Gasztroázis a belváros közepén: a Belga miatt érdemes megállni Győrben

Miközben Győr már egyre több okot tud felsorakoztatni arra, miért érdemes megállni és maradni a városban, közülük az egyik a 2024-ben AzUtazó magazin Év vidéki étterme címet elnyert Belga Étterem. Ahol a városban megtelepedett multinacionális cégeknek és a Győrbe érkező utazóknak a nemzetközi konyha fogásai mellett a régióra jellemző tradícionális ízeket is avatott módon tálalja fel Bognár András executive séf és csapata.

 

A Belga Étterem nemcsak azért fogalom Győrben, mert a város központi helyén már több mint 120 éve étterem üzemel. Hanem azért is, mert az elmúlt bő évtizedben Belga nevet felvett és stílust váltott étterem annak ellenére, hogy a Hotel Rába része, az arctalan szállodai éttermi trendet az első között megszakítva vált családias hangulatú, egyéni arculattal rendelkező vendéglátóhellyé.

„Belga név felvétele után az étterem teljes mértékben a francia-belga konyhára alapozta gasztronómiai koncepcióját. A vendégkör igényeit követve azóta ezt az irányvonalat megőrizve, a tájegységünkre jellemző klasszikus fogásokkal gazdagítottuk a kínálatot. A fenntarthatóság szempontjait is szem előtt tartva, a legújabb konyhai technológiákat alkalmazzuk, miközben a közeli termelőktől szerzett friss alapanyagokból dolgozunk”- magyarázza Bognár András.

A Belga esetében fontos szempont, hogy mivel a Hotel Rába és vele együtt az étterem is a Danubius Hotels lánc tagja, az étlapon a Danubius gasztronómiai koncepciójához tartozó klasszikus fogások – mint például a Cézár saláta és a Club szendvics – is mindig megtalálhatók. És miközben Bognár András csapata arra is ügyel, hogy a modern gasztronómiai trendekkel lépést tartson, kiemelten kezelik, hogy a hagyományos helyi sörözői ízeket, hangulatot is megőrizzék Győr belvárosának bejáratánál.

Bognár András hozzátette: ennek az átgondolt koncepciónak köszönhetően szerepelnek olyan fogások a kínálatban, amelyek az étlapváltások során is állandóan a választékban maradnak, – mint amilyen a Jókai bableves és a Borjú bécsi – mert a vendégek különösen szeretik őket. Az étterem egyik, a régióra jellemző különlegessége az a szalonnás ragu, amely egyedi ízvilágával igazi sörözői pub étellé varázsolja a rántott bordát. Azt pedig, hogy az étterem folyamatosan nyitott a változó vendégigények lekövetésére mi sem mutatja jobban mint az, hogy miközben a Belga név eredetileg egy belga sörözőt takart, mára a vendégkör annyira nemzetközivé vált, hogy a német, cseh, olasz slágersörök is helyet kaptak a kínálatban.

„Már a Covid előtt, séf helyettesként csatlakoztam a Belga csapatához, ahol 2021 óta töltöm be az executive séf pozíciót. A konyha vezetésének átvétele után az egyik legfontosabb feladatom az volt, hogy a Covid utáni turizmus megváltozott igényeihez igazítsuk a gasztronómiai koncepciót, valamint az étlapot és ehhez biztosítsuk a megfelelő konyhai szervezeti hátteret. Mert hiszek abban, hogy egy konyha csak akkor lehet igazán sikeres, ha amellett, hogy a legmodernebb eszközökkel van felszerelve, a fegyelem magas szinten van, és a csapat minden tagja rugalmas, együttműködő, egyben nyitott az új dolgokra.

 

Ehhez kapcsolódik, hogy miközben évente két étlapot készítünk: egy tavaszi-nyárit és egy őszi-télit – mindig van 5-6 olyan új fogás, ahol a saját, a francia gasztronómiai hatásokat tükröző koncepcióm is megjelenik. Az igazi alkotói szabadságot pedig akkor éljük ki igazán a csapatommal, amikor a céges partnereink által megrendelt üzleti rendezvények, borestek alkalmával az innovatív kulináris ötleteinket is felkínálhatjuk. Ilyenkor természetesen külön örömöt okoz az elismerő visszajelzés, aminek hatására volt már olyan fogás, ami később az étlapon is megjelent – fejti ki Bognár András.”

Az elmúlt évtizedek munkájának legnagyobb dicsérete pedig az, hogy a Belga Étterem mára önálló márkaként is sikeres, nemcsak a szállodavendégek, hanem a győri lakosok és az átutazó vendégek körében is.

Érsek M. Zoltán