Adzsmán, az öböl-világ apró gyöngyszeme

Szédületes gazdasági fejlődés, izgalmas kalandok, mesés tengerpart, megmászni való hegyek, romantikus hajókázás a mangrove fák között, méltóságteljes vallási épületek, valamint modern, gazdag metropolisz megannyi szórakozási és vásárlási lehetőséggel. Ez Adzsmán (Ajman) az Egyesült Arab Emirátusok legkisebb emírsége.

Néhány még kevesen tudták volna elhelyezni a térképen a csupán 250 ezer lakosú Adzsmánt, ma viszont már Magyarországon is egyre többen tudják, hogy ez az apró ékszerdoboz az Egyesült Arab Emirátusok része, amely világhíres „testvéreihez” hasonlóan szédületes tempóban fejlődik. Az emírség minden szegletében ott a jele a földben rejlő kincsnek, az olajnak köszönhető gazdagságnak: sorra épülnek fel az égbe nyúló felhőkarcolók, a luxus apartmanok, az új szállodák és üzleti negyedek.

Kis hercegség, óriási múlt

Persze nem volt ez mindig így. Adzsmán történelme mintegy 3000 évre vezethető vissza a környék régészeti leletei alapján. Évszázadokon át a gyöngyhalászat, a halászat miatt volt ismert a térség, amely később a régió hajóépítési központjává vált: az itt készített dhow hajók szelték keresztül-kasul a Perzsa-öblöt habjait. Sőt, máig készülnek itt ezek a különleges hajók, igaz, ma már inkább turisztikai célból – nagy élmény látni az adzsmáni Marinában, miként dolgoznak a dhow-kat építő műhelyben. A kis hercegség életébe természetesen alapvető változást hozott a mintegy negyven éve felfedezett olajkincs, majd az, hogy a hetvenes évek elején – Adzsmán, Sardzsah, Abu Dabi, Dubaj, Fudzsaira, Umm Al Quwain és Ras Al Khaimah részvételével – megalakult az Egyesült Arab Emirátusok, amely azóta egy országként működik.

Miközben a tagok megtartottak bizonyos helyi szabályokat, az Egyesült Arab Emirátusok részeként kiélvezhetik annak előnyét, hogy együtt óriási gazdasági erőt képviselnek. Az összefogás nyomán indult fejlődés hatására hamar vezető ágazattá vált a térségben az építőipar, a kis- és nagykereskedelem, felélénkült az ingatlanpiac, szállítmányozás. Mindeközben, felismerve, hogy a robbanásszerű növekedésnek hátteret biztosító olajkészletek végesek, az ország turisztikai fejlesztését is fókuszba állították – erről pedig az Ajmani Turizmus Fejlesztési Hivatalnak köszönhetően a helyszínen, magunk is meggyőződhettünk.

Adzsmánban nemcsak a 16 kilométernyi, púder finomságú fehér homok várja az utazót a mesés Arab tenger hullámaival, de Adzsmán történelmi emlékei is említésre méltóak. Ennek egyik ékessége az Adzsmán Múzeum, amely egy XVIII. századi erődben várja az érdeklődőket, teljes képet adva az Emírség történelméről, a több ezer éves kincsektől a gyöngyhalász időszak hagyatékán át, a messze földön híres arab fegyverek bemutatásáig. A Korán szépséges, kézzel írt változatait is láthatjuk a vitrinekben, amelyek között ó-arab írással is készült remekeket is kiállítottak.

Kajakozni flamingók között

Természetesen a színvonalas szállodák sem hiányoznak a palettáról. Miközben a luxushotelek is sorra nőnek ki a földből, az átlagemberek számára is megfizethető szállodákból sincs hiány. Különösen a legfelkapottabb tengerparti sétányon, az Ajman Corniche-on, ahol egymás után sorjáznak a beach hotelek, amelyek legtöbbje – a nagyközönség számára rendelkezésre álló partszakaszok helyett – saját zárt stranddal és extra szolgáltatásokkal kényezteti a vendégeiket. Kevesen gondolnák, de aki túrázásra vágyik, az is megtalálja számítását itt: a sivatagból hegyekbe emelkednek ki, az aktív kikapcsolódást keresőket a Hajar hegység vonulatai között várják Manama és Masfout enklávéi. Másfajta élményt jelent Adzsmán északi határában, az Al Zorah természetvédelmi területen lévő mangrove erdő, amely több száz vízimadár faj, így például flamingók otthona. Arra, hogy Adzsmánban milyen hatalmas a programkínálat, jó példa az: a hegyek és mangrove erdő után akár golfozni is lehet, méghozzá egy 700 ezer négyzetméternyi pályán.

És ahogy az manapság oly divatos, természetesen Adzsmánnak is megvan a maga jachtklubja: az éttermekkel, üzletsorral, sétánnyal gazdagított, folyamatosan épülő-szépülő marinában jól esik a séta – a luxusjachtok pedig önmaugkban látványosságnak számítanak. Ha pedig már itt járunk, mindenképpen érdemes ellátogatni a közeli a Souk-ba, ami nem egy klasszikus keleti bazárnak, hanem inkább egy keleti hangulatú butiknegyednek mondható: a mesés Kelet színpompás ruháival és döbbenetesen gazdag arany ékszer kínálatával hűen tükrözi a kis emirátus gazdagságát.

Az arab lovaskultúra

Az arab kultúrához szorosan hozzátartozik a lótenyésztés és a lovas kultúra amelynek emblematikus alakjai a fenséges arab telivérek. Utazásunk során abban a szerencsében volt részünk, hogy meglátogathattuk Őfelsége Ammar Bin Humaid Al Nuaimi sejk, Adzsmán koronás hercegének lovászatát. A 2002-ben átadott Ajman Stud-ot a sejk szenvedélye és elkötelezettsége hozta létre néhány év alatt Adzsman városától 30 kilométernyire. A lélegzetelállító, hagyományos arab stílusban épült, sivatagi dűnék által körülvett lovas létesítmény még azokat is lenyűgözi akiktől távol áll a lovas sport. A sivatagban sűrű virágsövényekkel borított utak vezetnek a minden luxussal ellátott termekhez, amelyet semmiképpen nem neveznénk istállónak. A hatalmas épületek termeiben bőven jut hely minden négylábú szépségnek: külön épületben a mének és a kancák, korcsoport szerint.

A termeket csillárok díszítik, de persze a csillogás mellett minden rendelkezésre áll itt, amire csak szükség lehet a luxus lóállomány egészségének és jó kondíciójának fenntartásához. A lovakat naponta fürdetik, tisztítják, rendszeresen megvizsgálják az orvosi rendelőben és külön szülészet is van számukra. A díjnyertes lovak dicsőséglistája rendkívül hosszú, többszörös világbajnokok vannak itt, szépségkirálynők és szépségkirályok mellett.

A helyi konyha

A sivatagi táj és a beduin életmód okán az egész Perzsa-öböl térségében, így Adzsmánban is a hús, a gabonák és a tejtermékek szolgáltak az ételek alapanyagául. Később, a széleskörű kereskedelem hatására olyan ázsiai fűszerek is megjelentek a térségben és beépültek a konyhába, mint amilyen a sáfrány, a kurkuma, a diófélék és a szárított gyümölcsök széles. Emellett természetesen a tenger gyümölcsei szintén az arab konyha alapelemei, amelynek a Qahwa, a hagyományos arab kávé is fontos része, a társadalmi összejövetelek elmaradhatatlan kelléke, amit enyhe ízű kardamonnal ízesítenek és datolyával szolgálnak fel. A datolyapálma az egész Arab félszigeten természetes módon növekszik, termése több, mint 5000 éve a legendás közel-keleti konyha meghatározó alapanyaga.

Jól szervezett közlekedés

Ha Adzsmánba utazunk, a nagy légitársaságok mellett, amelyek Dubaj nagy nemzetközi repterén szállnak le, indulhatunk a Wizz Air-rel is, ami ugyan nem a központi légikikötőben landol, de onnan is ugyanannyi idő alatt értünk a szállodánkba. A felsőkategóriás szállodák majdnem mindegyike biztosítja a reptéri transzfert, de azért azt érdemes előre lelevelezni. Ezek ára általában 30 dirham (1 dirham 77 forint). Adzsmánban a közlekedés rendkívül jól szervezett és olcsó, miközben sokaknak az is nagy vonzerő, hogy innen a többi Emírség is könnyen elérhető: félórára van Sardzsahba, amely körül öleli Adzsmánt, de két órán belül Abu Dabiban vagy egy órán belül Dubajban is ott lehetünk. Mehetünk taxival, vagy autót is bérelhetünk – nemzetközi jogosítvánnyal, biztosítással –, miközben a jobb hotelek nagy része ingyen transzfert kínál Dubajba.

Azok a bizonyos Don’t do-k

Nagy hiba, hogy az Adzsmánba és más keleti kultúrákba utazók jó része nem készül fel arra: ebben a kultúrkörben mások az illemszabályok. Íme néhány ezek közül:

  • A tájat, épületeket háborítatlanul lehet filmezni és fotózni, egészen addig, amíg személyek nem szerepelnek rajta. Ahhoz már az érintettek beleegyezésére van szükség.
  • A hangoskodó viselkedés nemcsak illetlen, de jogi felelősségre vonást is eredményezhet.
  • Alkohol tartalmú italokat kizárólag azokban a hotelekben lehet fogyasztani, ahol az hatóságilag engedélyezett. Utcán, nyilvános helyen szigorúan tilos az italozás.
  • A párkapcsolat bármilyen megnyilvánulása közterületeken nem csak tiszteletlen, de szigorúan tilos is itt.
  • Bizonyos gyógyszerek, köztük a Kodein, a Temazepam és a Prozac szigorúan tiltottak, amiket tilos bevinni az országba. Ezzel kapcsolatban érdemes már előre tájékozódni.
  • A Ramadán hónapjában, vallási okokból tilos az ételfogyasztása a nyílt helyeken.
  • A hölgyek öltözködése kapcsán alapvető elvárás a don’t show too much skin”, azaz fedetlenül ne mutassanak meg túl sokat a csupasz bőrükből – lehetőleg semmit, de legalábbis minél kevesebbet. A sort nadrág, top lehetőleg maradjon otthon, a forró, napsütéses idő miatt amúgy is lényegesen praktikusabb a végtagokat is fedő könnyű pamut, géz blúz, nadrág és ruha
Az uralkodó család

Az Al Nuaimi törzs 1775-ben költözött a régióba, megalapítva az ajmani Emírséget, amit 1820-ban ismertek el autonóm államként. Ajman uralkodója Humaid bin Rashid Al Nuaimi sejk, aki az Egyesült Arab Emírségek Legfelsőbb Tanácsának tagja és az Al Nuaim törzs leszármazottja.

Szöveg: Szeszler Szilvia

Fotó: Wiandt László