180 éves az Adria egyik gyöngyszeme

Abbázia, vagyis Opatija idén ősszel ünnepli turizmusának 180 éves fennállását. Nincs jobb alkalom ennek az egyszerre elegáns, romantikus és lenyűgöző városnak a felfedezésére.
A Učka hegység és a természetvédelmi park lábánál elhelyezkedő Opatija (korábban Abbázia) nyári és téli pihenésre is kiváló, a gyönyörű természet, parkok, a monarchiakori elegáns villák, sétányok és strandok már 180 éve vonzzák ide a látogatókat szerte Európából és a világból. Opatija Horvátország vezető turisztikai desztinációja, de nem csak a szabadidős turisták számára. Kongresszusok, szemináriumok és tanácskozások szervezői is előszeretettel választják.

A kezdetek

A település a Szent Jakab-templom és kolostor körül alakult ki, amelyet 1453-ban említenek először. Az akkori Opatija mindössze 35 házból állt és 250 lakosa volt, akik főként tengerészetből, mezőgazdaságból, halászatból éltek. A templom ma is az egyik legjelentősebb épület a városban. Megépítése után alig négy évszázaddal a kis halászfalu új babérokra tört, és hamarosan előkelő, elit üdülőhellyé vált.

A város turizmusának kezdetét 1844-re, a Vila Angiolina építésének évére teszik. A villa a tulajdonos Scarpa család meghívására számos híres személyiséget vendégül látott, többek között Ferenc József osztrák-magyar császárt, Mária Anna császárnét és Josip Jelačić bánt. A hely szépségének gyorsan híre ment, egyre több vendég érkezett.

1882-ben az osztrák Déli Vasút vásárolta meg a villát, és gondoskodott annak továbbfejlesztéséről, illetve felépítette a Kvarner, a Stephanie (ma Imperijal) és más szállodákat. A várost 1889-ben hivatalosan is klimatikus gyógyhellyé nyilvánították, ezután sorra nyíltak a szanatóriumok is. A hely szépsége és az egészséges tengeri levegő mágnesként vonzotta a társadalom vagyonosabb rétegeit, művészeket, tudósokat és turistákat.

Nagy erőfeszítéseket tettek Opatija világviszonylatban is ismert gyógyhely imázsának kialakítására, számos lenyűgöző villa, szálloda, gyönyörű nyaraló, fürdő, sétány és park épült. Az első világháborúig Opatija virágzott, az elit és a világ neves személyiségeinek úti céljává vált. A szállodák, panziók és villák építészete a történelmi neostílusok jellemzőit mutatja, ritkább szecessziós példákkal. Maga a Vila Angiolina egyébként több tulajdonosváltást követően 2001-ben teljes felújításon esett át, és ma a Horvát Turizmus Múzeumának ad otthont.

Thalasso, MICE és kertek

A város vonzereje az évtizedek során csak bővült. Imázsát színesítette az Opatijai Fesztivál, amelyet 1958-ban alapítottak, és Jugoszlávia egyik legjelentősebb zenei eseményévé vált. Gyógyturizmusában kiemelkedő helyet foglal el a thalassoterápia, az erre szakosodott intézmény 1957-ben jött létre, szakterülete a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a reumatológiai problémák kezelése volt.

A klasszikus strandturizmus a 19. század végén kezdett virágozni, az első strandokat, mint például az Angiolina-Badot és a Slatina-Badot elsősorban a gazdagabb vendégek látogatták. Ezek a helyek akkortájt társasági események helyszínei is voltak.

A város turizmusának történetében mindig is kiemelt helyet foglaltak el a rendezvények, tanácskozások, konferenciák, kongresszusok. Az első kongresszust rögtön 1885-ben rendezték, ezen az orvosi–balneológiai kongresszuson az volt a téma, hogy Opatija üdülőhely legyen-e, vagy inkább klimatikus gyógyhely. 1894-ben itt találkozott Ferenc József osztrák-magyar császár II. Vilmos német császárral, majd tíz évvel később, 1904-ben II. Oskár svéd királlyal. Opatija tanúja volt az egyik legnagyobb történelmi eseménynek, 1914. áprilisában itt kötötték meg a paktumot Németország, az Osztrák-Magyar Monarchia és Olaszország között. Az évtizedek során fontos hazai és nemzetközi találkozók házigazdája volt. 1971-ben felépítették az első nagy kongresszusi létesítményt, a Grand Hotel Adriatic kongresszusi termét, amelyet a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) kongresszusának megrendezésekor nyitottak meg. A város azóta is kiemelkedő MICE-helyszínnek számít.

Opatija turizmusa nemcsak gazdasági fellendülést és értékes építészeti alkotásokat hozott, hanem örökségül hagyott egy értékes városi zöldfelületet és szép parkokat is, melyeket szintén érdemes felfedezni és bebarangolni.

Történelem és minőség – Amadria Park

A város felfedezéséhez tökéletes választást jelentenek az Amadria Park szállodái, amelyek kiváló elhelyezkedéssel, történelmi hangulattal várják vendégeiket. A történelmi, Habsburg-kori villában található Hotel Milenij ötcsillagos luxust kínál. A parkosított kertekkel körülvett szálloda teraszáról a Kvarner-öbölre nyílik mesés kilátás. A Hotel Sveti Jakov a Szent Jakov parkban, a város gyönyörű tengerpartján található. A luxus és a kényelem oázisát képviseli, amely minden érzékre hat, különösen, ha gasztronómiáról van szó. A régi és az új találkozása érhető tetten az Amadria Park Beach Hotel Royalban, melyet Opatija történelmi villái ihlettek. Fényűző, modern belső terekben pihenhet, gyönyörű kilátással és kiváló lokációval. Opatija központjában található a Grand Hotel 4 Opatijska Cvijeta, amely dekoratív kertekkel övezett festői vízparti területen épült. A szobák a kertre vagy a tengerre néznek, az egész családnak kitűnő választás. Az Amadria Park Agava szállodában mesébe illő környezet vár. Az 1896-ban épült Habsburg-villában található hotel évszázados kertekkel és minden irányban tökéletes kilátással várja vendégeit. Szobái klasszikus dekorációval és előkelő stílussal rendelkeznek. A vendég kényelme a legfontosabb a Hotel Continentalban is, amely két osztrák-magyar villából áll, amelyek egy étteremhez kapcsolódnak, egy mediterrán kert stílusában, virágmotívumokkal és egy kis patinás abbáziai bájjal.