Sissi és a magyar arisztokrácia Kínában vendégszerepel

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017. június 2-án nagyszabású kiállítást nyit a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarországa magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel. A 215 éves múzeum gyűjteményei színe-javából válogatott, hiszen a magyar, sőt a régió múzeumai közül is elsők között mutatkozik be saját anyaggal és kutatással a kínai metropolisz kiemelt intézményében. A kiállítás szeptembertől további három kínai nagyvárosban lesz látható.

A „Sissi és Magyarországa magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” című kiállítás több mint 150 eredeti műtárgyat tár a kínai közönség elé a Sanghaj Múzeumban, hogy bemutassa, miként éltek az arisztokrata családok tagjai az elmúlt négyszáz esztendőben, a késő középkori és újkori Magyarországon, hogyan viszonyultak a Habsburg uralkodóházhoz.

MNM_sanghaj_sissi

Mindezt egy olyan nagy múltú intézmény mutatja be, amely saját története jogán is részese a kiállításnak, hiszen a Magyar Nemzeti Múzeumot éppen 215 éve alapította egy felvilágosult magyar gróf, Széchényi Ferenc. A múzeum alapításával Széchényi, illetve az adományozáshoz kapcsolódó arisztokraták, polgárok arra törekedtek, hogy a magyar kultúra, a magyar történelem egyetemes tárházát teremtsék meg. Az intézmény 21. századi történészei és kurátorai (Aczél Eszter, Kollár Csilla, Kovács S. Tibor, Vajda László) most is ezt az elvet követik, amikor az ázsiai nagyvárosban a magyar nemesség tárgyi emlékein keresztül az ország gazdag és fordulatos múltjáról beszélnek.

A Sanghaj Múzeumban június 2-től szeptember 3-ig, azt követően 2017. szeptember 28-tól a pekingi Palotamúzeumban, 2018. január 3-tól a kunmingi Jünnan Tartományi Múzeumban, május 28-tól Hszianban, az agyaghadsereg birodalmában látogatható a „Sissi és Magyarországa magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században című kiállítás.

 

 

Legyél az első hozzászóló "Sissi és a magyar arisztokrácia Kínában vendégszerepel" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*