A bécsi fiákeresek patkótámogatást kapnak a fenntarthatóságért

Évente nagyjából 800 ezer eurónyi kár keletkezik a fiákerek miatt az osztrák főváros – elsősorban a belváros – útjain. A város áprilistól támogatást ad a fiákereseknek, ha műanyag patkóra váltanak –  ami állatorvosok szerint ráadásul a lovaknak is jót tesz.  

A fiákerek Bécs városképének elengedhetetlen részei, a lovak patkói azonban fokozott igénybevételt jelentenek a különböző útburkolatoknak. A kedvelt útvonalaikon nemcsak az aszfaltot de a térkövet is sokkal gyakrabban kell javítani, mint a város más részein. Ez évente mintegy 800 ezer euró pluszkiadást jelent a város számára.

A problémára jó megoldást jelent a műanyag patkó, amely nem teszi tönkre az útburkolatot és a lovaknak is jót tesz. Megfigyelték ugyanis, hogy műanyag patkóval az állatok hosszabbakat lépnek, mint hagyományos fémpatkóval. A műanyag „lábbelinek” tompító hatása van, ez pedig kíméli az állatok izületeit és a csatornafedeleken sem csúszik meg. Igaz, műanyag patkóban a fiákerek olyanok, mint az elektromos autók: túl csendesek, így nehezebb meghallani őket.

Számos előnye miatt Bécs városa a műanyag patkók használatát szorgalmazza a fiákerek számára – annyira, hogy 1,9 millió eurós támogatási keretet különített el a számukra. A támogatásra idén áprilistól öt éven át pályázhatnak a Bécsi Gazdasági Kamaránál és az összeget nemcsak a műanyag patkók – amelyek nagyjából dupla annyiba kerülnek, mint a hagyományosak -, de a patkolás és az állatorvosi szakvélemény árának fedezésére is fel lehet használni. Amelyik ló pedig nem bírja megszokni az új típusú patkót, az nyugodtan visszatérhet a fémváltozathoz – mivel első az állatok jólléte.