Szlovákia: ingyenes vonatutazás a diákoknak és a nyugdíjasoknak

hirdetés

A csehszlovákiai rendszerváltoztatás 25-dik évfordulóján életbe lépett kedvezmény minden európai uniós állampolgár által egyaránt érvényesíthető. Szlovákia területén minden 15-dik életévét be nem töltött gyermek, minden 26 évesnél fiatalabb, nappali tagozatokon tanulmányokat végző diák, illetve a 62-dik életévüket betöltött személyek és a nyugdíjasok térítésmentesen vehetik igénybe a vasúti személyszállítást.

A kedvezmény másodosztályú menetjegy ingyenes megváltására jogosít fel, az állami és a magánkézben lévő vasúti társaságok csaknem összes járatára egyaránt érvényes, ez alól csak az Intercity vonatok jelentenek kivételt. Az ingyenes utazás 6 éves életkorig menetjegy nélkül, 15 éves korig az életkort igazoló személyi okmány felmutatásával beszerzett menetjeggyel vehető igénybe.
A nappali tagozatos, 15 és 26 év közötti korú diákok, a nyugdíjasok, illetve a 62 évesnél idősebbek a térítésmentes menetjegyüket az állami vasúttársaság (ZSSK) által ingyenesen kiállított igazolvány segítségével válthatják meg. Ezt az igazolványt a ZSSK jegypénztáraiban lehet igényelni, illetve annak elkészítését a kedvezményre jogosultak közül a 62 évesnél idősebbek és a Szlovákiában kiállított diákigazolvánnyal rendelkezők a társaság honlapján (www.slovakrail.sk) is kérvényezhetik. A Szlovákiában kiállított diákigazolvánnyal nem rendelkező, 15 és 26 év közötti életkorú, nappali tagozatos diákok ezt úgy tehetik meg, hogy iskolájukban hitelesíttetik a ZSSK honlapjáról letölthető, az iskolalátogatás igazolására szolgáló formanyomtatványt, majd annak felmutatásával igényelhetik a szlovák állami vasúttársaság jegypénztáraiban az ingyenes igazolványt.

A kedvezmény bevezetésének nagy visszhangja volt, az ingyenes utazáshoz szükséges regisztrációt eddig csaknem kétszázezren végezték el, s a ZSSK adatai szerint már az első órákban több mint húszezren vették igénybe a kedvezményt – írja az MTI. A díjmentes vasúti közlekedés bevezetésére, illetve arra, hogy várhatóan jelentősen megemelkedik majd az utasok száma, már a kedvezményt bevezető kormányrendelet jóváhagyása után reagált az állami vasúttársaság, november 17-től megnövelte a vonatszerelvényeinek számát, hogy kapacitásuk 12 ezer férőhellyel bővüljön. A ZSSK ezzel a céllal december 14-től 103 új vonatjáratot indít.

Legyél az első hozzászóló "Szlovákia: ingyenes vonatutazás a diákoknak és a nyugdíjasoknak" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*