A Felvidék egyik rejtett gasztronómiai kincse Komáromtól mindössze 15 kilométerre északkeletre, Szlovákiában, a bájos kis településen, Komáromszentpéteren található. A St. Peter Vini pincészet-étterem – vendégfogadó olyan időutazásra invitálja a látogatót, ahol a kifinomult elegancia mellett béke, a nyugalom, a finom falatok és a jó borok várják az utazót.
Az Utazó magazin szavazásán 2023-ban az Év Felvidéki étterme 2024-ben az Év Felvidéki szálláshelye címet elnyert St. Peter Vini minden szempontból különleges helyszínen született meg éppen egy évtizede. A határmenti Komáromszentpéter ugyanis egy olyan történelmi bortermelő falu, ahol már 1750 óta jegyzik a szőlőtermesztést. Nem véletlen, hogy a St. Peter Vini 6 hektáros szőlőbirtokkal, saját borászattal és egy magával ragadó, a szekszárdi borvidéket idéző borospincével várja a borbarátokat és az ínyenceket.
A múlt századi kúriák otthonos hangulatát idéző sallangmentes épület eleganciája a környezetéből fakadó nyugalommal párosul. Miközben a domboldalra épült vendégházból lenyűgöző kilátás tárul a környező vidékre, kicsit távolabb szürkemarhák és más, különösen a gyerekek számára érdekes állatok teszik teljessé az agroturizmushoz kapcsolódó élményt.
Az épületben nagypolgári hangulat fogadja a vendéget, a régmúltat idéző elegáns, vendégmarasztaló bútorokkal. A kellemes érzést erősíti, hogy a St. Peter Vini éttermi kínálatában valódi értelmet kap a “farm to table” filozófia, hiszen itt a sertés és mangalica a helyi beszállítóktól érkezik, míg a grillezendő bárány és a kecskegida éppen úgy saját tenyésztésű, ahogy a disznótoros készítményekhez nevelt sertés is az. Ráadásul a helyi termelőkkel ápolt szoros kapcsolatnak köszönhetően a bio-zöldségek is szerves részét képezik a gasztronómiai koncepciónak.
Legalább ennyire meghatározó, hogy az étterem a régió kulináris hagyományait az új gasztronómiai trendekkel ötvözve a hagyományos magyar ételeket a szlovák konyha kedvenceivel – például a knédlivel és a lepényszerű loksával is – ötvözi. A St. Peter Vini borválasztéka sem marad el az ételek minőségétől. A saját termésből készített borokat az egyedi, kézműves kovácsoltvas ajtók mögötti történelmi hangulatú téglapincékben elhelyezett tölgyfahordókban érlelik. Innen kerül az étterem kínálatába az az Olasz Rizling, Rajnai Rizling, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Irsai Olivér és Merlot, amelyek megszületésében a legjobb borászok nyújtanak segítséget. Ezért is kínál különleges élményt a pincelátogatás abban a kupolás teremben, ahol a borkóstolók mellett esküvők és más ünnepségek is gyakran zajlanak.
Az ősz pedig azért is különleges a St. Peter Vini életében, mert szeptember végétől már fokozatosan megjelennek azok az őszi, majd téli ikonikus menüsorok, amelyek sorát a kacsából és libából készült fogások nyitják. Ezt követik a vadételek, míg decemberben az ünnepi fogások után a tradícionális disznótoros ételek is terítékre kerülnek.
Az, hogy a St. Peter Vini igazi vendégmarasztaló hely nemcsak kiváló konyhának és a minőségi boroknak köszönhető, hanem annak is, hogy a kellemes kulináris élményhez társulva, hangulatos szobáival az épületben található panzió kifejezetten pihenésre csábítja az egyéni vendégeket és a céges rendezvények résztvevőit. Akiknek a festői környezetben, a túrázást, vagy a kerékpározást választva a környék felfedezésére is érdemes időt szánniuk, felkeresve például a Komáromi erődítményt, vagy a testi-lelki felfrissülést választva a közeli naszvadi termálfürdőt.
Érsek M. Zoltán