Édes élmények, irodalmi gyöngyszemek és a retro varázsa – Hétvégi programajánló

Fotó: Édes Napok

Október második hétvégéje sem szűkölködik színes és tartalmas programokban. Akár olyan tipikus őszi hangulatra vágyunk, mint amit a szüret, a sütőtök vagy az oktoberfest juttatnak eszünkbe, akár az édességek, az autók vagy az irodalom iránti szenvedélyünknek hódolnánk, garantáltan nem fogunk unatkozni az elkövetkezendő napokban!

Október 10-13.: OktoBeerFest – Városligeti Műjégpálya, Budapest

Az ország „Sörbulijaként” meghirdetett OktoBeerFest sörfesztivál idén egy egészen különleges helyszínen, a Városligeti Műjégpályán várja az árpából készült ital rajongóit október 10. és 13. között. A négy napos rendezvény a sör szerelmeseinek és a gasztronómia rajongóinak egyaránt egyedülálló élményeket kínál, miközben nagyszabású koncertekkel és izgalmas programokkal várja az érdeklődőket. A sörsátrak alatt igazi bajor hangulat uralkodik majd, sramlizene, kézműves főzdék, literes korsók, street food, bajor gasztroutca, pálinkaudvar, kézművesek és borsor színesítik a kínálatot az esemény során.

A nagyszínpadon minden nap neves előadók lépnek fel, csütörtökön a Magna Cum Laude, pénteken Fenyő Miklós, szombaton Korda György és Balázs Klári, vasárnap pedig a TNT koronázza meg a zárónapot. Az óriási sörsátorban olyan DJ-k, mint az RHS DJ Team, Dan Von Shulcze és DJ Dominik garantálják majd az esti hangulatot.

A családosok számára gyermekprogramok, foglalkozások, Alma Együttes koncert és egy vidámpark biztosítja a felhőtlen szórakozást.

Jegyek elővételben és a helyszínen is elérhetőek, gyermek- és diákkedvezményekkel. Teljes program és jegyvásárlás az esemény Facebook-oldalán.

Fotó: Facebook/OktoBeerFest

Október 10-13.: Őszi Margó Irodalmi Fesztivál – Nemzeti Táncszínház, Budapest

Ismét megrendezésre kerül Budapest egyik legnépszerűbb irodalmi eseménye, az Őszi Margó Irodalmi Fesztivál. A Millenárison található Nemzeti Táncszínházban zajló programok izgalmas utazásra invitálják az olvasás szerelmeseit október 10. és 13. között, hiszen a legfrissebb kortárs könyveket mutatják be magyar és külföldi szerzők egyaránt.

A fesztiválon többek között olyan neves magyar írók új köteteit ismerhetjük meg, mint Finy Petra, Gerlóczy Márton, Háy János, Kemény István és Závada Pál. Nemzetközi szinten pedig olyan szerzőket köszönthetünk a négy napos rendezvényen, mint Sofi Oksanen, Terézia Mora vagy Claudia Durastanti. A könyvbemutatók ingyenesen látogathatók, a dedikálások után a Bookline standjánál pedig meg is vásárolhatjuk a bemutatott könyveket.

Az esemény nemcsak könyvbemutatókból áll, az esti órákra ugyanis különleges zenei-irodalmi programokkal is készülnek a szervezők. A Margó-díj átadása idén is a fesztivál első napján lesz, ahol az év legjobb első prózakötetét díjazzák, valamint az Erste különdíját is átadják.

Az Őszi Margó Irodalmi Fesztivál a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében valósul meg, amely egy sokszínű kulturális eseménysorozatként az összművészeti programokat helyezi a középpontba, amelyekről itt írtunk már bővebben.

További információk és teljes program az esemény honlapján.

Fotó: Facebook/Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Október 11-12.: Dorozsmai Tökfesztivál – Szeged

Pénteken és szombaton immár tizennegyedik alkalommal lesz a tököké a főszerep Szegeden, ugyanis idén is megrendezésre kerül a népszerű Dorozsmai Tökfesztivál. A Dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház udvarán tartott esemény az őszi szezon egyik legszínesebb fesztiválja a térségben, amely változatos programokkal és családbarát kikapcsolódási lehetőségekkel várja a látogatókat.

A tökfesztivál látványos és kreatív programokkal teszi igazán különlegessé az élményt az érdeklődők számára, köztük zöldségfaragó bemutatóval, töklámpás felvonulással, valamint kézműves foglalkozásokkal, ahol magunk is elkészíthetjük a saját töklámpásunkat. A rendezvény gasztronómiai kínálata is kecsegtető: a tökből készült ételek versenye igazán különleges őszi ízélményekkel várja az érdeklődőket. A konyhaművészeti élvezetek mellett hagyományőrző produkciók és szórakoztató koncertek biztosítják a jó hangulatot, sőt, az igazán vállalkozó szelleműek még a bungee-jumpingot is kipróbálhatják.

A gyermekeket színes és izgalmas programok, például élőcsocsó, ugrálóvár, íjászat, csillámtetoválás és arcfestés várja, míg a felnőttek a gasztro show-kon, kézműves vásáron és különféle kiállításokon vehetnek részt.

További információk és teljes program az esemény Facebook-oldalán.

Fotó: szeged.hu/Iványi Aurél

Október 11-13.: Édes Napok Budapest – Szent István Tér, Budapest

Október 11. és 13. között újra megnyílik az édességkedvelők paradicsoma Budapest szívében. Az Édes Napok Budapest, Európa egyik legnagyobb szabadtéri csokoládé- és édességfesztiválja, a Bazilika előtti Szent István téren várja mindazokat, akik egy igazán édes kulináris élményre vágynak.

Az eseményen több, mint száz kiállító, köztük neves hazai cukrászdák és világhírű manufaktúrák kínálják a legfinomabb csokoládékat, tortákat, fagylaltokat és egyéb édességeket. Az Édes Napok nemcsak Magyarország legnagyobb édességfesztiválja, hanem egyben a szakma egyik legszínvonalasabb seregszemléje is, amely világszerte elismert szaktekintélyeket is vendégül lát. A gasztronómiai programok mellett közismert előadók, szakmai bemutatók és szórakoztató programok teszik még édesebbé ezt a hétvégét.

A rendezvény belépőjegy nélkül látogatható, így pénteken és szombaton 10:00 – 22:00, vasárnap pedig 10:00 – 21:00 óráig mindenkit szeretettel várnak az édes élményekben való elmerülésre.

További információk az esemény Facebook-oldalán.

Fotó: Édes Napok

Október 11-13.: Füredi Szüret – Balatonfüred

A hétvégén ismét megrendezésre kerül a Füredi Szüret, a térség borkultúrájára épülő, többnapos fesztivál, amely látványos felvonulásokkal, gasztronómiai különlegességekkel, kézműves vásárral és koncertekkel ünnepli a szőlő betakarításának időszakát.

Az esemény egyik, ha nem leglátványosabb mozzanata a hagyományos szüreti felvonulás, amely szombaton veszi kezdetét a város Vásárcsarnokától. A borlovagrendek, fúvószenekarok, néptánccsoportok, íjászok, gólyalábasok, traktorok, lovasok és betyárok végeláthatatlan, látványos menete a Kisfaludy színpadig vonul majd, ahol további színes kulturális programokkal várják a látogatókat.

A Kisfaludy színpadnál és a Tagore sétány környékén egész hétvégén a bor ünnepének jegyében várják az egész családot. A látogatók többek között népi és iparművészeti vásáron, valamint történeti játékokon vehetnek részt, a Gasztroudvarban pedig ízletes ételek és boros pavilonok várják őket. A Baricska Csárda, a Spicc Bistro és a Vitorlás Étterem gondoskodnak a kulináris élményekről, melyekhez a helyi borászatok a legjobb borokat kínálják a vendégeknek.

A vasárnapra is bőven jutnak izgalmas programok, hiszen a Kisfaludy színpadon süteménysütő-versennyel és bábelőadással várják az érdeklődőket, miközben továbbra is folytatódik a gasztronómiai és a kulturális élmények sora.

További információk és teljes program itt.

Fotó: likebalaton.hu

Október 11-13.: Kürtőskalács Fesztivál – Fővárosi Állat- és Növénykert, Budapest

Péntektől az állatok mellett ismét a kürtőskalácsé a főszerep a Fővárosi Állat- és Növénykertben, hiszen érkezik az év egyik legjobban várt, igazi hungarikumot ünneplő gasztronómiai eseménye, a Kürtőskalács Fesztivál. Idén már 11. alkalommal gyűlnek össze a kürtőskalács rajongói, hogy a legizgalmasabb variációkban kóstolhassák meg a hagyományos erdélyi-magyar édességet, a szervezők pedig idén is számos meglepetéssel és újdonsággal várják az érdeklődőket.

A fesztivál egyik különleges vendége idén a kürtőskalács litván rokonterméke, a Šakotis, amely most először mutatkozik be Magyarországon. Ez a fenyőfa alakú édesség látványában, de bizonyos mértékben elkészítési módjában is különbözik a klasszikus kürtőskalácstól és garantáltan új kedvencet találhatnak benne az édességkedvelők. Lesz „Csináld magad!” stand is, ahol mindenki elkészítheti a saját kürtőskalácsát. A hagyományos kürtőskalácsok széles választéka mellett olyan különlegességek is megtalálhatók lesznek, mint a vegán, valamint glutén-, tej- és tojásmentes változatok, de nem hiányozhat a népszerű KürtősBON és Kürtős Fondü sem, amelynél különböző ízesítésű mártogatósokkal lehet kísérletezni.

A gasztronómiai élmények mellett koncertek, gyerekprogramok és kézműves foglalkozások színesítik a hétvégét. A családokat interaktív játékok és mesemondók várják, a zenés színpadon pedig Kollányi Zsuzsi, Mehringer Marci és Jász Andris gondoskodnak a jó hangulatról.

A fesztivál állatkerti belépővel látogatható, így a programokon túl az állatkert egész területe teljes pompájában várja a látogatókat.

További információk az esemény Facebook-oldalán.

Fotó: szallas.hu

Október 11-13.: XI. Halfesztivál – Siófok

Október 11. és 13. között újra a halételek kerülnek a középpontba Siófokon, ahol színes programokkal és felejthetetlen kulináris élményekkel várja látogatóit a XI. Siófoki Halfesztivál.

A fesztivál központja Siófok Fő tere, ahol az egész hétvége a halas ételkülönlegességekről és a gasztronómiai programokról fog szólni. A szombaton megrendezésre kerülő HalPiknik főzőverseny és a vasárnap tartott Halánkságok – Fish Food verseny kiemelten izgalmas programoknak ígérkeznek majd, a Fő teret beborító gasztrokínálat közül pedig Vomberg Frigyes sztárséf és Fodor Noel 2023-as Bocuse d’Or magyar bajnok által képviselt zsűri választja ki a 2024-es év legjobb halas street foodját, melyet bárki kedvére kipróbálhat. A versenyek mellett a fesztiválon Baja, Paks és Szeged különleges halételei is bemutatkoznak, így a Duna és a Tisza partjának ízeit is megkóstolhatják a látogatók.

A gasztronómiai élvezeteken túl is minden korosztály számára garantált a szórakozás: a gyermekek a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia, Bolba Éva és a JAZZterlánc, Balássy Betti & Varga Feri és a Stúdió 11 Zenekar, Vajtó Hanna, a Cosplay Marvel szuperhősök, a Bogár Muzsika, valamint az Apacuka Zenekar programjait élvezhetik, emellett a Csupa-Csoda Vándorjátszótér és a Levendula Játszóház és Alkotóműhely interaktív halas foglalkozásain vehetnek részt. Zenei vonalon is neves fellépőkkel készülnek a fesztivál szervezői: péntek este a Neoton Família Sztárjai, szombaton a Wellhello zenekar robbantja fel a siófoki színpadot, vasárnap pedig a Leander Szimfonik ad koncertet a Dunakeszi Szimfonikus zenekar közreműködésével.

További információk és teljes program az esemény honlapján.

Fotó: csodalatosbalaton.hu

Október 12-13.: Tuning és Retro Fesztivál – Magyar Vasúttörténeti Park, Budapest

A hétvégén a retro autók rajongói számára igazi „Disneylanndé” változik a Vasúttörténeti Park, ahol a Tuning és Retro Fesztivál keretében több, mint 500 különleges autó, köztük oldtimer gyöngyszemek, retro tuning autók és modern szuperautók sorakoznak fel, hogy elkápráztassák az érdeklődőket. A hatalmas mozdonyfűtőház ad otthont a fesztivál fő látványosságának: a régi és a modern autók párosításával létrejövő kiállításnak, ahol külföldi kiállítók is bemutatják különleges járműveiket.

A fesztivál egyik fénypontja a szombaton megrendezésre kerülő Carstyling Tuningautó szépségverseny és díjátadó lesz, vasárnap 14:00-kor pedig a nagy díjátadó következik, ahol a nemzetközi zsűri díjazza a legszebb kiállított autókat. A színpadon emellett az autóépítés és az oldtimer restaurálás kulisszatitkait ismerhetik meg a látogatók. A látványos autókiállítás mellett a gyerekeket is rengeteg program várja: ingyenesen használhatják a gumiasztalokat, a légvárat, részt vehetnek arcfestésen és játszhatnak a tematikus foglalkozásokon. Emellett az idei TRF családbarát szabályai szerint saját étel és ital is behozható, így az egész család kényelmesen élvezheti a rendezvényt.

A szabadtéri terület is tele lesz izgalmakkal, hiszen a szupersport autók kiállítása, tuningautós klubtalálkozók és kézműves vásár is helyet kapnak a fesztiválon. Az esemény nemcsak az autók szerelmeseinek szól, hiszen a gasztronómiai élvezetekről a díszkút környékén kialakított piknik park gondoskodik, ahol kedvező árú frissensülteket kínálnak majd.

A belépőjegyünkkel nyereményjátékon is részt vehetünk és akár egy Cabrio BMW-vel térhetünk haza.

További információk és teljes program az esemény honlapján.

Fotó: trf.hu/Csermak Automotive

Meichl Frida