A világ legeldugottabb strandja Mexikóban

Kristálytiszta víz, finom szemcsés, hófehér homok, a hullámok lágy csobogása… Ez a strand szinte túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Akár egy drága ékszer, úgy el van rejtve egy lyukban, mégpedig Mexikó partjai előtt egy lakatlan szigetcsoport egyik szigetén.Kristálytiszta víz, finom szemcsés, hófehér homok, a hullámok lágy csobogása… Ez a strand szinte túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Akár egy drága ékszer, úgy el van rejtve egy lyukban, mégpedig Mexikó partjai előtt egy lakatlan szigetcsoport egyik szigetén.

Mexikó rejtett strandja nem másutt, mint egy lakatlan szigeten, ráadásul egy alagút végén, egy mély lyukban található. Csak az érheti el, aki előtte végigúszik az alagúton. A „Szerelem Strandjának” is nevezik, de a története eléggé meglepő módon minden romantikát nélkülöz.

CSAK EGY SZIKLA – ALAGÚTON KERESZTÜL KÖZELÍTHETŐ MEG

Szürke kövek – ez minden, amit a mit sem sejtő látogatók kívülről megpillanthatnak. „Mexikó rejtett strandja”. Nem véletlenül nevezik így a Puerto Vallarta partjai előtt húzódó Marieta-szigetcsoport nevezetességét.

Ez a strand párját ritkítja, nincs még egy másik ilyen a földön

Ez a strand párját ritkítja, nincs még egy másik ilyen a földön

Kevesen tudják, hol is rejtőzik ez a különleges fürdőmedence: egy 24 méter hosszú alagút mögött, amelynek ugyanolyan szürke sziklából van a fala, mint amilyenből köröskörül az egész sziget.  Aki meg szeretné látogatni a strandot, ezt csakis egy különleges engedéllyel rendelkező, szakképzett idegenvezetővel teheti meg, és úszni is tudnia kell: az alagút ugyanis vízzel van teli, ráadásul a tenger szintváltozásainak megfelelően, különböző magasságokban. Éppen ezért nem mindig lehetséges a rejtett strand megközelítése, mert a tenger áramlásai gyakran igen erősek itt Mexikóban.

Az eldugott strand felülnézetből

Az eldugott strand felülnézetből

„SÖTÉT MÚLTÚ” VÍZI PARADICSOM

A sziklás Marieta-szigetek több ezer évvel ezelőtt, vulkánkitörések következményeként keletkeztek, majd ahogyan az idő telt, megjelent rajtuk egy különleges növény- és állatvilág is. Ma a sziget természeti csoda számba megy és védett nemzeti park.

A szigetek felülnézetből, drónnal:

Ez persze nem mindig volt így. Valamivel több mint 100 évvel ezelőtt, még az I. világháborút megelőzően, a mexikói kormány bombakísérleteket végzett a lakatlan Marieta-szigeteken. A robbantásokat követően különleges, meglepő  formátumú szikla- és barlang képződmények alakultak ki. Az a kráter, amely „Mexikó rejtett strandjának” ad otthont, szintén ilyen robbantás nyomán keletkezett.

A légző pipás könnyűbúvárokat színes víz alatti világ várja

A légző pipás könnyűbúvárokat színes víz alatti világ várja

SZERELEM STRANDJA AZ ÉDEN KERTJÉBEN

Mexikó rejtett strandját (Hidden Beach of Mexico) a Szerelem Strandjának is nevezik (Playa del Amor).  Már csak azért sem lehet szakképzett idegenvezető nélkül meglátogatni, mivel a Marieta-szigetek ma egy védett tengeri nemzeti park részét képezik. Hála az elkötelezett természetvédőknek, köztük a prominens tudósnak, Jacques Cousteau-nak, a Marieta-szigeteket a 60-as években védetté  nyilvánították. Tilos mindennemű halászat, horgászat, vadászat és minden más emberi beavatkozás, és a szigetekre történő belépés is csak speciális engedéllyel lehetséges.

Képzett idegenvezető nélkül lehetetlen megtalálni a strandot és a hozzá vezető utat

Képzett idegenvezető nélkül lehetetlen megtalálni a strandot és a hozzá vezető utat

Amióta  természetvédelem alá helyezték, a szigetek ismét az állatok édenkertjévé válhattak. A természetet kedvelő turisták örömére pl. Punta de Mita-ból hajókirándulásokat is indítanak a szigetekre. A könnyűbúvárok előtt csodálatos színes víz alatti világ tárja ki kapuit, több ezer fajta, mindenféle színű hallal, atlanti ördögrájákkal, tengeri teknősökkel és delfinekkel. December és március között a bálnák kedvelői kis szerencsével hosszúszárnyú bálnákat is megfigyelhetnek. A szigeteket ritka madárfajok népesítik be. Néhány – külön engedéllyel  rendelkező – utazásszervező „Mexikó rejtett strandját” is megmutathatja programjai során. Aki nem szeret csoportosan útra kelni, bérelhet magának yachtot is, de egy helyi idegenvezetőt akkor is mindenképpen magával kell vinnie.

– K. Strompf –

 

Legyél az első hozzászóló "A világ legeldugottabb strandja Mexikóban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*