A második hullám hatására csökkenti járatai kapacitását a KLM

Az Európa-szerte lezárásokat eredményező második hullám hatására a KLM Holland Királyi Légitársaság is újratervezte a hálózatát. A KLM továbbra is a lehető legtöbb célállomást kiszolgálja, de csökkenti a repülőgépek kapacitását és a járatok gyakoriságát.

Az elkövetkező hónapokban a KLM a vészhelyzet előtt kiszolgált európai desztinációk körülbelül 90-95 százalékába továbbra is fog járatokat indítani. A szolgáltatást többek között az Egyesült Királyságban fogják felfüggeszteni. Az európai járatok fedélzetén a teljes kapacitás körülbelül 40-50 százalékkal csökken a vírus előtti számokhoz képest. Az interkontinentális szolgáltatásokat tekintve az utasszállító járatok száma a koronavírust megelőző szint 50-60 százalékára csökken. A teherfuvarozási szolgáltatásokkal együtt, a KLM korábbi járatainak 65 százalékát fogja üzemeltetni.

A járvány során a KLM azon dolgozott, hogy újból összekösse a lehető legtöbb célállomást. A jelenlegi körülményekre való tekintettel ezt most kevesebb járattal és kisebb repülőgépekkel szeretnék elérni. Ez azt jelenti, hogy az utasok számos célponton érhetnek el a társaság központjából, Amszterdamból. A járványügyi intézkedések miatt azonban sok interkontinentális utat csak teherszállító gépek szolgálnak ki.

Az említett stratégia sikeresnek bizonyult, a légitársaságnak sokkal kevésbé kellet korlátoznia a hálózatát, mint a konkurens vállalatoknak, az augusztusi és szeptemberi adatok pedig jól érzékelhető a javulást mutattak. A második hullám okozta rendelkezések hatására azonban a KLM újra csökkenteni kényszerül járatainak kapacitását. Mindezek ellenére a vállalat továbbra is kiáll stratégiája mellet, sőt, új úticélokat is tervez hozzáadni hálózatához.

“A járvány alatt is egyértelművé vált, hogy milyen fontos a rugalmas hálózatok kiépítése. Az új úticélok megnyitásával a csökkenő kereslet ellensúlyozhatóvá vált más útvonalakon, valamint minden új úticéllal erősödik a KLM versenyhelyzete. Az alábbi szolgáltatásokat a közelmúltban építette ki a légitársaság, illetve jelenleg is dolgozik a megvalósításukon.” – írta közleményében a KLM.

  • Január 4-től a KLM hetente négy járatot indít majd Rijádba (Szaúd-Arábia)
  • December 10-től a KLM hetente kétszer közlekedő járatot indít majd Zanzibárba, méghozzá Dar es Salaamon keresztül (Tanzánia)
  • November 8. óta napi háromszor üzemeltet járatokat az új Berlin Brandenburg (Németország) repülőtérre
  • Október 29-től a KLM újból üzemelteti az Amszterdam – Calgary – Edmonton – Amszterdam körjáratát, ezzel visszahozva Edmonton városát a hálózatába
  • Október 25. óta napi járatokat üzemeltet Poznanba (Lengyelország)
  • Október 24. óta a KLM heti járatokat indít Amszterdamból Chengduba és Pekingből Amszterdamba