A jövő városnegyedei virtuálisan, Bécsben

Hol lakunk majd a jövőben? Hogy néz ki egy városrész néhány év múlva? Bécs Városa több intézménnyel összefogva most virtuális sétákon keresztül mutatja meg mindezt.

A “Hogyan lakunk holnap?” című városi program keretében most bárki betekintést nyerhet abba, hogy néznek ki a jőövő városrészei. Mindezt még azelőtt, hogy a tervezett építési munkálatok befejeződtek volna. Hogy lehetséges ez? A virtuális valóság (VR) eszközével. Bécs Városa többekkel összefogva két kerületben kínál virtuális sétákat.

A szervezők között ott van az IBA_Wien, ami 2016 és 2022 közötti, nemzetközi építészeti kiállítások sorozata Bécsben, ezen kívül részt vesz a Bécsi Lakhatási Alap, és a Wien 3420 aspern Development AG, ami az okosváros, Aspern Seestadt fejlesztésével foglalkozik. A 360 fokos látószög és a modern grafikai megoldások mind elősegítik a leendő városrészek hiteles megjelenítését.

Ez az érdeklődőkön kívül annak lehet például hasznos, aki új lakóhelyet keres, és minél jobban beleképzelné magát az új környezetbe, ezzel is segítve a döntést. A virtuális séta VR-szemüveggel az igazi, de akár PC-ről, tabletről és okostelefonról is bejárhatjuk a környéket. Mindkét résztvevő helyszín, az “Am Seebogen” és a “Wolfganggasse” is részei a már említett Nemzetközi Építészeti Kiállításnak, melynek kiemelt célja hogy innovatív ötleteket valósítson meg a jövő szociális lakhatásához. Ez a kezdeményezés egyébként nem újkeletű; hagyománya a 19. század közepére nyúlik vissza, ekkor kezdtek egyre több innovatív építészeti megoldást bemutatni a nemzetközi publikumnak. 2022-re, a programsorozat záró évében egész Bécs egy “kiállítóteremmé” válik majd, ahol előremutató projektek sokaságát lehet megtekinteni.