Tovább sztrájkolnak a pilóták az Air France-nál

A pilóták eredetileg szeptember 22-ig hirdették meg a tiltakozó megmozdulást, amelyhez hatvan százalékuk csatlakozott. A többségi szakszervezet, az SNPL szeptember 20-án tartott szavazást arról, hogy folytatódjon-e a munkabeszüntetés. A pilóták 81 százaléka igennel szavazott, a részvétel 74 százalékos volt – közölte Jean-Louis Barber, a szakszervezet elnöke.

Az SNPL ezért úgy döntött, hogy szeptember 26-ig folytatja a tiltakozást, és Barber nem zárta ki, hogy azon túl is, ha a patthelyzet folytatódik.

A francia pilóták sztrájkja szeptember 15-én kezdődött, azóta a járatoknak csak a fele közlekedik, miután a pilóták 60 százaléka csatlakozott a hatodik napja tartó munkabeszüntetéshez.

A pilótákat az Air France fapados légitársaságának, a Transaviának a fejlesztése aggasztja, ugyanis a nemzeti légitársaság gépeket tervez átadni a fapados cégnek, amelynél a pilótákat kedvezőtlenebb szerződéssel foglalkoztatják. Az Air France jövőre jelentős fejlesztéseket tervez a fapados légitársaságnál, új járatok és bázisok nyitásával, ahol helyi szerződések alapján kívánják a pilótákat foglalkoztatni.

A légitársaság vezetősége elítélte, hogy a szakszervezetek folytatni kívánják a sztrájkot. Frédéric Gagey, a vállalat elnöke sajnálatosnak nevezte, hogy a pilótáknak tett „konkrét javaslatok semmilyen ésszerű visszhangra nem találtak eddig”.

Szeptember 18-án a Budapest-Párizs útvonalon a három érkező és három induló járatból egy sem közlekedett.

„Be kell fejezni ezt a sztrájkot, amely súlyos hatással van az Air France-ra, a vállalat pénzügyi helyzetére, valamint hazánk imázsára és vonzerejére” – fogalmazott Manuel Valls miniszterelnök a France Inter közszolgálati rádióban még szeptember 17-én. „Sajnálatos, hogy egyetlen csoportnak, jelen esetben a pilótáknak, sikerült az egész országban lebénítania a légi közlekedést… Az Air France jövője a tét, és a szociális párbeszéddel kiutat kell találni ebből a konfliktusból” – tette hozzá.

Legyél az első hozzászóló "Tovább sztrájkolnak a pilóták az Air France-nál" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*