Megújult a pellérdi kastélypark

Aki Pécs felé tervez kirándulást, érdemes megállnia Pellérden, mert az apró településen, a Brázay Kastély mellett most megújított kastélypark is izgalmas látnivalót ígér.

Címlapfotó: Pécs Aktuál

Pellérden, amely Pécs közvetlen szomszédságában fekszik, mindössze hét kilométerre a várostól, most fejeződött be a helyi kastélypark átfogó, több mint 240 millió forintos felújítása. A község központjában elhelyezkedő, megújult park közösségi térként és játszótérként is funkcionál.

Fotó:Pellerd.hu

Pellérd ékessége a Brázay-kastély, amely a település központjában áll. Ez a neoklasszicista épület egykor Brázay Kálmán birtokában volt, jelenleg pedig iskola működik benne. Az egykori kastélypark ma közparkként szolgál, amelyben egy horgásztó is található. Miközben a park számos köztéri szobornak ad otthont – köztük Könyves Kálmán, Bethlen Gábor és Brázay Kálmán szobrának – a Kastélyparkot díszítő tó világát az a barlangszerű képződmény teszi még izgalmasabbá, melynek belsejét tavirózsák varázsolják elbűvölővé.

 

 

Képaláírás: A pellérdi Brázay Kastély Fotó: Wikipedia/Györkő zsombor

A mostani felújítás során a park zöldterületeit és az épített infrastruktúrát is korszerűsítették. A fejlesztés részeként őshonos növényeket ültettek, amelyek jól tűrik a helyi éghajlatot és termőhelyi viszonyokat. A játszótér megújult, és egy új, térkövezett sétány is kialakításra került. A beruházás során közvilágítást építettek ki, új utcabútorokat helyeztek el, és korszerű wifi hálózatot, valamint kamerarendszert is telepítettek, miközben felújították a parkban található kilátót is.