A Szlovák Köztársaság idén 25 éves

Bajmóc vára a Nyitra folyó jobb partjánBajmóc vára a Nyitra folyó jobb partján

hirdetés

A jubileum alkalmából kiállítás nyílt a Szlovák Intézetben január 30-án. A kiállítás címe: Did you know? This is Slovakia!

A kiállított képekről Sona Jelinková mondott pár szót.

  • Szlovákiában 425 kastély és 180 vár várja a turistákat. A brit Offeurope.com portál Jasná síkőzpontot a 10 legjobbak közé sorolta.

  • Pöstyént. a fürdővárost a BBC besorolta a 20 legjobb európai fürdővárosok közé.
  • A Magas-Tátra a 10 legérdekesebb nemzeti parkok közé tartozik a világon.

  • 93 múzeum és 26 képgaléria található országszerte.

A turisztikai látványosságok mellett a hires emberek is megemlitésre kerültek. Jozef Murgaš katolikus pap, feltaláló és a vezeték nélküli távközlés úttörője volt. Ő volt az első ember, aki továbbította az emberi hangot a rádióban. Két vezeték nélküli telegráfiai szabadalomért is díjazta a Szövetségi Szabadalmi Hivatal Washingtonban 1904-ben.

A Sygic egy népszerű navigációs rendszer Szlovákiából. A céget 2004-ben alapították és a GPS szoftvere ma már több, mint 30 nyelven elérhető. Több millió felhasználója van 80 országban.

A néphagyomány is fontos az ország életében. Szlovákiát a népművészetek sokfélesége és fajtái, a csipke és a hímzés is ismertté teszi. Meglepő, hogy egy ilyen kis országban minden régiónak, néha minden falunak megvannak külön sajátos dekoráció, csipke és hímzés stílusai, valamint a népi viseletei. A jellegzetes ČIČMANY község a Rajeci-völgy (Rajecká dolina) déli részén fekszik, az eredeti faházikók jellegzetes fehér ornament díszítésével vált híressé.

A modern művészet büszkesége Andy Warhol, amerikai festő, filmkészítő és pop sztár is szlovák származású. Medzilaborce városában – ami a szülei városának a közelében fekszik -, nyitottak egy Andy Warhol Modern Művészeti Múzeumot.

 

Legyél az első hozzászóló "A Szlovák Köztársaság idén 25 éves" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*