Az új klímaadó drágíthatja a görögországi utazást

Drágul a nyaralás Görögországban: a görög kormány a jelenlegi ágyadót jelentősen magasabb klímaadóval váltja fel. A jövőben a turistáknak szezonális klímaadót kell fizetniük a görögországi tartózkodásuk után. Erről 2023 decemberében döntött a kormány. Az új klímaadó várhatóan 2024 elején lép életbe. A klímaadó a szállodai kategóriák szerint változik.

Az eddigi ágyadót a jelentősen magasabb klímaadó váltja fel. Az új adót naponta és szobánként, vagy apartmanonként vetik ki, és a márciustól októberig tartó hónapokban lesz magasabb.  Az egy-két csillagos szállodáknak a főszezonban 1,50 eurót kell majd fizetniük. A háromcsillagosok esetében a légkondicionáló adó három euró. A négycsillagos szállodáknak napi hét eurót kell fizetniük. Az ötcsillagos luxusszállodák tíz euró légkondicionáló adóba kerülnek a turistáknak. A bérelt bútorozott szobákban vagy lakásokban napi 1,50 eurót kell fizetni. Az interneten keresztül szervezett rövid távú bérlés esetén 1,50 eurót kell fizetni a lakásokért.

2023 rekordév volt a görögországi turizmusban

A természeti katasztrófák ellenére Görögország turizmusa 2023-ban történelmi rekord felé tart – és valószínűleg túlszárnyalja az eddigi legjobb utazási szezont a Korona előtti utolsó, 2019-es évben. 33 millió nyaraló érkezett akkor az országba. Előzetes mérleg 2023-ra: A központi bank szerint idén január és szeptember között 27,8 millióan voltak, csaknem egymillióval többen, mint a 2019-ben.

Az új éghajlati díj a közelmúltbeli természeti katasztrófák, például az augusztus végi pusztító erdőtüzek és a szeptember eleji thesszáliai áradások következménye is.

A görög kormány meg akarja duplázni a katasztrófaelhárításra szánt költségvetést. Ez a magyarázat a drágulásnak: a turistáknak is hozzá kell járulniuk a kiadásokhoz.

Fotó: shutterstock

-azutazo-