5 kérdés, 5 válasz – és aki felel: Baldauf Csaba, a Kolping Hotel Spa & Family Resort igazgatója

1. Mit terveznek, mit várnak 2021-től?

– Számunkra a legfontosabb most az, hogy a nagyközönség felé minél hamarabb megnyithassanak a szállodák, és ehhez mi is meg tudjuk őrizni az optimális létszámot. Ez azért is életbevágó, mert a jelenlegi támogatások mellett egyre nehezebb a fennmaradásért folytatott küzdelem.

2. Mikorra várja, hogy a belföldi turizmus újraindul Magyarországon?

– Ebben a kérdésben nyilván az elsődleges szempont az, hogy mikor érünk el egy olyan átoltottsági
szintet, amikor legalább a Covid kapcsán leginkább kitett emberek már megkapják az oltást. Nagyon örülnék, ha az idősebb korosztályt már március közepéig be lehetne oltani. A másik oldalon: ha a kormány zöld lámpát ad a turizmusnak, biztos, hogy az emberek azonnal útra kelnek, mert mindenhonnan olyan információk érkeznek hozzánk, ami azt mutatja, hogy az emberek mentálisan és fizikálisan is nagyon várják már azt, hogy kimozdulhassanak a hosszú bezártságból. Én annak örülnék a legjobban, ami reálisnak is tűnhet, ha Húsvét környékén már fogadhatnánk vendégeket. Ami biztos: mi
készen állunk rá.

3. Mikorra várja a külföldi turisták magyarországi megjelenését, a budapesti turizmus újraindulását?

– A külföldi turisták visszaérkezése Magyarországra, szerintem egy uniós szabályozási kérdés lesz.
Meglátásom szerint attól függ , hogy mikor és milyen szinten nyílnak meg a belső határok, és utána mikor oldják fel azt az unión kívülről érkezők előtt. Szerintem a nyár második felében, kora ősszel már elindulhat egy markánsabb növekedés, de az igazi áttörést 2022-re várom.

4. Felújítások, programok és ajánlatok kapcsán mivel készülnek a belföldi és a külföldi turizmus
újraindulására?

– Jelenleg a megkezdett beruházásaink befejezésén dolgozunk, amit reményeink szerint még egy ilyen helyzetben is meg tudunk oldani. A legnagyobb léptékű és legfontosabb fejlesztésünk a gyerekek számára készülő fedett Bobó Fun kalandpark, ahol májusra szeretnénk már a próbafázisig eljutni. Emellett zajlik egy játszótér felújítása is a kisgyerekeknek, amit – a nyitásban reménykedve -, mindenképpen Húsvét előtt szeretnénk befejezni, hogy a húsvéti nyuszi ajándéka legyen a gyerekeknek. És mivel a leállás hosszabra sikerült annál, mint amit bárki is korábban el tudott képzelni, a szálloda teljes területén elvégezzük a szükséges felújításokat, a korábbi, feszített tempójú bővítésekhez kapcsolódó hibák kijavítását és az uszoda megújítását. Ami pedig a programokat illeti, úgy tervezzük, hogy még a korábbiaknál is több élményt szerezhetnek a vendégek a Kolpingban.

5. Ön szerint az utazási szolgáltatók elvárnak-e friss PCR tesztet, vagy oltási igazolást az ügyfeleiktől, vendégeiktől?

– Mi a szálloda részéről nem várunk el oltási igazolást. És mivel az átoltottak és a nem átoltottak közötti adminisztratív nyilvántartás globálisan is olyan kérdéseket vet fel, ami nehezen kezelhető és nem az ízlésem szerint való, szerintem ez a megoldás nem is fog túsúlyba kerülni a szolgáltatók körében. Azt viszont mindenki joggal várja el, hogy a vendégek felelősségteljes magatartást tanúsítva minden elvárhatót tegyenek meg a maguk és a környezetük egészségének megőrzéséért.

é.m.z.