2021-ben a Volkswagen ID.4 a Világ Év Autója

2021-ben a „Világ Év Autója” egy Volkswagen: az új, teljesen elektromos ID.4 valamennyi nemzetközi konkurenciáját maga mögé utasította az idei nemzetközi „Word Car Awards” versenyen. A Világ Év Autója versenyt évente hirdetik meg. 24 országból több mint 90 nemzetközi autó-motoros újságíró adja le szavazatát a világpiac legjobb újdonságaira.

„Különösen örülünk annak, hogy ID.4 modellünk elnyerte a „World Car of the Year” díjat” – tudtuk meg Ralf Brandstättertől, a Volkswagen márka vezérigazgatójától. „Nem csupán azért, mert ez a világon az egyik legfontosabb autós díj, hanem azért is, mert a zsűri ezúttal magát az ötletet és a nagyszerű csapatot is díjazta. A kulcsfontosságú európai, kínai és USA-beli piacokra gyártott első ID. modell „képviseli” a Volkswagen elektromos offenzíváját világszerte. Egy igazán meggyőző jármű, egy nagyszerű ötlet – és a Világ Év Autója Díj? Tökéletesen elégedettek vagyunk mindezekkel!”

A World Car of the Year díjat csak olyan járművek kaphatják meg, amelyeket évente minimum 10 000 példányban gyártanak és minimum két kontinensen forgalmaznak.

„A Világ Év Autója Díj nagyszerű elismerés a teljes ID.-csapatunk számára.” – mondja Thomas Ulbich, a Volkswagen márka fejlesztési igazgatója. „Sikerült egy olyan járművet fejlesztenünk, amely a világszerte legfontosabb kompakt SUV szegmensben elindítja a „rendszerváltást” az elektromobilitás felé, emellett pedig kiemelkedően alkalmas a mindennapi használatra. Ezzel az ID.32 modellel és a jövő ID. modelljeivel mindenki átélheti az innovatív elektromobilitást a tömegmodellek piacán.”

A zsűri a környezetbarát szemlélet mellett kiemelte az innovatív technológiát is. Az ID.4 járműben például opcionálisan elérhető a jövőbe mutató Augmented-Reality-Head-up-Display (kiterjesztett valóság head-up display). Ez a kijelző a szélvédőre vetíti a legfontosabb információkat, többek között a navigációs rendszer bekanyarodást jelző nyilait. A járművezető ezeket az információkat három és tíz méter közötti távolságban kivetítve látja háromdimenziós megjelenítésben, így tökéletesen illeszkednek a valódi külső környezethez. Ha az ACC távolságszabályozás vagy a Travel Assist (opció) aktív, akkor meghatározott sebesség elérését követően a jármű Head-up-Display kijelzőjén világító sáv jelenik meg az ID.4 előtt, ami a szükséges követési távolság betartását segíti.

A Volkswagen valamennyi győztes modellje a World Car Awards versenyen:

  • 2009: Golf (World Car of the Year)
  • 2010: Polo (World Car of the Year)
  • 2011: up! (World Car of the Year)
  • 2013: Golf (World Car of the Year)
  • 2021: ID.4 (World Car of the Year)