A Nyitrai Régió Budapestre látogatott

A Szlovák Intézetben tartott sajtótájékoztatón bemutatkozott a Nyitrai Régió, melyet Zuzana Pálenčíková, a Nyitra Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Szervezet igazgatója, Marta Haroniková, a Nyitra Regionális Szervezet képviselője és Németh Lívia, a Párkányi Regionális TDM-szervezet munkatársa képviselt.

 

A Nyitra, Révkomárom, Érsekújvár és Nagytapolcsány térségében elterülő régió gazdag ásványvizekben és termálforrásokban, ahol 11 gyógyfürdő várja a látogatókat. A híres Párkányi Vadas Termálfürdő, mely Esztergommal szemben található a Duna túloldalán, a régió egyik legnagyobb vonzereje a magyar turisták számára. A 30 hektáros fürdő komplexum napi több mint tízezer látogatót fogad, és Szlovákia legnagyobb területű fürdője. A wellness központot 2028-ra tervezik megduplázni.

A régió további érdekessége, hogy 1600 kilométernyi kijelölt kerékpáros útvonal hálózza be a területet, beleértve a híres EuroVelo 6 útvonalat, amely a Duna mentén vezet, és a Vág, Garam és Nyitra folyók környékén is izgalmas lehetőségeket kínál. A „Bringáról csónakba” program lehetőséget ad arra, hogy a kerékpározást vízi kalandokkal kombináljuk.

A történelem kedvelői számára különösen izgalmas lehet a római katonai tábor Izsán, amely az UNESCO világörökség része. A tábor eredeti állapotát virtuálisan is megtekinthetjük egy QR-kód segítségével. A régió további történelmi nevezetességei közé tartoznak a románkori templomok Nyitrán és Bény községben, valamint az elegáns kastélyok, például a Kistapolcsányi kastély, amely a Habsburgok egykori nyári rezidenciája volt.

A régió kulturális öröksége is kiemelkedő, hiszen itt található a lipicai lótenyésztés európai központja, valamint a híres kékfestő műhelyek. Az adrenalinra vágyóknak pedig a Nyitra határában található via ferrata ösvény nyújt kihívást, amelyen felkapaszkodva csodás kilátás nyílik a városra.

 

A rendezvény végén a Nyitra Régió helyi termékeit, mint például a Góra Ekofarm által készített házi ételeket is megkóstolhattuk, melyek a nagymamák konyhájának ízeit idézték fel.

Urbán Györgyi

Fotó: Slovakiatravel.hu