Újvilági tulipánfesztivál

Miközben a tulipán szóra automatikusan Hollandia jut az emberek eszébe, az elegáns virágnak a világ más táján is akadnak hódolói. Amerikában például külön fesztiválra várják a tulipánbarátokat.

Aki a virágot szereti, az rossz ember nem lehet.” – tartja a közmondás, aminek igazságtartamáról nem könnyű meggyőződni. Ami biztos: a virágok szeretete jó eséllyel szépérzékkel is párosul, ami talán elvezethet oda, hogy a virágbarátok egyben széplelkűek is legyenek.

Közéjük tartozik az amerikai William Roozen is, akinek a minden évben, április 1-től kezdődő, mára már egy hónapossá vált Skagit-völgyi tulipán fesztivált köszönheti a világ. A Washington északnyugati részén sorra kerülő esemény persze nem volt mindig ilyen hosszú: a kezdetben mindössze három napos rendezvény azonban gyorsan kinőtte magát. Már több mint egymillió látogató csodálja meg évről-évre a világ egyik legnagyobb virágoskertjét: 2016-ban például 93 ország turistája vette birtokba a tulipánmezőt.

A lélegzetelállító tulipánrengeteg egy családi vállalkozásnak köszönhető, amit 1955-ben álmodott meg William Roozen, akinek örökségét ma 35 unokája ápolja sikeresen.

Az alapító eredetileg mindössze egy hektárnyi területet akart beültetni kedvenc virágaival, de az érdeklődést látva folyamatosan növelte ültetvényét, amely ma már 1200 hektárnyira növekedett.

Ezt a vonzerőt ismerte fel a közeli, Mount Vernon Kereskedelmi Kamarája, amelynek köszönhetően 1984-ben már hivatalos attrakcióvá vált a fesztivál, amelyet 1994-től már önálló eseményként jegyeznek.

Annak ellenére, hogy középpontjában még ma is a tulipánok állnak, a fesztivál programja idővel egyre bővült: ma már különféle koncertek, túrák is színesítik az eseménysorozatot. Amelyen a terület nagysága és a programok sokszínűsége miatt a szervezők már térképekkel és programfüzetekkel segítik a vendégek kellemes időtöltését.

A fesztivál részletei online is megtalálhatóak a rendezvény honlapján, ahol – ha már kiutazni esetleg nincs esélyünk –, akár vásárolni is tudunk az idő során önálló márkává lett esemény különböző ajándékai közül.

Lengyel Nikolett

 

 

Legyél az első hozzászóló "Újvilági tulipánfesztivál" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*