Üdvözlünk Egyiptomban! – Nílusi hajóút Asszuánból Luxorba

Ha Egyiptomba azért utazol, hogy megértsd az országot, javasoljuk, hogy mindenekelőtt egy nílusi hajóúton vegyél részt Asszuántól LuxorigHa Egyiptomba azért utazol, hogy megértsd az országot, javasoljuk, hogy mindenekelőtt egy nílusi hajóúton vegyél részt Asszuántól Luxorig

Mindössze négyórányi repülésre Magyarországtól van egy másik világ. Egyiptom néhányunknak csodálatos és lenyűgöző, másoknak nem annyira érthető, de bájos és misztikus, ahol kedves mosolygó emberek várnak ránk a reptéren ezekkel a szavakkal: „Üdvözöllek a hazámban, legyen ez a te otthonod is, mert itt a csodák várnak rád.”

Hungary LogokicsiHa Egyiptomba azért utazol, hogy megértsd az országot, javasoljuk, hogy mindenekelőtt egy nílusi hajóúton vegyél részt Asszuántól Luxorig. A hurghadai reptérről eljuthatsz turistabuszokkal Asszuánba, ahol elkezdheted a mesés túrát. Szép, ötcsillagos luxushajó lesz az otthonod a következő négy napon. Semmi sem hasonlítható egy Luxor és Asszuán közötti hajóúthoz Dél-Egyiptomban, a két híres város között. Semmi sem hasonló egyedülálló történelmükhöz, a fantasztikus tájhoz, a friss levegőhöz, a bársonyos napfényhez és a barátságos emberekhez.

Asszuán, Núbia gyöngyszeme 800 kilométernyire délre fekszik Kairótól. Asszuánban megtalálható mind az elképesztően szép nílusi táj, a vidék és az ősi, halhatatlan történelem. A Philae szigetén található Isis-templom ennek a kettőnek az egyedülálló keveréke. Itt található a nagyon nehéz gránit kőbányája is, valamint egy befejezetlen obeliszk is fekszik a földön, jól szemléltetve, hogyan vágták a gránitot évezredekkel ezelőtt.

Láthatjuk azt is, hogy hogyan szabályozták az ősi egyiptomiak a vad Nílus folyót a magas asszuáni gáttal, amely visszatartja, tárolja a Nílus vizét, és visszatartja a krokodilokat a legnagyobb, ember készítette tóban, a Nasszer-tóban.

Gbar-8

Asszuánból buszkirándulás keretében meglátogathatjuk Abu Szimbelt, két ragyogó templomával, amely II. Ramszesz királynak és szeretett feleségének, Nefertari királynőnek a tiszteletére épült.

Maradj ott, hogy láthasd a páratlan napfelkeltét a templom szobrai között. Visszafelé a Philae szigetén lesz egy kis szünet, a folyás irányában az asszuáni dombnál és a Nasszer-tónal. Philae egy ősi egyiptomi templom. Ezután irány vissza a hajóra, hogy Kom Ombo felé vegyük az irányt.

Kom Ombo a ptolemaioszi templomáról híres. Innen Edfu a következő állomás, ahol a görög–római időkből fogsz emlékeket látni. A Luxor előtti utolsó település Esna, ahol a folyón ki kell nyitni a hidat ahhoz, hogy a hajók át tudjanak haladni.

Visual-1

A végső állomás Luxor, Felső-Egyiptom leghíresebb és legérdekesebb városa. Luxor, amely 500 kilométernyire fekszik Dél-Kairótól, egyfajta szabadtéri múzeumnak tekinthető, ahol a föld minden métere tanúja volt a fáraók páratlan történelmének, kultúrájának. Ez az a város, ahol a civilizáció bölcsőjének lehetünk szemtanúi a páratlan emlékműveket látva, amelyeket Krisztus előtt 2000-re datálhatunk. Templomok, síremlékek, oszlopok óriási tömkelege, amerre a szem ellát. A karnaki templom a föld egyik legmonumentálisabb vallási épületeinek egyike. A Királyok Völgyében vannak a történelem legrégebbi festett királyi síremlékei, ahol a színpompás életképek dacolnak az idővel a falakon.

 

Legyél az első hozzászóló "Üdvözlünk Egyiptomban! – Nílusi hajóút Asszuánból Luxorba" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*