Víz alatti múzeum nyílt a Maldív-szigeteken

Fotók: Facebook

A Maldív-szigeteken nyílt meg a világ első félig víz alatti múzeuma, a Coralarium, amely a helyi korallzátonyok megőrzésének fontosságára igyekszik ráirányítani az emberek figyelmét.

Az Északi-Miladummadulu-atollnál kialakított víz alatti szoborpark és tengeri védett övezet a brit művész és természetvédő aktivista, Jason deCaires Taylor, valamint egy helyi luxusüdülő együttműködéséből született meg.

A csaknem harminc szobrot felvonultató, félig víz alatti múzeum egy lagúnában fekszik, nagyjából 50 méterre a resort strandjától.

A hatalmas kockaszerű építményhez víz alatti nyárfaszobrok alkotta folyó és rozsdamentes acélból készült lépcsősor vezet. A szobrok, amelyek mindegyikét élő emberekről mintázták, három szinten helyezkednek el. Sok alak lába helyén gyökerek futnak, a szigeteken őshonos gomba- és növényfajokat megidézve.

Az árapály miatt a kocka és a szobrok egy része a vízből kiemelkedve tölti a nap egy részét, lehetőséget adva a járókelőknek, hogy a strandról is megcsodálják az építményt. A vendégek pedig a szálloda rezidens tengerbiológusa kíséretében látogathatnak el az installációhoz.

Taylor alkotása ugyanakkor nem csupán az embereknek, hanem a tengeri élőlényeknek is készült. Az építmény anyaga lehetővé teszi, hogy a múzeum otthonként szolgáljon a tengeri teremtmények számára. A tervek szerint idővel alga fogja borítani a szobrokat.

Az MTI értesülése szerint a resort korallregeneráló projektbe is kezdett a galéria szomszédságában, hogy még gazdagabbá és sokszínűbbé tegye a helyi élővilágot.