Újlipótváros gasztrotitka: Yellow Bistro&Bar

Miközben a Margit híd felé haladva, a körút környékén egymást érik az izgalmas éttermek, a Duna partján, a XIII. kerület zöld övezetében nagyítóval kell keresni a jobb helyeket. Ezért is örömteli kivétel a wellness központjával évtizedek óta népszerű Danubius Hotel Helia földszintjén megbúvó, Az Utazó magazin Év szállodai étterme díját elnyert Yellow Bistro&Bar, ahol a kellemes dizájn mellé kiváló konyha is társul.

Hol van már az az idő, amikor még a legnevesebb szállodák éttermeinek többsége is egy jellegtelen, unalmas étkező helyet jelentet, amit még a szállóvendégek is igyekeztek messze elkerülni? Azóta nagyot fordult a világ és az elmúlt évtizedben a hotelek is úgy alakították át az éttermeiket, hogy azok a megjelenésükben és kínálatukban egyaránt trendi, a turisták mellett a városlakókat is megcélzó gasztrohelyekké változtak. Így született meg – Nomen est omen – vagyis a név kötelez alapon a Yellow Bistro&Bar is. Ahol a „sárga” elnevezés korántse véletlen, hiszen a bisztro központi részén az élénk sárga szín dominál, jelezve, hogy már csak a megjelenését tekintve sem egy unalmas szállodai étteremről, vagy bárról van szó.

Már csak azért sem, mert a Danubius Hotel Helia halljában kétfajta stílusban elhelyezett székek és asztalok egyik része az üzletemberek által preferált gyorsabb, funkcionálisabb étkezést szolgálja, míg a másik része az a komfortosabb zóna, ahol mondjuk egy családi ebéd keretében a tartózkodást és az étkezést tekintve is a kényeztető relaxáció kerülhet a fókuszba. Amihez az is hozzájárul, hogy a szálloda hatalmas parkolója már a nem túl messzi körút környékén megszokott parkolási stresszt is leveszi a vállunkról.

Ami az étlapot illeti, a választék úgy trendi, hogy közben a hagyományos, magyaros fogásokról sem kell lemondani. Az előételek – köztük a Yellow saláta, amit a málnás ecet és kemencében sült, lágy sajt tesz különlegessé – és a levesek, közte a klasszikus gulyás és az orjaleves – mellett a főételek között már a mai gasztrohullámokat követő Comfort és Street food mellett természetesen a szezonális ajánlat is felsorakozik.

A főételek közül a mangalicapofára esett a választásom, amely barna sörben párolva, sült zöldségekkel érkezett az asztalomhoz. Már az illata is meggyőző volt, az íze pedig maga a tökély. A hús omlós volt, a zöldségek pedig íze pedig harmonikusan gazdagította a fogást.

Ha tovább nézzük az étlapot, Comfort food kapcsán csak egy biztos: a magyarra szinte lefordíthatatlan kifejezés nem az egyszerűen elkészíthető ételeket jelenti. Inkább azzal lehet egyetérteni, hogy ez a kategória inkább a kellemes, olykor nosztalgikus érzést és egyben pozitív kisugárzást keltő fogásokra vonatkozik. Ezek közé tartozik a Yellowban a spagetti: borjúval, paradicsommal, tejszínnel és Brandyvel gazdagítva, éppúgy, mint a Norvég lazac: pappardelle, gorgonzola, zöldspárga körettel, valamint az Argentin bélszín steak a fokhagymás garnéla, a zöldbors mártás és a spanyol sonkás krokett körítéssel.

A Street food fogások között a nemzetközi hotel klasszikusnak számító klubszendvics mellett a Danubius lánc ikonikus a Danubius Burgere is felsorakozik a 100%-os marhahússal és a tökéletesen elkészített buciban elhelyezett cheddar sajttal, paradicsommal, salátával, valamint a sült burgonyával.

Ami különösen megnyugtató: a Yellow Bistroban Borsi Sándor séf és csapata arra is kiemelten figyel, hogy az ételérzékenységgel élők számára is teljes gasztronómiai élményt nyújtson. Ennek szellemében az igazán kiváló konyha mellett a Yellow abban is eminens, hogy külön kategóriában jelzi először is azt, hogy az adott étel nem tartalmaz hozzáadott glutént, vagy glutén mentes, cukor mentes, vegán, vegetariánus, glukóz mentes, esetleg tej mentes-e. Másodszor az étlapon a különféle allergéneket is külön jelzik, feltüntetve, hogy az adott fogás tartalmaz-e zellert glutént tartalmazó gabonaféléket, rákféléket, tojást, halat, csillagfürtöt, tejet, puhatestűeket, mustárt, dióféléket, földimogyorót, szezámmagot, szóját, illetve kén-dioxidot. Ez a felelősségteljes figyelmesség pedig nemcsak megkönnyíti a választást, hanem valódi nyugalmat is biztosít az ételallergiára érzékenyek számára. Hozzájárulva ahhoz, hogy a kellemes hangulat, a tökéletes ízkombinációjú ételek és a vendégbarát kiszolgálás mellett a Yellow Bistro&Bar ettől is igazán különlegessé váljon a városban.

Érsek M. Zoltán