Földi paradicsomból pokoli sziget: vulkánkitörés miatt lezárták Bali repterét

Földi paradicsomból pokoli sziget: vulkánkitörés miatt lezárták Bali repterét

Sok ezren rekedtek Bali szigetén miután az Agung vulkán kitörése miatt lezárták a repteret.

Bali nemzetközi repterét hétfőn a kora reggeli órákban lezárták, miután a füst elérte a légteret. 445 járatot töröltek, így mintegy 59 ezer utazó rekedt a szigeten – idézte az MTI Arie Ahsanurrohimot, a reptér szóvivőjét. A hirado.hu tudósítása szerint a lezárás elvileg kedd reggelig maradt érvényben, de a hatóságok hat óránként felülvizsgálják a helyzetet. A közlekedési hatóság 100 buszt irányít a reptérre, melyek a légi kikötő és a kompok között szállítják a szigeten rekedt utasokat. A turisták a komppal eljuthatnak a szomszédos Java szigetre, ahonnan már szárazföldön utazhatnak a legközelebbi reptérig.

A vulkán szombat este egy alkalommal, majd vasárnap háromszor is kitört, kráteréből a hamu mintegy négyezer méteres magasságba lövellt fel, és térségében sűrű, fekete füst gomolygott. A hatóság jelentése szerint az Agung szürke hamut szór a térségre, és 12 kilométeres távolságból “kisebb, szórványos robbanások hallatszanak”. A kráterből az éjszaka lángok is felcsaptak, ami arra utal, hogy “bármikor újabb kitörések történhetnek”.

A több mint 3 kilométer magas vulkán már szeptember közepén is egy küszöbönálló kitörés jeleit mutatta, emiatt a környékén fekvő falvakból több mint 130 ezer ember menekült el, 25 ezren azóta is menekültszállásokon élnek. Az Agung tevékenysége azonban később alábbhagyott, és sokan visszatértek lakóhelyükre. A vulkán körüli veszélyzónát hétfőn bővítették ki 7,5 kilométeresről 10 kilométeresre, mivel a szakértők szerint a korábban becsültnél nagyobb kitörés is lehetséges.

Sutopo Purwo Nugroho, a katasztrófavédelmi hatóság szóvivője egy jakartai sajtótájékoztatón elmondta, a zóna méretének növelésével 22 falu és mintegy 90-100 ezer ember vált érintetté. Mintegy 40 ezer embert evakuáltak már, a többiek azonban maradtak, mert biztonságban érzik magukat vagy nem akarják hátrahagyni állataikat. ”A hatóságok átfésülik a régiót, hogy meggyőzzék őket a távozásról. Ha szükséges, erőszakkal evakuálják őket” – mondta Nugroho.

Legyél az első hozzászóló "Földi paradicsomból pokoli sziget: vulkánkitörés miatt lezárták Bali repterét" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*