéért, egy bioüzemanyag tartályt is beszereltek.

Az alumínium és magnézium ötvözetéből készített hajótest alsó szintjeiről vízalatti robotok indíthatóak, hogy onnan kiindulva fedezzék fel a tengerfeneket. Ezen kívül az egyes szinteken a víz alatti kutatásokat elősegítendő, a kabinok nyomását a kinti víz nyomásával megegyező szintre állítják, így a búvárok huzamosabb ideig tartózkodhatnak ott és gyakrabban is merülhetnek.


A SeaOrbiter oldalsó nézetben, a tervezett helységekkel együtt

A SeaOrbiter az idén Dél-Koreában, Yeosuban tartott, és jelenleg is tartó világkiállításon mutatkozott be, melynek központi témája az ember és az óceánok közös jövője.

A SeaOrbiter felépítése:

A víz feletti rész:
+13,2 m – nyolc antenna, egy emelő kar és egy 360 fokos körpanorámát biztosító kitekintő
+6 m / +5,25 m – lift, motor terem, búvárközpont és dekompressziós kamrák
+3 m / +0,5 m – két szinten: irányítóközpont, raktár, búvár robot


.

Víz alatt:
-2 m – kapitány szobája, átmeneti vendégek részére látogatható rész, multimédia szoba
-4,5m – megfigyelő terem és laboratórium, ide szállítják a begyűjtött mintákat, 8 fős legénység számára alvóhely
-7 m – megfigyelő terem, étkező és konyha, panorámás víz alatti ablakokkal. Nappali, ahol a legénység összegyűlhet, pihenhet. Itt történnek az eligazítások is.
-9,35 m – Átmeneti kamra a normál és nagynyomású rész között. Tengeralattjáró hangár, közvetlen kijárattal a tenger felé. Megfigyelő állomás 8 fő számára.
-11,7 m – Szállás és munkaállomás nyolc kutató számára. Ballaszt, vízkészlet, üzemanyag, víz alatti reflektorok és egy masszív 450 tonnás tőkesúly, ami egyensúlyban tartja az egész tornyot. A tőkesúly részlegesen visszahúzható, ha a Szuezi- vagy Panama-csatornákon kell majd áthaladnia, illetve szükség esetén teljesen le is választható.

 forrás: Pazar Cuccok / Az Utazó

Legyél az első hozzászóló "SeaOrbiter" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*